Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 038 (The Days of Moses)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 1 - Създаването на Църквата на Исус Христос в Ерусалим, Юдея, Самария, и Сирия - Под патронажа на апостол Петър, като се ръководи от Светия Дух (Деяния 1 - 12)
A - Растежа и развитието на ранната Църквата в Ерусалим (Деяния 1 - 7)
21. Стивън отбрана (Деяния 7:1-53)

б) Времето на Мойсей (Деяния 7:20-43)


ДЕЯНИЯ 7:35-36
35 "Това Моисей, когото бяха отхвърлени, казвайки:" Кой ви накара да началник и съдия? "Е един Бог изпраща да бъде началник и за избавител от ръката на ангела, който му се яви в къпината. 36 Той ги изведе, след като той е показал чудеса и знамения в Египетската земя, и в Червено море и в пустинята четиридесет години."

Хората отхвърлят Мойсей, когато той се приближи към тях с послание за национално спасение. Бог обаче, го бе избрал да донесе духовно ръководство, и по този начин той става като Исус, когото хората му също е отхвърлено. Въпреки това, Бог остава верен на Исус и Го е възкресил от мъртвите, така че Той да изкупи несметен брой роби на греха. Една от жалбите срещу Стивън е, че той е отхвърлил на Моисея. Стивън, обаче, имаше име възвиси Мойсей и се обърна към него с най-високите титли. Той го нарече началник и за избавител, който беше начело на своя народ, и които са претърпели да се обединят своите упорити хора до Бог. Също така, Христос е глава на църквата Си, истинската Освободител и Изкупител. Той води всички духовни мъже и жени, в красотата на светостта на Своя Отец, че той може да ги потвърди в новия си завет!

Стивън каза, че ангелът на Божия престол, който представлява вид Бог, придружено Мойсей в продължение на четиридесет години в пустинята. Моисей, човек на възраст, беше слаб в себе си, които нямат умения в убедителна реч. Той е склонен към песимизъм по отношение на огромната отговорност на ежедневно хранене многобройните му народ в пустинята. Ангелът на Господа, обаче, го хвана ръката му и го подтиква стъпка по стъпка, го отдалечава от интензивни опозиции. Той го остави да успее в центъра на властта на тъмнината, и го украсил с велики чудеса чрез силата на Бога. Мойсей не е бил началник и за избавител в себе си. Бог обаче, е разкрил Божието всемогъщество в беден човек и Помогна на слугата Си в продължение на четиридесет години.

 Ние също има Господ триумфално и Избавител, който действа за нас, без помощта на ангелите. Той е Бог изявен в плът, и днес той води Неговите хора, избрани от всички нации и народи, в Неговата триумфална процесия. В средата на тъмните пустини на нашата вселена, ние го следваме с акламация, благодарност и похвала.

МОЛИТВА: O Господ Исус Христос, благодарим ви, защото вие сте глава на църквата, и нашите верни Освободител. Можете да ни вземат под крилото си. От Вашето храна живеем, и от Твоята вярност ние продължаваме. Само от вас, които никога няма да ни остави, ние изграждаме нашето бъдеще.

ДЕЯНИЯ 7:37-43
37 "Това е, че Мойсей, който каза на израилтяните," Господа, твоя Бог ще издигне за вас пророк като мен от братята си. Него ще чуят. "38 Това е онзи, който е бил в църквата в пустинята заедно с ангела, който му говореше на Синайската планина, и с бащите ни, които са получили живите пророци за да ни дава, 39 когото нашите бащи не би се подчинил, но бе отхвърлен. И в сърцата си те отново се обърна към Египет, 40 казвайки на Аарона: "Направи ни богове, които да ходят пред нас, защото тоя Моисей, който ни изведе из Египетската земя, ние не знаем какво е станало с него." 41 и те си направиха теле в тези дни, принасят жертви на идола, и се радваха в делата на собствените си ръце. 42 Тогава Бог се обърна и ги даде, за да се поклонят на небесното войнство, както е писано в книгата на пророците: "Смятате ли, ми предложи заклани животни и жертви по време на четиридесет години в пустинята, доме Израилев? 43 Можете също така да се скинията на Молох и звездата на вашия бог, изображения, които сте направили, за да се поклони, и Аз ще ви отнесе оттатък Вавилон".

