Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 028 (We are Justified by Grace)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - Правдата на Бога Осъжда всички грешници И оправдани и осветени Всички вярващи в Христос (Римляни 1:18 - 8:39)
Б - НОВИЯТ оправданието чрез вяра е отворена към всички хора (Римляни 3:21 - 4:22)
3. Авраам и Давид като пример за оправдание чрез вяра (Римляни 4:1-24)

в) Са оправдани по благодат, а не от закона (Римляни 4:13-18)


РИМЛЯНИ 4:13-18
13 Понеже обещанието към Авраама или към потомството му, че ще бъде наследник на света, не стана чрез закон, но чрез правдата от вяра. 14 Защото, ако са наследници тия, които се облягат на закона, то вярата е празна, и обещанието осуетно; 15 понеже законът докарва, не обещание, а гняв; но гдето няма закон, там няма нито престъпление. 16 Затова наследството е от вяра, за да бъде по благодат, така щото обещанието да е осигурено за цялото потомство, не само за това, което се обляга на закона, но и за онова, което е от вярата на Авраама, който е отец на всички ни, 17 (както е писано: "Направих те отец на много народи"), пред Бога, Когото повярва, Който съживява мъртвите, и повиква в действително съществуване онова, което не съществува. 18 Авраам, надявайки се без да има причина за надежда, повярва, за да стане отец на много народи, според реченото: "Толкова ще бъде твоето потомство".

Когато е порицал фалшивото доверие на евреите в обрязването, Павел е унищожил втората опора на тяхната въображаема правда, която е била тяхното упование на закона.

Хората в пустинята са мислели, че Бог е седнал върху плочите на закона, откъдето открива себе си и царува над световете. Те се надявали, че Бог ще бъде с тях докато те се покоряват на закона и изпълняват всички негови изисквания. Въпреки това, те не резпознават своя голям грях, нито усещат великата Божия любов към всички хора. Те стават служители на закона. Сърцата им се вкаменяват и те сляпо се възгордяват. Те не разпознават нито гнева, нито Христос, който живееше сред тях.

Горко на църквата, общността, които са усърдни в наблюдението на обичаите, забраните и съденето, отколкото в чистата вяра в живия Христос! Той, който е слаб във вярата, е по-добре, отколкото нелюбящ пазител на закона. Голяма е мистерията в това, че закона произвежда гняв, възбужда греховността и донася наказание. По тази причина благоразумните учители поставят само няколко термини и условия в домовете и училищата, защото Христос ни е осветил в любовта, доверието, търпението и прошката, а не към поробването на закона и правилата, към тяхното стриктно спазване и към жестоките им наказания.

Павел потвърждава на законопазителите още веднъж, че Авраам е бил оправдан чрез вяра, дълго преди Мойсей да дойде със закона. По този начин Авраам се доверява преди закона да е бил даден. Заповедите са дошли по-късно, за да водят вярващите и да разчупят гордостта им. Вярата в Божията милост е истинската сила, която изгражда духовния живот, насърчава вярващия да служи на Бог и го подтиква към добри дела, докато закона обсажда, осъжда, наказва и ни убива. Авраам не е гледал на своето поведение и наблюдение над закона, но е гледал само към Божието обещание и се е доверил на неговия Господ. Той става пример и духовен баща за всички вярващи. Вярвайки на обещанието, че в него всички народи ще са благословени, въпреки че тогава все още е нямал деца. Авраам е придобил много народи и хора чрез своята вяра и Павел го нарича „наследника на света”.

По този начин Святия Дух започва в Авраам, един обикновен бедуин, плана за благословение, в което самият Христос обитава, приближавайки към него всички тези, които са оправдани чрез вяра.

Авраам вероятно е превъзхождал повечето личности в Стария Завет, поради голямата си вяра. Бог обещава, че неговия потомък ще благослови всички хора по света, под потомък имайки предвид самия Христос. Еврейстада дума „семе” е използвана за да покаже една отделна личност и апостолът потвърждава, че има специална препратка към Христос в обещанието отправено към Авраам. По този начин тези, които са оправдани чрез разпънатия Христос, ще наследят небето с всички негови съкровища, защото тяхното доверие в Христос ги е обединило с живот, сила и благословения от Бог.

Ела при Спасителя, за да се издигнеш от смъртта си. Ако продължаваш да стоиш в неговото слово, Святия Дух ще сътвори нов живот в теб и твоето обкръжение. Ако има вяра в божието обещание в твоята църква или общност, тази вяра ще победи смъртта в греховете и ще установи нещо ново, което не е било преди, защото Бог създава и работи чрез твоята вяра и той чува вика на твоето доверие. Твоето приемане на неговото слово те променя, както и света.

МОЛИТВА: О небесни Татко, нашите умове са тесни, легалистични и склонни да съдят другите. Направи място за цялостно вярваща увереност и безусловна вяра в нашите сърца, и нека твоят Свят Дух ни освети в любовта, куража и съживлението, за да може мъртвите в грехове да се издигнат от тях и хвалението към теб да се умножава в нацията ни. Сътвори вяра в нас, за да можеш да извършиш спасителното си дело чрез нас.

ВЪПРОС:

  1. Защо приемаме Божието благословение чрез нашата вяра в Божиите обещания, а не чрез наблюденията над Закона?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 19, 2015, at 03:05 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)