Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 130 (The witness of John and his gospel)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)
5. Isus se pojavljuje pored jezera (Jovan 21:1-25)

d) Jovanovo svedočanstvo i njegovo evanđelje (Jovan 21:24-25)


JOVAN 21:24
24 Taj učenik svedoči za ovo i on je ovo zapisao, i mi znamo da je njegovo svedočanstvo istinito.

Ovde otkrivamo četiri važne istine:

Evanđelista je bio živ kada je njegovo evanđelje bilo objavljeno, i bio je veoma poznat u crkvama u kojima se govorio grčki jezik. On je bio Isusov sledbenik od dana Jovana Krstitelja sve do Hristovog vaznesenja u nebo.

Jovan je bio očevidac Isusa Hrista. On je čuo Isusove reči i zabeležio ih, kao što je zabeležio i znamenja. Ovo evanđelje nije napisao neki član crkava, već sam Jovan kao ljubljeni sledbenik.

On možda nije tečno govorio grčki, tako da je diktirao svoje uzvišene misli jednom od svojih sledbenika koji je bio nadareni lingvista. Značenja su jasna, i istine nepromenljive. Oni koji su širili evanđelje jednoglasno su potvrđivali da je Jovanovo svedočanstvo u potpunosti pouzdano. Ovo priznanje je bilo posejano, s obzirom da se EVANĐELJE PO JOVANU razlikuje u suštini od ostala tri evanđelja. Nama je jako drago da je ovo evanđelje koje je jedinstveno i od ljubljenog učenika jedno od naših dragocenosti.

Ljudi koji su izdali ovo evanđelje jednoglasno su izrazili stvarnost Hrista u njihovim životima, i pošto su ga prihvatili, dobili su autoritet da postanu deca Božija, verujući u njegovo ime. Sveti Duh se spustio na njih, živeo je u njima i osposobio ih je da razlikuju zle duhove. Oni su razlikovali istinu od laži i preuveličavanja, doživljavajući Duha Utehe koji ih je vodio u svakoj istini.

JOVAN 21:25
25 Ali, ima još mnogo toga što je Isus učinio, i kad bi se sve po redu zapisalo, mislim da ni u ceo svet ne bi stale knjige koje bi bile napisane.

Nekim ljudima postojanje četiri evanđelja predstavlja kamen spoticanja. Ako uključimo i Pavlova pisma kao sledeće evanđelje (kao što je to on rekao), onda ih imamo pet, baš kao što je i život iskrenog hrišćanina evanđelje samo po sebi. Pisac Jovanovog evanđelja priznaje da je čuo za tako puno Isusovih reči i dela od sledbenika, da nije u mogućnosti sve da ih zabeleži. Punina Božija prebiva u njemu. Čak i danas on prebiva u svojoj Crkvi i vodi je dok ga ona sledi po njegovim koracima. Ako bismo pokušali da zabeležimo sva Isusova dela od kada je vaskrsao iz mrtvih do današnjeg dana, ne bi se našlo dovoljno knjiga za to. Hrišćanima će biti potrebna čitava večnost da shvate visinu, širinu, dubinu i dužinu Hristove ljubavi na delu u istoriji čovečanstva.

Naš živi Gospod radi kroz svoju reč kao što je zabeleženo u Novom Zavetu. Mi se smatramo blaženima, zato što čujemo njegov glas, shvatamo njegove misli i sledimo njegov poziv. Jovan oslikava ljubav Isusa Hrista, tako da svi mogu da priznaju, “Mi smo gledali njegovu slavu, slavu Jedinorođenoga od Oca, punog milosti i istine. Od njegove smo punine svi primili, i to milost na milost.”

MOLITVA: Zahvalni smo ti, Gospode Isuse Hriste, što si nadahnuo svoga slugu Jovana da napiše evanđelje tvoje ljubavi. Ti nam govoriš kroz njegove reči. Zahvalni smo ti na tvom saosećanju, tvojim rečima, delima, životu, smrti i vaskrsenju. Ti si nam otkrio Oca i oprostio si naše grehe. Ti si nam dao novi život kroz svoga Duha.

PITANJE:

 1. O čemu svedoče oni koji su širili evanđelje po Jovanu?

TEST 7

Dragi čitaoče, pošalji nam tačne odgovore na 20 od ova 24 pita-nja. Ako si takođe odgovorio na tražena pitanja iz ranijih šest knjižica ove serije, poslaćemo ti sertifikat koji će potvrditi tvoju marljivost u proučavanju evanđelja po Jovanu.

 1. Kakav je bio odnos između Isusa i Petra tokom saslušanja pred Anom?
 2. Kako i u kom smislu je Isus Kralj?
 3. Šta možemo naučiti kroz sliku izbičevanog Isusa koji nosi purpur i krunu od trnja?
 4. Zašto je Pilat osudio Isusa?
 5. Kakvo značenje ima natpis postavljen na krstu?
 6. Koje su Isusove dve reči?
 7. Šta možemo naučiti iz činjenice da Hristove kosti nisu bile slomljene?
 8. Šta možemo naučiti iz Isusove sahrane?
 9. Koje su to tri vrste dokaza Hristovog vaskrsenja?
 10. U šta je Jovan poverovao dok se nalazio u praznoj grobnici?
 11. Zašto Marija nije prestala da traga za telom Gospoda Isusa, sve dok joj se on nije otkrio, pozivajući je po imenu?
 12. Koja je to Hristova poruka upućena nama sa usana Marije Magdalene?
 13. Kakvo je značenje prve rečenice koju je Isus izgovorio svojim učenicima posle vaskrsenja?
 14. Zašto su se učenici radovali?
 15. Šta vidimo čudno u poslanju učenika?
 16. Ko je Sveti Duh? Šta on čini kroz vaše svedočenje za Hrista?
 17. Šta nam nagoveštava Tomino priznanje?
 18. Zašto Isus naziva ‘blaženima’ vernike koji ga nisu videli?
 19. Šta Jovan detaljnije objašnjava u zaključku svog evanđelja?
 20. Zašto je izobilan ulov doveo do toga da se učenici postide?
 21. Šta je ostavilo duboki utisak u vama tokom razgovora između Isusa i Petra?
 22. Na koji način je Petar proslavio Boga?
 23. Šta znače Hristove poslednje reči u ovom evanđelju?
 24. O čemu svedoče oni koji su širili evanđelje po Jovanu?

Nemojte zaboraviti da čitko napišete svoje ime i punu adresu i na listiću testa, a ne samo na koverti. Pošaljite to na sledeću adresu:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

P.S. Ako želite da nastavite da proučavate Bibliju sa nama, mi smo spremni da vam pošaljemo sledeću seriju knjižica sa komentarima za razmišljanje vezanih za neku drugu knjigu iz Biblije.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:48 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)