Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 082 (Paul’s Doxology)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ЧАСТ 3 - Специални препратки, относно характера на Павел, до лидерите на църквата в Рим (Римляни 15:14 - 16:27)

8. Славословието на Павел като заключителна част на посланието му (Римляни 16: 25-27)


РИМЛЯНИ 16:25-27
25 А на Този, Който може да ви утвърди според моето благовестие и проповедта за Исус Христос, според откриването на тайната, за която Бог е пазел мълчание от вечни времена, 26 а сега се е явила и чрез пророческите Писания според заповедта на вечния Бог е станала позната на всички народи за тяхно покоряване на вярата, 27 на единия премъдър Бог да бъде слава чрез Исус Христос довека. Амин.

Павел тържествено завършва посланието си до църквата в Рим, покланяйки се на Бог, Отец на нашия Господ Исус Христос. Павел го изповядва като извора на всички правилни поучения и единственият, който е в състояние да даде вечна власт, която укрепва църквите и ги запазва в Духа на неговата сила.

Павел завършва това послание с препратка към неговото начало (Римляни 1:16). Даването на живот на онези, които са мъртви в греховете си, е ясно разкрито в евнгелието на Павел. Няма само четири евангелия, а именно: Матей, Марко, Лука и Йоан; но всяка добра вест и изповед на спасението на Исус в проповядването на Павел е истинско Евангелие. Апостолът на езичниците признава, че явяването на Господ Исус по пътя за Дамаск, виждането на живия разпънат Христос и откровението, че той е истинският, обещан Христос, са основният мотив за написването на това послание. В своето Евангелие, Павел разкрива тайната на всеки, който иска да я чуе, която е пазена до този момент, но е била разкрита сега и е станала позната от писанията на пророците в Стария Завет, както е наредено от вечния свят Бог.

Съдържанието на тази тайна е, че Бог иска нечистите и непризовани народи да се научат на послушание на вярата според Новия Завет. По този начин, Господ предлага опрощение на греховете на всички хора, което е благодат, която е в името на изкупителната жертва на Исус. Ето защо, всеки, който чуе този призив и приеме дара от Бога, е спасен. И все пак, онзи, който не се покорява, осъжда себе си.

Павел се покланя на Бога, който е самата мъдрост. Той свидетелства с благодарност и смирение, че Бог има цялата слава и чест, и това човешко поклонение става възможно благодарение на делото, смъртта и възкресението на Исус, който царува със своя Отец в единство със Светия Дух завинаги. Последната дума "Амин", с която Павел завършва посланието към Римляните, означава, че това е най-сигурната истина, която неизменно ще бъде осъществена.

МОЛИТВА: Благодарим ти Татко, защото си избрал и призовал Павел да донесе твоето изкупление до църквите сред езичниците и също да пострада и умре в това служение. Помогни ни да не сме егоисти по дух, но да носим пълното спасение до всички онези, които копнеят за истината, под ръководството на Светия Дух. Амин.

ВЪПРОС:

 1. Каква е тайната, която Бог разкри на Павел, апостола на езичниците?

ВИКТОРИНА 4

Скъпи читателю,
Прочитайки нашите коментари върху посланието до Римляните, вече можеш да отговориш на следните въпроси. Ако отговориш на 90% от въпросите по долу, ще ти изпратим следващата част от тази поредица. Моля те, не забравяй да включиш пълното си име и адрес ясно на листа с отговорите.

 1. Посветили ли сте себе си напълно на Исус, вашият Спасител, или все още живеете за себе си?
 2. Какви са стъпките за свят живот за последователите на Исус?
 3. Кое от посочените по-горе служения считате за най-същественото в нашето време?
 4. Какъв вид на изпълнение на Божията любов смятате за най-важно и най-належащо във вашето общение?
 5. Как можем да прощаваме на враговете си, и направи това, без омраза и отмъщение?
 6. Какви ограниченията на властта на всяко правителство и защо трябва да се покоряваме на Бога, а не на хората?
 7. Как Павел практически обяснява заповедта: "Да възлюбиш ближния си като себе си"?
 8. Към кои добродетели ни води знанието за предстоящото идване на Христос?
 9. Какво трябва да е отношението ни към вярващите в Христос, които имат различно мнение по някои не толкова съществени теми от живота?
 10. Какво е значението на стиха: "Божието царство не е ядене и пиене, а правда , мир и радост в Святия Дух" (Римляни 14:17)?
 11. Какво на практика означават стиховете в Римляни 15: 5-6?
 12. Как Павел очаква съществените разлики в църквата на Рим да бъдат преодоляни?
 13. Какво е написал Павел в посланието си, което той счита само за част?
 14. Каква е тайната на служението на апостол Павел?
 15. Защо Павел, искаше да продължи пътуването си до Испания, през Рим, въпреки че знаеше за неприятностите и опасностите, които го очакваха?
 16. Какво можем да научим от имената на членовете на църквата в Рим?
 17. Какво можем да научим от имената на светците, които са споменати в списъка?
 18. Какво е целта на изкушенията на дявола?
 19. Кой е човекът, на когото Павел продиктува посланието до римляните?
 20. Каква е тайната, която Бог разкри на Павел, апостола на езичниците?

Ако преминеш изучаването на всички книги от поредицата за Римляни и ни изпратиш отговорите си в края на всяка книга, ние ще ти изпратим

СЕТИФИКАТ ЗА НАПРЕДНАЛО ИЗУЧАВАНЕ
В разбиране на посланието на Павел до Римляните

като насърчение за бъдещото ти служение за Христос.

Насърчаваме те попълниш това изучаване заедно с нас, за да получиш вечно съкровище. Чакаме отговорите ти и се молим за теб. Нашият адрес е:

Waters of Life
P.O. Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 07, 2015, at 12:07 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)