Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 066 (We must Learn Brotherly Love)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

3. Трябва да се научим на братската любов и да обучим себе си в нея (Римляни 12: 9-16)


РИМЛЯНИ 12:9-16
9 Любовта ви трябва да е искрена. Ненавиждайте злото. Дръжте се здраво за доброто. 10 Показвайте привързаност в любовта си към другите вярващи и отдавайте повече почит на останалите, отколкото на себе си. 11 Не бъдете мързеливи в усърдието и служете на Бога с пламенен дух. 12 Радвайте се в надеждата, бъдете търпеливи в нещастията и постоянствайте в молитвата.13 Споделяйте благата си с Божиите хора, които са в нужда, и бъдете гостоприемни. 14 Благославяйте онези, които ви преследват. Благославяйте ги, не ги проклинайте. 15 Радвайте се заедно с онези, които се радват, и плачете заедно с онези, които плачат. 16 Живейте в съгласие един с друг. Не бъдете горделиви и не надценявайте себе си, а се сприятелявайте с хората със скромно положение.

Съществуват различни термини за любовта на гръцки. Думата "fileoo" означава физическа човешка обич, със силно чувство и сантимент. И думата "ерос" изразява сексуалната любов, която извира от инстинкта и сексуалното желание на човека; докато думата "агапе" означава най-високата и най-съвършената любов. Това е божествената любов, която е готова да се жертва за бедните, а дори и за враговете си, което предполага ясна воля и преценка, принадлежащи към сферата на Божественото откровение.

Христос даде живота си като изкупление за грешниците в тази божествена любов. Въпреки това, Павел говори за тази любов в живота на последователите на Христос, тъй като той вече е написал: "Божията любов е изляна в сърцата ни чрез Светия Дух, който ни е даден" (Римляни 5: 5 ).

Божествената любов не лъже, защото тя е истинна. Тя казва истината в пътя на мъдростта и милостта. Лицемерието не е добро, както и Библията ни казва. Ние трябва да изповядваме греховете си в определени случаи пред хората, за да няма гордост или самохвалство в нас. Трябва да изповядаме нашата любов към Исус, защото той сам ни е оправдал чрез великото си изкупление.

Божествената любов мрази злото, за което нашата съвест ни натяква и което Божието слово смята за нечисто, лъжовно, криво и несправедливо. Любовта не е съгласна с такова поведение, но подкрепя чистотата, истинността, откровеността и правдата.

Божествената любов ни възпитава в любов към нашите братя и сестри в Господа, да понасяме заедно с тях, без да се оплакваме, и да се грижим за тях. Служенето ни и говоренето ни трябва да са искрени и топли, за да почувстват другите, че наистина ги обичаме. Взаимното уважение между съпругът и съпругата е включено в този списък.

Ако някой служи на Евангелието, с думи или с писане, службата му трябва да е с духовен огън, дори и в разгара на опозиция, и той трябва да бъде твърдо установен в ръководството на Господа.

Който премине през провал не трябва да губи надежда, че Христос е победител; и онзи, който се изправя срещу страдания или лишения трябва да продължи уверено и търпеливо, с настойчива молитва укрепена с вяра, без никакво съмнение. Господ отговаря на вика ни за другите и за нас самите.

Ако видите вашите братя във вярата да стардат, добре е да страдаме заедно с тях и да вземем присърце техните проблеми. По същия начин, още щом дойдат при вас да прославят вашия Небесен баща, с радост отворете дома си за тях и Господ ще умножи хляба ви, ако откликнете към тези, които са били гладни за името му. Той е заедно с всички онези, които го обичат.

Ако някой ви преследва яростно, благословете го със силата на благословението. Не проклинайте ония, които ви проклинат, но поискайте от Изкупителя да ги освободи, както вярващите в Дамаск направиха, когато Савел дойде при тях, за да ги измъчва и да ги заведе като роби в Ерусалим. Тогава Господ застана на пътя на Савел и счупи гордостта му напълно.

Когато благословията на Разпнатия, който е възкресен от мъртвите, е осъзнато, другите вярващи се радват и са насърчени във вярата, защото виждат победата на Христос и резултатите от нея. Но когато някой скърби за своите съседи, които не вярват, ние трябва да участваме в Неговите страдания. Не се срамувайте от сълзите.

Опитайте усилено, да бъдете една група в църквата като истинско семейство. Не мислете на първо място за пари, слава, власт и предимствата на този свят, но живейте с бедните и отчаяните, както Исус е живял с много от болните, обладани от демони, а дори и мъртвите.

Не мисля за себе си като за по-образовани или по-високо стоящи от другите, но поискайте от Господаря на жетвата да работи сред вас в събранието на Църквата- да изцелява, да утешава, да спасява и да снабдява със съвършените решения за всяка ситуация.

Бъдете внимателни да не се карате. Имайте един с друг с търпение, защото Господ е един, изкуплението му е едно и няма заместител на Неговия Дух. Не се държи, като че ли можете да създадете по-добро спасение. Ние всички живеем от благодатта и любовта на Отца и Сина и Духа.

МОЛИТВА: O небесни Отче, благодарим ти за чудото на общението в нашата църква. Ти си ни дал от любовта си, търпението си и радостта си чрез присъствието на Святия Дух в нас, когато се покайваме и продължаваме в нашата вяра в живия Христос. Помогни ни да изпълнява задълженията на любовта на практика, а не само на думи. Пребъдвай в нас, Господи, и ни дръж в славната си надежда.

ВЪПРОС:

  1. Какъв вид на изпълнение на Божията любов смятате за най-важно и най-належащо във вашето общение?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 03:10 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)