Стивън стоеше по обвинение в богохулство против Моисея, така и на закона. Ето защо, подчерта той пет пъти в негова защита, с помощта на демонстративен местоимението "това", която Моисей беше уникална позиция пред Бога, който няма друг човек, който някога е имал в Стария Завет. Всевишният е говорил лично с него (стихове 35, 36, 37, 38, 40). Моисей е посредник на Стария Завет. Той бе под смъртна опасност, се покачи с лава и дим на вулкан стрелба, където се срещна ангел от Господа.

Стивън посочена на закона, които Мойсей получил от Бога, като "живите пророци", които произтичат от сърцето на Бог, които бяха доставени от ръката на ангела на представител на заветния народ. Стивън не се обадите на закона разрушителни, мъртва буква, но ръководство на живот, един поток, изтичащи от Божията святост. Този, който спазва закона, живее вечно.

Стивън, отколкото увеличително Моисей и прославяне на закона пред Висшия съвет, той искаше да се изясни, че нито той, нито християнска църква някога е отказано посредник на Стария Завет. Те никога не бяха хули срещу него. Народът на Израел, които от своя страна, му бе отказано няколко пъти и продължава да го отрича. Те са хора на непокорството. Стивън изяснени, в началото на речта си, че робите в Египет не са разбрали Моисей, и се е опитал да се отърве от него. Той трябваше да избяга, защото хората му отхвърля помощта му. Но Бог го назначих да бъде лидерът на онези, които Го отхвърлиха, и го е направил успешно в противопоставянето на своята упоритост.

Когато избраният към Бога, за да получат право на завета, неговите последователи го оставиха и се обърна сърцата им от Господа. Те определят свои мисли за луксозен живот, и предпочетоха да се покланят на златния телец, а не да се чака за посредник, който бе забавено, се върна от срещата си с Бога.

Тази проповед, която Стивън изнесена по време на неговата защита, е пълен с духовно значение. Точно както Моисей беше извън полезрението с Бог за дълго време, и се върна, за да потвърдите неговите хора от Стария Завет, така и Христос е извън полезрението днес със Своя небесен Отец. Той ще се върне в съответния сезон и разпространение на мира Му на земята. Евреите по това време не се доверяваше на лидера си, точно както хората днес не вярват на Христос. Вместо това, те танцуват около златното теле на благосъстояние. Те говорят за технологии и смъртоносни оръжия, хвали с притежанията им и ракети, без да виждат Бога, или да признае, че Неговото решение идва при тях като приближаващ черен облак.

Стивън му показа прецени, че това е божия съд, който хвърли Израел в плен, защото те Го оставиха. Това решение не се случи всичко наведнъж, но постепенно. Господ скъса със заветния народ, след като падна в идолопоклонство, става алчен, вярва в астрологията, и се поклониха на места, където демонични духове обитавани. Те се поклониха всички божества в заобикалящата ги среда и са отворени за всеки светъл нова идея или нещо, което вълнуваше очите им. Те считат, че добре да не запазят знанията на невидимия Бог, и затова предпочете да не слушаш гласа на Святия Си Дух говори в съвестта си. Това е основната причина за всички решение. Чуваш ли Бог и Неговото слово? Правите ли Неговата воля с весело сърце, незабавно и напълно?

Стивън посочена слушателите си (в стих 37) с голямо очакване, което Моисей беше отворен за тях. Бог ще издигне пророк измежду тях, че ще бъде като Мойсей, който, като медиатор, ще насочи сърцата на неговите последователи към Божествените милости и правомощия. Всеки слушател на Висшия съвет знаеше, че този стар обещание било позоваване на Мойсей към идващия Христос. Това идва пророк ще създаде един нов завет, потвърди Неговите последователи по отличен начин, и да ги приведат в общение с Бога. Това пророчество било известно, че християните, включително Стивън, който разбира този стих да е позоваване на Исус.

По този начин Стивън защити позицията си към Мойсей и закона. Той осъди, в същото време, непрекъснато неподчинение на народа си, и ги насочва към Христос, в Когото почина на уникална надежда за изпълнение на закона и създаването на един нов завет. Тази силна защита на Стивън стана ясно, в същото време, че ясно подарък за проповядване на Светия Дух са били дадени на смирените говорител.

МОЛИТВА: O святия Бог ни прости за нашите корави сърца. Ни помагат да разберем вашия син, не го отхвърли, а се покоряват на словото Му и да Го чакам. Нека Твоят Дух потвърди в Новия Завет, създаване на смирение, любов и вяра в нас.

ВЪПРОС:

  1. Кои са трите основни мисли за Стивън адрес на Висшия съвет по отношение на Моисея и закона?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 28, 2013, at 11:17 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)