Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 014 (Peter’s Sermon at Pentecost)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)

6. Petrova propoved na Dan Pedesetnice (Dela 2:14-36)


DELA 2:33-36
33 „Pošto je uzdignut Bogu zdesna, od Oca je primio obećanog Svetog duha, i izlio je ovo što sada gledate i slušate. 34 Jer, David se nije popeo na nebesa, nego sam kaže: ‘Reče Gospod mome Gospodu: sedi mi zdesna, 35 dok o d tvojih neprijatelja ne načinim podnožje za tvoje noge.” 36 Neka stoga ceo Izrael pouzdano zna da je ovog Isusa, koga ste vi raspeli, Bog učinio i Gospodom i Hristom.“

Posle dugačkog uvoda i opisa principa spasenja, Petar je konačno pokazao svojim slušaocima kakva je veza između Hrista, koji je bio poslat od Boga da bude razapet i koji je vaskrsao iz mrtvih, i izlića Svetog duha. Njegov dolazak, smrt i vaskrsenje su bili neophodni kako bi jedno novo doba svanulo, jer bez krsta i vaskrsenja Sveti duh ne bi mogao da dođe.

Isus se vazneo Ocu s desne strane u potpunom skladu sa njim. Bog je na Onoga koga su Jevreji prezreli i odbacili, izlio mnogo časti i slave. On je njemu dao svu vlast na nebu i na zemlji, i predao je svu moć u njegove ruke kako bi ispunio obećanje od Oca. Hrist je poslao Svetog duha da prebiva u njegovim vernim sledbenicima koji se mole. Sveti duh je došao zato što nas je Hrist na krstu izmirio sa Bogom. On se zastupa za nas kod Oca, kao sveti Prvosveštenik. Hristova zastupnička služba je rezultirala u izlivanju Svetog duha.

Činjenica je zapravo da niko ne može biti blizu Boga i istrajan u zastupanju pred prestolom milosti osim Isusa iz Nazareta. Svi proroci, carevi, i osnivači religija su ili sahranjeni u njihovim grobnicama ili počivanju u nebu, kao što su Avram, Mojsije i Ilija. Samo Hrist je, zapravo, došao toliko blizu Bogu da se sjedinio sa njim. On zauvek prebiva u svom Ocu i njegov Otac u njemu. Kroz otkrivenje Svetog duha, prorok David je video ovo jedinstvo između Oca i Sina. On je slušao razgovor između Boga i njegovog Hrista. On je čuo šta je Otac rekao svom Sinu kada se vratio njemu nakon svog vaznesenja u nebo, dok je bio okružen pesmama slavljenja koje su pevali anđeli. On ga je pozvao rečima: „Molim te sedi i odmori se, zato što si završio svoj put u tom napaćenom ljudskom telu. Ti si dovršio spasenje. Od ovog časa, ja ću raditi kroz silu mog Duha. On će sprovesti moje spasenje u svim pravednim tragaocima, i doneće sud nad onim nepravednima i tvrdoglavima.

Sud je počeo da se spušta na ljude sa dolaskom Svetog duha. Petar je, vođen Duhom, rekao Jevrejima u lice da će Bog od njih načiniti postolje Hristovim nogama, ukoliko se ne pokaju i ne poveruju u njega. Osuda će pasti na njih ukoliko u suzama ne prihvate Sina Božijeg. Ova zastrašujuća izjava se takođe odnosi i na ostale druge ljude na svim drugim kontinentima. Mnoge druge ljudske grupe i religije takođe potpadaju pod ovaj sud. Ko god ne primi Sina biće svezan i stavljen pod Hristove noge zauvek.

Petar je pokazao svom narodu da, od Dana Pedesetnice, Sveti duh može da prebiva u svakom delu našeg sveta bez ikakvih prepreka. Hrist je uklonio prepreku između Boga i čoveka. Oluja božanske ljubavi se nastavlja. Danas, spasenje se realizuje u onima koji veruju.

Nažalost, Duh istine nije mogao da prebiva u većini Jevreja, zato što je postojao jedan greh kojeg pripadnici Starog zaveta nisu ispovedili – a to je ubistvo Hrista i odbacivanje njega, čak i nakon njegove smrti. Sveti duh je podstakao govornika da ih probode u srce govoreći: „Isus, mladić iz Nazareta, je stotinu posto Gospod, koji je primljen u nebo i koji je seo s desne strane Bogu. On je istiniti Bog od istinitog Boga. Upavo tog pomazanog Hrista ste vi razapeli. Ovim rečima, ovaj najiskreniji među apostolima, rekao je Jevrejima da nisu uspeli da shvate vrhunac njihove istorije. Oni su prekršili i pogrešno protumačili značenje njihovog saveza sa Bogom. U ime Svevišnjega, Petar je ranio decu te nacije. Njih nije osudio čovek, već ih je sâm večni Sudija osudio, koji je duboko probo njihove savesti.

Na početku Petrovog govora, neki od Jevreja su se podsmevali učenicima i optužili su ih za pijanstvo, jer radost Svetog duha ih je ispunjavala. Petar im nije razjasnio istinu nekim retoričkim sredstvima, već silom Svetog duha. On im je objasnio ko je Sveti duh, odakle je došao, i koji je razlog njegovog prisustva. Konačno, i sa najvećom ozbiljnošću, on im je jasno stavio do znanja da je ubistvo Hrista bila najveća krivica ovog naroda. Kroz ovaj primer, vidimo da Sveti duh nikada ne sklapa kompromise, niti nam On dopušta da mešamo istinu sa neistinom. On osuđuje našu neposlušnost, i slama našu oholost. Danas, ako čujete njegov glas, neka ne otvrdne vaše srce.

MOLITVA: Oče, sagrešili smo protiv tebe, i učestvovali smo u raspeću tvoga Sina. Moji gresi i ja, zakucali smo eksere u njegove ruke na krstu. Molim te oprosti mi moje grehe i posveti me svojim Svetim duhom, kako bih mogao da odbacim svaki greh i kako ne bih upao u iskušenje. Želim da priznam Isusa Hrista i kao Gospoda i kao Spasitelja, i želim da činim njegovu volju u sili njegove ljubavi. Oh Gospode, probodi sva okorela srca kako bi mogli da se pokaju i okrenu k tebi. Onda, u njihovoj slomljenosti, pomozi im da budu isceljeni.

PITANJE 14: Zašto se Hrist vazneo na nebo?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 08:48 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)