Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 129 (Future predictions)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)
5. Isus se pojavljuje pored jezera (Jovan 21:1-25)

c) Dalja Isusova predskazanja (Jovan 21:20-23)


JOVAN 21:20-22
20 A Petar se osvrnu i ugleda onog učenika koga je Isus voleo kako ide za njima, onog koji se na večeri naslonio Isusu na grudi i upitao ga, “Gospode, ko je tvoj izdajnik?” 21 Videvši ga, dakle, Petar upita Isusa, “Gospode, a šta je s ovim?” 22 “Ako ja hoću da on ostane dok ne dođem,” reče mu Isus , “šta se to tebe tiče? Ti pođi za mnom.”

Petar se usmerio na poziv svog Gospodara da bude pastir njegovim jaganjcima i ovcama. Pošto je Jovan bio najmlađi od svih učenika, Petar je bio željan da sazna Isusov stav prema Jovanu. Da li će ga poslati kući zbog toga što je suviše mlad, ili će ga postaviti za poručnika u borbi?

Možda je postojao tračak zavisti u Petrovima rečima, zbog toga što je delovalo kao da je Isus više naklonjen Jovanu od ostalih, i da ga je više voleo. Na poslednjoj Večeri, Petar je gestikulacijom naveo Jovana da posreduje kod Gospoda kako bi se ublažila napeta atmosfera kao i da sazna ime izdajnika.

Jovan je toliko bio privržen Isusu da je stajao kraj krsta, rizikujući svoj život pred Hristovim neprijateljima. On je bio prvi koji je poverovao da je Gospod vaskrsao, i prvi koji ga je prepoznao kraj jezera dok su lovili ribu. On je već sledio Isusa, dok je Petar bio pozivan da sledi. Njegovo srce je bilo sjedinjeno sa Hristom. Od svih apostola on je bio najbliskiji sa Gospodom.

Možda je Petar pitao Isusa, da li će se i Jovan suočiti sa istom teškom budućnošću koja je njemu bila predskazana, ili je to trebalo da bude jedinstveno obeležje samo za njega. Isus je odgovorio glavnom apostolu da on ne treba da vlada nad ostalima, već da bude brat među jednakima. Nije bilo do njega da se interesuje za Jovanovu sudbinu, koji je imao direktne veze sa svojim Gospodom, dok je Petar bio govornik u ime apostola. Jovan nije ništa rekao, podržavajući molitvom i strpljenjem doktrinalne razvoje u Crkvi, i utičući na njih kroz silu molitve (Dela 3:1; 8:14; Galatima 2:9).

Možemo zapaziti iz Isusovog ranijeg izricanja Jovanovog poziva, da nije važno da li živimo dugo u Hristovoj službi ili umiremo rano radi njega. Ono što je mnogo važnije jeste naša neprekidna odanost i poslušnost njemu. Isus se nije ophodio prema svojim sledbenicima kao da su u jednom kalupu, već priprema poseban put za svakog od njih kako bi proslavili svog Gospodara. Ništa nismo čuli vezano za Jovanovu smrt; on je najverovatnije umro prirodnom smrću.

Isus poziva Petra da gleda samo na njega, i da ne baca pogled na ostale učenike. To znači da ne treba da se uzbuđujemo zbog karijera drugih hrišćana, već da težimo za spoznanjem Božije volje u našim životima, i da ga istog časa bezuslovno sledimo. Verno sledbeništvo je moto svakog hrišćanina.

On je takođe govorio svojim učenicima o svom drugom dolasku. Taj dolazak je cilj svetske istorije. Misli svih učenika su bile usmerene ka ovom budućem događaju. Uz Božije prisustvo među ljudima, čežnje svih generacija će biti ispunjene. Isus će doći u slavi. Da li ga očekujete i pripremate se kroz molitvu, služenje, svete pesme i vaše posvećeno svedočenje? U njegovom prisustvu ćemo zateći mnoštvo vernika koji su ga direktno u veri sledili, i nisu išli ni za kim drugim.

JOVAN 21:23
23 Tako se među braćom raširila priča da taj učenik neće umreti. Ali, Isus njie rekao da on neće umreti, nego, “Ako ja hoću da on ostane dok ne dođem, šta se to tebe tiče?”

Ravnoteža mišljenja jeste da je Jovan doživeo duboku starost, i on je u crkvama postao simbol mesijanskih iščekivanja. Oko njega se širilo verovanje da on neće umreti sve dok se Gospod ne vrati. Pavle je takođe očekivao raniji dolazak Gospodnji, kao i da neće umreti već biti preobražen istog časa i uzet u nebo. Jovan je bio realan i jasno je istakao da Hristovo obećanje nije značilo da Jovan neće umreti sve dok se nebesa ne budu otvorila i dok se ne pojavi Veličanstveni. Njegov cilj i odluke nisu bile potči-njene Petrovim čežnjama. Gospod ostaje Dobri Pastir koji vodi svoje učenike, svakog ponaosob, njegovim posebnim putem.

MOLITVA: Gospode Isuse, ti si veličanstveni Spasitelj, verni Pastir. Hvala ti što si vodio Petra i Jovana na takav način koji je bio podesan za svakog od njih, kako bi te proslavili u životu i u smrti. Podari nam privilegiju da sledimo samo tebe. Vodi naše rođake i prijatelje ka tom cilju tvog dolaska, kako bi se oni sa radošću pripremili za tvoj dolazak koji se bliži.

PITANJE:

  1. Šta znače Hristove poslednje reči u ovom evanđelju?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:47 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)