Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 095 (Riot of the Silversmiths in Ephesus)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 2 - Доклади за Проповядване Измежду езичниците и Фондацията на църквите от Антиохия до Рим - Чрез Министерството на апостол Павел, Поръчано от Светия Дух (Деяния 13 - 28)
Г - третият мисионерско пътуване (Деяния 18:23 - 21:14)

4. Бунт от сребро в Ефес (Деяния 19:23-41)


ДЕЯНИЯ 19:23-34
23 И за това време за начина, по който настана голяма суматоха. 24 Защото един човек на име Димитър, сребърни, който правеше сребърни храмове на Диана, и докарваше не малко печалба на занаятчиите. 25 Той ги нарича заедно с работниците от подобни професии, и каза: "Мъже, вие знаете, че ние имаме нашия просперитет от тази търговия. 26 Освен това което виждате и чувате, че не само в Ефес, но през почти цяла Азия, тоя Павел убеди и обърна гръб много хора, казват, че те не са богове, които се правят с ръце. 27 Така че не само това е търговия с нашите в опасност от изпадане в компрометира, но и храмът на великата богиня Диана може да бъде презрян и величието си унищожени, когото цяла Азия и поклонение в света. "28 И когато чуха това, те са на гняв и извика,, казвайки: "Велик е ефеската Диана!" 29 Така целият град е изпълнен с объркване, и се втурна в театъра с единодушно, като конфискувани Гай и Аристарх, македонци, "Павел туристически придружители . 30 И когато Павел искаше да отиде в хората, учениците няма да го позволи. 31 Тогава някои от длъжностните лица от Азия, които са били негови приятели, изпратено до него, пледира, че той не би дръзнала в театъра. 32 Някои следователно извика едно нещо, а някои друг, защото навалицата беше объркан, и повечето от тях не знаят защо са дошли заедно. 33 И те привлече Александър народа, за евреите пускането му напред. И Александър махна с ръка и искаше да направи своята защита на хората. 34 Но когато разбрах, че той е бил евреин, всички в един глас извикаха за около два часа, "Велика е ефеската Диана!"

Павел, чиято вяра беше да се разгледа, е твърдо решен да отиде в Ерусалим. Вместо това, той трябваше да се забави и да остане в Азия. Господ щеше да му даде труден урок в усилията срещу духовете.

Имаше известния храм на Артемида в Ефес, богът известен също като Даяна, която беше подкрепена от 160 стълба от мрамор и е 19 метра в дължина. Тази статуя на богинята на черно, силно дървен материал. През двете години, че той остана в Ефес, Павел учи, Ефесяни, че всички други богове са суета, и храмове в чест на тях са празни и безполезни. Затова тези, които вярват в Христос, се въздържа от участие в Артемида ритуали. Те клатеха главите си в жалко за тези, които се надяваха на тези идоли от камък и златна дървен материал.

Това отвръщане от вярата в идоли от камък скоро е забелязан от продавачите на майстори, а иконите. Сребро, също, които са миниатюрни сребърни храмове, съдържащи подобие на големия храм на Артемида и да ги продават на гостуващите поклонници, голяма част от печалбата от тях. В наши дни някои от тези сребърни, преносими модели на статуята на Артемида са били открити в долината на Нил и в Индия. Някои туристи ги е купил и ги занесе обратно в собствените си страни, които възнамеряват да ги използват като амулети срещу опасност. Но откакто Павел бе заявил, че Христос е Господ на господарите, за издръжка на тези сребърни започна изчезващи. Всеки повярвал знаеше, че всички сексапил, амулети, мъниста, и каквото и да било, които са смятани за защита или опазване, са, всъщност, нищо друго освен заблуда, лъжа и безсилни въображението.

Тогава Димитър, определен сребърни изделия, който е бил служител в храма, събра всичките си колеги занаятчии и изяснени, за да ги опасност, която заплашваше търговията си. Той обясни, че гладът ги очаква, Павел е съставен хора в техния град, така и в цяла Азия от техните традиции и вярата на бащите си, казвайки, че всички идоли и изображения, но суетите.

Димитър, лидерът на сребърни, разбрали, че за Павел, не само портативни модели на храма бяха суетите, но и целия храм, факт, които ще ви донесат опасност над целия град, отстранете религиозното ръководство, и изопачават си икономика. По този начин той смята Павел да бъде най-големият враг на Ефес, столицата.

Производителите на сребърни изделия се разярил от вълнение и започна да демонстрира публично, иска подкрепа за тяхното учение. Те викаха: "Велика е Артемида на Ефесяни" Когато яростните демонстранти двама македонци, които са пътували с Павел, те хвана за тях. Но те не са били наранени, за ръката на Господ ги защитава в разгара на суматохата. Павел не е бил страхливец. Той искаше да подкрепят колегите си работници, и побърза да застане на тяхна страна. Но учениците, които са били събрани за молитва, го спря, знаейки, че би било безсмислено да се говори или да свидетелстват пред множество пиян с арогантност и да се преодолеят с гордост да се лее като една могъща река. Сред такъв шум, врява и популярни ярост индивида губи на самоличността му и неговите най-свещени истини. Тълпата се събраха в един съгласие, не за добро, но за корупция. Това е зло единство, като действа в съответствие с духа, който живееше в тях.

Това е вероятно, че смелият Павел е бил, въпреки натиска на другарите си върху него, решили да отидат в театъра. Там хората са били използвани за събиране, от скръб и радост. Този театър може да побере 25 хиляди души. Изведнъж, служители на храма изпрати послание на Павел, го съветва, че присъствието му в театъра, който е пълен с гневни хора, не само ще бъде безполезно, но и вредно. Те настояваха, че Павел остават далеч от тях. Хората в театъра викаха, а Димитър, които са довели до тази възбуда, изчезна. Демонстрацията не е получил разрешение от провинциалните власти. Всяка форма на публично възбуда е забранено от римските управители, в съответствие с град режим. Димитър се страхува от наказание, и лудата публика остана разбъркване без лидер в просторната театър.

След това евреите, които мразеха Павел, започва да оказва натиск към предната друг евреин, човек, който вероятно е бил християнин, че той може да защитава Павел и църквата. Множество иззети младият Александър, и го вдигна върху платформата в средата на тях. Той се опита да говори за църквата, но множеството скоро призна, че говорителят не е самият Павел, но друг евреин. Така че тълпата избухна вокализиращ яростта си върху евреите в лицето на Александър. Заедно им изкрещя тяхната вяра и убеждения за два пълни часа: "Велика е Артемида на Ефесяни!"

Днес никой не знае това богинята Артемида. Димитър беше прав, когато каза, че неговата слава ще изчезнат, защото на разпространението на Евангелието. По това време и място, обаче, десетки хиляди все още са готови да разкъсат Александър на парчета заради нея. Църквата, заедно с Павел се молеше за този проблемен човек, и двамата му спътници в страданието. Господ протегна ръка над Негови свидетели, така че ръцете на злонамерени хора, които не може да се докосне един косъм от главите им. Само въздуха се смути, който се е увеличил електрифицирана от виковете на разярени множество се държи като звяр се сблъскват с нечист дух.

МОЛИТВА: O Господ Исус Христос, благодарим ви за армията на Твоето царство е по-силен от домакините на дявола. Нито едно от децата си, падна в средата на превъзбудени множества в Ефес. Научи ни да се доверие във вас, че не може да се страхува всеки мъж или алкохол, защото Ти си ни закупени за Бога с ценното си кръв.

ВЪПРОС:

  1. Защо Димитър да се ядосвам с Павел?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 29, 2013, at 08:23 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)