Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 016 (Edification through the Ministry)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)

7. Poučavanje kroz službu apostola (Dela 2:37-41)


DELA 2:39-41
39 „Jer, to obećanje je za vas, i za vašu decu, i za sve koji su daleko, koje naš Gospod Bog pozove k sebi.“ 40 I još ih je mnogim drugim rečima opominjao i preklinjao govoreći: „Spasite se od ovog iskvarenog naraštaja.“ 41 Tada se krstiše oni koji su prihvatili njegove reči. Tako im je tog dana bilo pridodato oko tri hiljade duša.

Petar je rekao uznemirenom, pokajanom mnoštvu da mogu doći Hristu. Ono što je bilo potrebno jeste pravi preokret i krštenje verom, što su zapravo uslovi primanja Svetog duha. On ih je osnažio u ovom saznanju, i razjasnio im je veličinu Božije ljubavi tako što im je rekao:

„Sveti duh je dar, a ne plata. Niko nije dostojan toga da Bog dođe i nastani se u njihovom srcu. Božije nastanjenje u nama je velika privilegija, koju nam je Hrist pribavio svojom krvlju. Da Hrist nije umro na krstu, nijedan čovek ne bi mogao da zasluži Svetog duha. Ali, On jeste umro i time je izbrisao grehe svih ljudi. Svako može, bez ikakvih poteškoća, da primi Svetog duha. Međutim, svako mora da bude svestan svog stanja pred Bogom, mora da se pokaje, prizna svoje grehe i u potpunoj odlučnosti ostavi svoje grehe za sobom. Sveti duh je svet i ne može da se uskladi sa našim nečistotama ili lažima. Ovaj istinit Duh proslavlja Sina i ne dopušta nikakav ponos u nama. Kada se prepustite njegovim planovima i poverujete u Hrista, Sina Božijeg, tada primate njegovo pomazanje. Tada postajete opravdani i posvećeni. Što više sebe prepuštate Hristu i otvarate svoje srce prema ljubavi njegovog Duha, to ćete više biti ispunjeni Božijom silom. Nemojte se odupirati glasu Svetog duha, jer On želi da vas preobrazi u obličje Boga, Oca. On želi od vas da postanete milostivi, kao što je i On milostiv. Vaše preobraženje u obličje Božije je cilj posvećenja Svetog duha.

Ovaj deo Očevog obećanja nije namenjen samo Jevrejima, već svim ljudima koji su čuli Božiji poziv, poverovali u Spasitelja, i koji su se pokajali zbog svoje zle prošlosti. To neće ni na koji način promeniti njihovu boju, visprenost niti njihova životna iskustva. Sveti duh ne pravi razliku između dece i roditelja, muškaraca i žena, bogataša i siromaha. Ko god se pokaje i uzme Hristov krst na sebe, postaje jedno od Božije usvojene dece. On upoznaje Hrista, jedinog Sina Božijeg, u čijoj punini i oni imaju udela. Danas, Sveti duh poziva vas i milion drugih da uđete u Hristovo spasenje. Moto naše generacije je poziv Svetog duha upućen svim ljudima. On vam za badava nudi da uđete u Božiju porodicu. Ko je taj koji čuje ovaj poziv? Ko je taj koji će se odazvati? Ko je taj koji prepoznaje svoje grehe? To je onaj koji veruje u Hrista i počinje da živi u punini njegove sile.

Petar i ostali apostoli su dosta govorili pojedincima, i lično su im pojasnili tajne spasenja. Oni su osporili njihove sumnje, pokazali su im njihova zla srca, i potvrdili su im veličinu Božije ljubavi. Kroz ove izjave, Sveti duh ih je prosvetlio da sve ljude nazovu izopačenima. Nijedan čovek nije pravedan. Svi idu izopačenim putevima i u dubini duše su iskvareni. Niko nije ni dobar ni pravedan u ovom svetu. Svi su naklonjeni laganju, nepravdi, varanju, podvaljivanju, mržnji, ubistvu, zavisti, i ličnim interesima.

Sveti duh nas, međutim, oslobađa od našeg pesimizma, poziva nas da dođemo Isusu Hristu, i spasava nas od naše sebičnosti. On ne menja svet, već menja vernike u dubini njihovih bića. Vama nije potrebno poboljšanje karaktera, već vam je pre svega potrebno spasenje. Vas je Božiji gnev osudio na propast, i vi ste izgubljeni, isto kao što su i ostali ljudi izgubljeni. Apostol Petar vas poziva da se „spasite od ovog izopačenog naraštaja.“ On vam ne govori „budite pola izopačeni, a pola spaseni“, ili „verujte u Hrista, i nastavite lagodno da živite u grehu.“ Ne! Zato što je Sveti duh došao u svet na Dan Pedesetnice. Hrist spasava svojom silom svakoga ko u njega iskreno i u potpunosti veruje. Spasenje je bilo dovršeno na krstu. Sveti duh će realizovati ovu privilegiju u vašem svakodnevnom životu, ako budete otvoreni sjaju Hristove sile, verujući u njegovu ljubav.

Na dan rođenja hrišćanske crkve, broj onih koji su čuli poziv Svetog duha dostigao je broj od tri hiljade ljudi. Malo je propovednika u istoriji čovečanstva koji su u svojim službama doživeli tako neverovatne rezultate kao što je doživeo Petar, nepismeni ribar, kroz koga je sâm Bog govorio.

Oni uznemireni i pokajani istog časa su poverovali u Isusa, zato što je Sveti duh otvorio oči njihovih srca i prosvetlio je njihove umove. Kako je predivno to što im apostoli nisu ostavili prostora za razmatranje i razmišljanje, usled čega bi možda i odustali. Niti su ih vodili dublje u punini Božije reči, već su ih umesto toga, istog časa krstili, tog istog dana kada su i poverovali. Ova vera nije bila ni površna, umna vera, niti mudra, duhovna ideja. Sveti duh je izlio svoje zadovoljstvo na vernike, a svoj sud je izneo nad one koji se nisu pokajali. U svojoj propovedi, Petar je potpuno jasno objavio principe naše vere: Hristov život, krst, vaskrsenje, vaznesenje našeg Gospoda u nebo i njegovo mesto s desne strane Ocu na kome se sada nalazi. On je takođe naglasio istinu Svetog duha u jednom verniku. Ko god prepoznaje ove istine i veruje u njih, umire sebi kroz Hristovo krštenje. On istog časa postaje dostojan da primi Svetog duha.

MOLITVA: O Gospode Isuse Hriste, slavimo te za čudo Svetog duha, koji prebiva u nama, izopačenima i iskvarenima. Zahvalni smo ti što si nam oprosto sve naše grehe i što si nas očistio. Ispuni nas svojom istinom i ljubavlju, kako bismo u velikoj poniznosti mogli da pozivamo sve ljude da krenu za tobom. Ti si spasio svakog pojedinačno i svakome si pribavio pravo da primi Svetog duha. Vodi nas u živu, trajnu i izobilnu veru.

PITANJE 16: Ko je dostojan da primi Svetog duha? Zašto?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 08:52 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)