Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 067 (Love your Enemies and Opponents)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

4. Обичайте враговете си и противниците си (Римляни 12: 17-21)


РИМЛЯНИ 12:17-21
17 Не отвръщайте на злото със зло, а си поставете за цел да вършите тези неща, които всички смятат за добри. 18 Доколкото зависи от вас и ако е възможно, живейте в мир с всички хора. 19 Не отмъщавайте за себе си, скъпи мои, а оставете това на Божия гняв, защото Господ казва в Писанията: „Мое е отмъщението. Аз ще отплатя.“ 20 А ето как трябва да постъпвате: „Ако врагът ти е гладен, нахрани го, ако е жаден – дай му да пие. Защото ако направиш това, ще го накараш да се засрами.“ 21 Не оставай злото да те побеждава, а ти го побеждавай с добро.

Исус преодоля заповедта "око за око, зъб за зъб". Той сложи край на това (Изход 21:24; Левит 24: 19-20; Матей 5: 38-42) и ни даде своята нова заповед да обичаме, помагаме и благославяме всички наши врагове. По този начин надделя над всички концепции на закона на Стария Завет и ни води към небесния ред посред нашия покварен свят.

Апостол Павел полага усилия, под ръководството на Светия Дух, да практикува и да живее според законите на Исус и да ги предаде на църквите. Ето защо, ако някой ви е измамил или говори лошо за вас, не се опитвайте да отстоявате правото и достойнството си яростно и злобно, но отнесе проблема до своя Господ, който дава правда за угнетените. Дайте свидетелство за истината и не бъдете груби и резки. Дайте всичко от себе си, за да постигнете мир. Жертвайте вашето време и вашите права. Молете се Бог да дари своя мир на вас и вашия враг. Богът на любовта може да смекчи всяко закоравяло сърце и да създаде в него уважение към вас.

Отмъщението е изцяло забранено в християнството, защото само Бог справедлив, който, в своята святост, е в състояние да разбере всички ситуации и отсъди с мъдрост и справедливост (Второзаконие 32:35).

Исус ни предпазва от това да съдим другите поради нашето ограничено познаване на техните характери. Той каза ясно: " Не съдете и няма да бъдете съдени. 2 Защото както съдите вие, така ще съдят и вас. Каквато мярка използвате за другите, такава ще бъде използвана и за вас. 3 Защо забелязваш тресчицата в окото на брат си, а не обръщаш внимание на гредата в своето око? 4 Как можеш да кажеш на брат си: «Нека да извадя тресчицата от окото ти», когато в собственото ти око има греда?5 Лицемерецо, първо изкарай гредата от своето око. Тогава ще виждаш ясно, за да извадиш тресчицата от окото на брат си. "(Матей 7: 1-5).

Това изявление на нашия Господ ни снижава от височината на нашето его и самоизмама, и ни показва, че никой не е съвършено прав. Ние всички сме несъвършени, участници в грешки и прибързани в съденето на другите, а за себе си считаме, че нямаме нужда от покаяние. Павел на практика обясни думите на Исус относно това- да обичаме враговете си, казвайки: Когато врагът ти не може да си позволи да купи хляб и храна, помогни му и не го оставяй гладен. Ако той няма вода в къщата си да пие, а ти имаш бутилки с питейна вода в къщата си, дай му от водата си даром, за да не е жаден. Ти си участник в нуждите на врага си, както мъдрият цар Соломон каза: "Ако е гладен неприятелят ти, дай му хляб да яде; и ако е жаден, дай му вода да пие; защото така ще натрупаш жар на главата му, и Господ ще те възнагради "(Притчи 25: 21-22). Тази мъдрост не е нова философия. Тя дойде на бял свят преди три хиляди години. Проблемът не е в наличието или липсата на мъдрост, а в горделивите, закоравели сърца, които не се смиряват, не прощават и не искат прошка от Господа за греховете си.

Павел обобщава речта си с прекрасното изявление: "Не се оставяй да те побеждава злото; но ти побеждавай злото чрез доброто" (Римляни 12:21). С този стих, апостолът иска да ви каже: "Не позволявайте на злото проникне дълбоко във вас. Не бъдете злобни в себе си, но преодолейте откритото злото срещу вас чрез добротата на Христос и Неговата любов, която надминава всяко знание. Този принцип е тайната на благовестието. Исус отне греховете на света и го победи със святат си любов към нас и изкупителната му смърт за нас. Христос е триумфалният Победител. Той иска да преодолее злото в теб и закоравяването на сърцето ти, за да получиш духовната сила да понасяш злото на другите и да го преодоляваш чрез твоите молитви и търпелива любов.

МОЛИТВА: Господи Исусе, покланяме се, защото ти си въплътената любов на Бога. Ти не насили твоята любов, нито заяви правото си със злоба и отмъстителност, но ти прости на враговете си, казвайки: "Отче, прости им, защото те не знаят какво вършат", за да бъдем изпълнени със Святия Дух и да прощаваме на враговете си, да им помагаме, да ги благославяме и да се грижим за тях както направи и ти.

ВЪПРОС:

  1. Как можем да прощаваме на враговете си, и направи това, без омраза и отмъщение?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 03:16 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)