Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 081 (Greetings from Paul’s fellow Workers)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ЧАСТ 3 - Специални препратки, относно характера на Павел, до лидерите на църквата в Рим (Римляни 15:14 - 16:27)

7. Поздрави от съработниците на Павел (Римляни 16: 21-24)


РИМЛЯНИ 16:21-24
21 Поздравяват ви съработникът ми Тимотей и сродниците ми Лукий, Ясон и Сосипатър. 22 Аз, Тертий, който написах това послание, ви поздравявам в Господа. 23 Поздравява ви Гай, гостоприемник на мен и на цялата църква. Поздравява ви градският ковчежник Ераст и брат Кварт. 24 Благодатта на нашия Господ Исус Христос да бъде с всички вас. Амин.

Ние рядко виждаме Павел сам. Той винаги е заобиколен от своите съработници и опитни партньори в служението като Варнава и Сила, за да го усъвършенстват, да го съветват и да го наблюдават. (Римляни 2: 14-16).

Павел пише посланието си до римляните през 59 г.сл.Хр. по време на своя престой в Коринт, където мнозина Христови последователи да го придружаваха, които добавиха своите поздравления в края на това послание. Тези поздрави означават, че Павел не е писал сам, като философ, но работеше заедно с екип, който го съветваше за всичко относно вярващите в Рим. Ето защо, общението на светиите беше очевидно в неговите послания.

Тимотей беше отгледан в ръцете на своята еврейка-християнка майка, която се беше посветила на Христос, и от своята баба , която се характеризираше с вяра и благочестие. Баща му беше грък, непознат в детайли. Павел видя в този мъж, който обичаше Христос, полезен партньор в служението, който беше наследник на семитски и еврейски начала. Въпреки това, Павел обряза Тимотей, защото майка му беше еврейка, за да бъде той законен евреин на юдеите и законен грък за гърците. И двамата се сработваха в пълна хармония и Тимотей беше като син на Павел.

Тимотей не търсеше своето, но живееше, за да прославя Господ Исус и търсеше първо Божието царство и Неговата правда. Павел го изпрати няколко пъти по време на неговите пътувания до различни места, за да организира пребиваването и служението на Павел и неговите спътници. Понякога се налагаше Павел да остави Тимотей, заради гонението, на което беше подложен. Тимотей беше отговорен за наставлението на новоповярвалите (Деяния 16: 1-3; 19:22; Филипяни 2: 19-22).

След поздрава до Тимотей, трима мъже от племето на Павел са споменати, а именно неговите роднини Лукий, Ясон и Сосипатър. Ясон беше човекът, който бе домакин на Павел по време на престоя му в Солун, по време на бунта на евреите ,след спора на Павел с тях в продължение на три съботи и успеха на Павел и Сила с новоповярвалите, с които те създадоха нова църква за Христос. Тълпата нападна дома на Ясон, не намери Павел и Сила, и завлече Ясон пред управника и го обвини, че следва нова вяра, която изповядва, че Исус е Царят на царете и която не позволява на хората да останат верни към императора. Но владетелят отпраща гневните евреите далеч и освобождава Ясон. (Деяния 17: 6).

Сосипатър бил вярващ от Берия, където евреите спокойно приеха словото на Павел и изследваха книгите от Стария Завет всеки ден, за да разберат дали Разпнатият, който беше възкресен от мъртвите, със сигурност беше Месия. Евреите организираха размирици когато чуха проповядването на Павел в Берия, докато беряните придружеха Павел до Атина, а Сила и Тимотей останаха в Берия за да утвърдят новоповярвалите в съвършената истина. След това четем, че един човек, наречен Сосипатър придружава Павел в Ерусалим, за да даде щедър принос към нуждаещите се там.

Третият роднина на Павел вероятно е Лукий (Деяния 13: 1), който е бил презвитер в църквата в Антиохия и беше с Павел в молитвите му.

Тертий беше римлянин, който владееше гръцкия език перфектно и името му се споменава в края на това послание като писар или секретарят на когото Павел продиктува посланието до римляните. Павел диктува това послание дума по дума и по този начин Тертий разполагаше с достатъчно време, за да извърши това велико дело. Това е единствено възможно при наличието на пълн, взаимна хармония. Тертий трябваше да разбере смисъла на думите от Павел, за да го предаде с абсолютна точност до църквата на Рим. Павел считаше Тертий като един от избранниците, които беше утвърден в Господ Исуса, които приготвяше църквата в Рим, която го познаваше и му се доверяваше.

Гай беше вярващ от Солун, който забавляваше Павел в собствения си дом по време на гонението и отвори вратите си за църковните събрания. Гай се грижеше за хората, които идваха при него с проблемите си и е един от малкото хора, които самият Павел кръсти в Коринт, според писаното: "Благодаря на Бога, че не съм кръстил никого от вас освен Крисп и Гай ... Защото Христос не ме е пратил да кръщавам, но да проповядвам благовестието "(1 Коринтяни 1: 14-17).

Ераст е бил градският ковчежник , който вършел работата си съвестно. Това показва, че църквата в Коринт не е включвала само бедни и простолюдни хора, но и хора от по-горните класи, които са имали пряко влияние върху тяхното общество. Кварт беше брат в Христа. Той не е бил грък, но римлянин, познат сега на църквата по онова време.

МОЛИТВА: Благодарим ти, Господи Исусе, защото имаш служители в църквата, които служат с цялото си сърце в различните административни и духовни области. Помогни на старейшините в нашите църкви да бъдат верни във всичко, което правят за прослава на святото ти име.

ВЪПРОС:

  1. Кой е човекът, на когото Павел продиктува посланието до римляните?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 07, 2015, at 12:05 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)