Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 054 (The Jews Neglect the Righteousness of God)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 2 - Божията правда Е НЕПОКЛАТИМА дори и след ЗАКОРАВЯВАНЕТО на синовете на Яков, Божийте избрани (Римляни 9:01 - 11:36)
4. Божията правда се придобива само чрез вяра, а не чрез спазването на закона (Римляните 9:30-10:21)

а) Евреите пренебрегват Божията правда, която се придобива чрез вяра и се придържат към делата на закона (Римляни 9:30 - 10:03)


РИМЛЯНИ 9:30 – 10:3
30 И така, какво да кажем? Това, че езичниците, които не търсеха правда, получиха правда, и то правда, която е чрез вяра; 31 а Израел, който търсеше закон за придобиване на правда, не стигна до такъв закон. 32 Защо? Затова, че не го търси чрез вяра, а някак си чрез дела. Те се спънаха о камъка, о който хората се спъват; 33 както е писано: "Ето, полагам в Сион камък, о който да се спъват, и канара, в която да се съблазняват; и който вярва в Него, няма да се посрами." 10:1Братя, моето сърдечно желание и молбата ми към Бога е за спасениетона Израел. 2 Защото свидетелствам за тях, че те имат ревност за Бога, само че не е според съвършеното знание. 3 Понеже, като не познават правдата, която е от Бога, и искат да утвърдят своята собствена правда, те не се покориха на Божията правда.

Апостол Павел индиректно се опитва да се разколебае членовете на църквата в Рим от вземането на окончателно решение, за да могат да разпознаят, че Божията правда се придобива само чрез вяра в Исус Христос , докато правдата придобита чрез дела води религиозните водачи към погибел. Въпросът му беше решаващ. Апостол Павел изповядва пред Съвета на първата църква, и особено пред тези, които придобиваха правда в съответствие със закона, че никой от тях не беше спазил и изпълнил всички Божии заповеди и наредби , и че нито един от тях няма да бъда спасен поради своите дела, но чрез Божията благодат, която присъства само в Христос (Деяния 15: 6-11). Който презира Христовата благодат е като човек, който ходи в тъмнината, който изведнъж се препъва в голям камък по пътя си, пада и загива (Исая 8:14; 28:16).

Въпреки, че той беше примирил евреите с Бога, Христос стана, за много от тях, причина за тяхното осъждане, защото отхвърлиха неговата велика благодат. Въпреки това, тези, които разпознаха своя Спасител и повярваха в Него, бяха спасени.

Павел призна, че много евреи са били усърдни в спазването на закона и бяха направили всичко възможно да се покоряват на всички заповеди. Той ги обичаше поради тяхното усърдие и се надяваше, че те ще се възползват от възможността за използват великия дар, който им беше даден. Затова Павел се моли на Бога и искрено ходатайстваше, за да бъдат мнозина от тях насочени към спасението подготвено за тях.

Въпреки това, в многото места, където беше, Павел видя, че евреите спазваха закона си. Те считаха себе си за избрания народ, а на останалите гледаха като на боклук. Те не разпознаха новата Божия правда в Христос, но се опитваха чрез пост, молитва, жертвоприношения, приноси и поклонение да спазят всички 613 заповеди, за да докажат своята невинност, и по този начин отхвърлиха истинската Божия правда. Каква измамна мисъл това е! Какво състояние на страдание бяха навлекли върху себе си!

МОЛИТВА: O небесен Отче, покланяме ти се, защото ние сме вярващи от нечисти езичници, но от пълнотата на твоята благодат сме приели много благословения и ти си ни дал от твоята правда. Ето защо, ние се молим да дадеш същите благословения на последователите от други религии, които мислят, че техните лични дела могат да ги оправдаят. Моля те разчупи гордостта им и им помогни да вярват в теб и да ти се доверят като твои възлюбени деца.

ВЪПРОСИ:

  1. Защо милиони вярващи от различни народи придобиват Божията правда и са утвърдени в нея?
  2. Защо религиозните хора от други религии се опитват да спазват законите си, за да придобият Божията правда?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 26, 2015, at 04:51 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)