Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 015 (Edification through the Ministry)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)

7. Poučavanje kroz službu apostola (Dela 2:37-41)


DELA 2:37-38
37 Kad su to čuli, potreseni u srcu, rekoše Petru i ostalim apostolima: „Šta da radimo, braćo?" 38 A Petar im reče: „Pokajte se, i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Hrista za oproštenje svojih greha, i primićete dar Svetoga duha.“

Sveti duh ne može da prebiva u čoveku ukoliko se on uistinu ne pokaje i ne odbaci prošlost. Svaki greh je prestup protiv Boga i protiv njegovog Pomazanika. Upravo zbog toga, pre nego što Sveti duh dođe da prebiva u vama, On mora da slomi neposlušnost u vašem srcu, jer tek tada možete biti posvećeni. Ovaj sud Svetog duha je istovremeno i veliki blagoslov. Zaista ogroman blagoslov. Ko god skrušeno primi prekor i sud Svetog duha neće podleći konačnom sudu, već prelazi u večni život.

Jevreji, pošto su čuli oluju dolazećeg Svetog duha, pojurili su ka kući učenika. Ono što im je Petar rekao, prouzrokovalo je teskobu i uspaničenost u njima. Oni su sebe videli kao propadljive i nepokorne ubice koji stoje pred živim Bogom. Nisu pokušavali da se opravdaju, niti su dovodili u pitanje istinitost njihove krivice. Umesto toga, oni su u strahu samo promrmljali: „Šta da radimo?“ Ovo pitanje nam otkriva dve stvari:

Prvo, ono odražava nesposobnost čoveka da sam pronađe izlaz iz svoje nevolje kad već postane presvedočen od strane Duha Božijeg i ubeđen da je krenuo pogrešnim putem. Njegovo samopouzdanje počinje da se ruši, upravo onako kao što je Petar to doživeo onog časa kada se petao oglasio nakon njegovog odricanja Hrista.

Drugo, slomljen čovek ne može da shvati sve što treba da zna u vezi Boga i onoga što On čini za nas. Sve što on može u tom trenutku da učini jeste da promrmlja iz svog uznemirenog srca: „Šta treba da učinim da budem spasen?“ potpuno svestan toga da on ne može ništa sam od sebe da učini da bi se spasio. Svi naši pokušaji deluju beskorisni i nečisti pred Svecem. Svaki čovek je u svojoj srži podao. On želi sve da učini sam i samo za sebe i ne dozvoljava Bogu da ga spasi. Prirodan čovek teži sam da poboljša sebe. On daje sve od sebe da se opravda i postigne samo-otkupljenje. On želi da živi u svojoj snazi do samog kraja. Zli i iskvareni ego mu ne da mira sve do poslednjeg časa na dan Suda.

Hvala Bogu, Petar nije izneo pokajanicima šta treba da učine. Umesto toga, on je zahtevao od njih da promene način razmišljanja i da lično poveruju u Isusa. Obraćenje ne podrazumeva fizičku promenu u mišićima ili moždanim funkcijama, već podrazumeva promenu stava i volje, promene koje se odvijaju duboko u umu. Ono uključuje promenu i obnovu svih naših misli, osećanja i volje. To se ne događa nevoljno, kao što je ispiranje mozga u diktatorskim zemljama, već dragovoljno, kao što nam je prikazano u Novom zavetu, gde se pokajani čovek otvara Božijoj sili koja ga čisti. On počinje da sluša i shvata Hristove reči i reči njegovih apostola s radošću i zahvalnošću.

Petar je rekao onima koji su skrušena srca: „Okrenite se od svojih zlih dela, prestanite sa samo-otkupljivanjem, i otvoreno priznajte neuspehe u svojim životima i svoju neposlušnost prema Bogu. Prepustite se u ruke Sveca. Tek tada će vaši ciljevi, očekivanja i planovi početi da se ispunjavaju, i tek tada će Božija volja prevladavati u vama. Obraćenje obeležava potpuni preokret u životu neke osobe, odvraćanje od zemaljskih planova i egoizma i okretanje ka Bogu. Samo tada neko može biti ispunjen njegovom ljubavlju.

Očigledno je da naš dolazak Bogu označava otkupljenje, i naše okretanje Svecu podrazumeva oslobođenje od očajanja. Pokajanom čoveku je potrebno Božije prisustvo i zaštita. Zbog toga je Petar predložio svojim slušaocima da se krste u imenu Isusa Hrista. To označava duhovno samoubistvo starog, grešnog čoveka, i dragovoljni ulazak u prostranstvo Otkupitelja. Ko god se krsti u Hristu nalik je raskalašnom davljeniku koji je obnovljen božanskom milošću. On postaje novo stvorenje i podignut je do novih visina. Njemu je podarena Hristova pravednost na slavu Boga Oca. Očišćenje od greha u dubini našeg bića jeste prvi plod krštenja. Ko god se sjedini sa Hristom prima nevidljivi natpis imena Gospodnjeg na svoje čelo. On je postao posvećen kroz izmirenje koje mu pruža Sin Božiji.

Drugi plod krštenja jeste primanje Svetog duha. Jovan Krstitelj je tačno znao da je njegovo vodeno krštenje za pokajanje samo simbol, i da nam ništa neće biti od koristi osim naše spremnosti za Hristovo krštenje. On je otvoreno rekao: „Onaj koji dolazi posle mene je moćniji od mene. On će vas krstiti Svetim duhom i vatrom.“ Dakle, prilikom ove prve Pedesetnice, došao je čas da se ovaj trenutak u istoriji realizuje spasenjem. Sin Božiji je krštavao Svetim duhom svoje pokajane ubice, koji su bili spremni da veruju u njegovo ime potvrdivši to simbolom vodenog krštenja. Oni su u potpunosti raskrstili sa sobom i ušli su u široka prostranstva vere. Božija ljubav prevazilazi sva njihova shvatanja.

Da li si se ti, dragi brate, krstio? Da li si primio Svetog duha? Spoljašnji čin krštenja se neće automatski postarati za to da Sveti duh prebiva u vama, zato što krštenje ne deluje kao inekcija koja se daje bolesniku. Sveti duh duva kud god On poželi, tako da je krštenje bez vere potpuno bezvredno. Stoga, potvrdite svoje krštenje potapanjem svoje sebičnosti, kako bi Hrist bio uzvišen u vama i kako bi postao vidljiv kroz vašu ljubav. Jednog dana ćete živeti sa njim zauvek. Da li znate koje su prepoznatljive odlike onih koji su kršteni Svetim Duhom? Te odlike su ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vernost, krotkost i uzdržljivost. Da li ste primili ove darove od Svetog duha?

MOLITVA: Oče, zahvalni smo ti što si ti izlio svoje obećanje na ljude kroz svog ljubljenog Sina. Mi te slavimo i uzvisujemo i molimo te da ispuniš svakog vernika svojim Duhom. Ispuni nas svojom ljubavlju i istinom, kako se ne bismo raspravljali oko istina tvog Svetog duha, već kako bi mogli da stojimo čvrsto u imenu tvog milostivog Sina.

PITANJE 15: Na koji način primamo Svetog duha? Koji uslovi moraju biti ispunjeni da bi se On nastanio u vernicima?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 08:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)