Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 126 (Miraculous catch of fishes)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)
5. Isus se pojavljuje pored jezera (Jovan 21:1-25)

a) Čudesni ulov ribe (Jovan 21:1-14)


JOVAN 21:1-3
1 Isus se posle toga ponovo pokaza svojim učenicima na Tiverijadskom moru. A pokazao se ovako: 2 Simon Petar, toma zvani Blizanac, Natanail iz Kane Galilejske, Zevedejevi sinovi i dva druga učenika bili su zajedno. 3 Simon Petar im reče, "Idem da lovim ribu." A oni rekoše, "I mi ćemo s tobom." I izađoše pa uđoše u čamac, ali te noći ne uloviše ništa.

Posle njegovog vaskrsenja, Isus je naložio svojim učenicima da idu u Galileju, njihovu rodnu oblast, koja se graničila sa Tiverijadskim morem. On, kao Dobri pastir, bi otišao ranije i tamo se sastao sa njima, međutim njegova ljubav prema njima učinila je da se on još ranije pojavi pred njima, dok su bili u Jerusalimu, kako bi odagnao njihove strahove. To se dogodilo kada ih je u nedelju uveče posle praznika Pashe, pozdravio božanskim Mirom, i poslao ih da evangeliziraju svet (Marko 16:7; Matej 28:10).

Dakle, da li su se učenici, posle njegovog poslanja da love ljude, odazvali na njegovu zapovest? Da li je čudo Vaskrsenja promenilo njihov način razmišljanja, tako da su požurili da evangeliziraju svet sa porukom večnog života, koji se pojavio u njemu? Na žalost, ne. Oni su se vratili svojim pređašnjim poslovima i podelili se u grupe, neki su ostali sami, drugi su se udružili kao ribari.

Jedne večeri, Petar je otišao u ribolov, govoreći svojim prijateljima, "Idem da lovim ribu." On je prepustio njima da odluče da li će da krenu za njim ili ne. Oni su mu se pridružili do obale, ukrcali se u čamac i veslali do sredine jezera. Oni su bacali svoje mreže mnogo puta, iscrpljeni tokom čitave noći, ali ništa nisu ulovili. Oni su zaboravili Isusove reči, "Bez mene, ne možete ništa."

JOVAN 21:4-6
4 A rano ujutro, Isus je stajao na obali, ali učenici nisu znalida je to on. 5 "Dečice," upita ih Isus, "zar nemate ništa za jelo?" "Nemamo," odgovoriše oni. 6 A on im reče, "Bacite mrežu sa desne strane čamca, i naći ćete." I oni baciše, ali više nisu mogli da je izvuku od mnoštva riba.

Isus nije napustio svoje učenike, uprkos njihovom lutanju po sporednim putevima. On je stajao na obali čekajući njihov povratak. On je mogao da ubaci ribu u njihove mreže, ali On je želeo da ih pouči da oni ne mogu impulsivno da reaguju posle njegove velike pobede, niti da se vrate svojim ranijim poslovima. Oni su pristali na zavet sa njim; On je bio njihov partner, međutim, oni su ga zaboravili usled briga i problema svakodnevice i poneli su se kao da je On odsutan i dalek.

On svoje sledbenike nije nazvao apostolima, već decom ili mladićima. Oni su dosta toga što im je On govorio već zaboravili, a nisu poslušali ni njegove zapovesti. Uprkos takvom jadnom ponašanju, Isus se ponizno uzdržao od toga da ih prekori, već ih je pitao za hranu. Oni su morali da priznaju da nisu ništa ulovili, i da Bog nije bio sa njima. Ukratko, oni su priznali svoju grešku.

Dok je dan polako svitao, Isus je došao k njima; to je bilo kao da se nova nada rađala u njima. On nije rekao, "Nije važno ako niste uspeli," ili "Probajte ponovo, možda ćete uspeti." Kraljev-skom zapovešću, on im je rekao, "Bacite mrežu sa desne strane čamca, i naći ćete." Iako nisu otišli daleko na jezero, već su bili u blizini obale, gde se velike ribe mogu retko naći, oni su ipak poslušali ovaj predlog i bacili su svoje mreže sa desne strane.

Isus je video ribe u vodi, kao što i danas zna gde se nalaze oni koji čeznu za njim. On će vas poslati takvima. On ne kaže, "Uhvatite svakoga u svoju mrežu," već jednostavno, "Bacite svoju mrežu evanđelja tamo gde vam kažem, i videćete kako moje reči deluju."

Učenici su poslušali ovu čudnu zapovest, a ipak nisu u potpunosti prepoznali Isusa, koji je izgledao kao neka obična osoba. Možda je on koristio neki uobičajen pozdrav, ali je nosio prizvuk pun pouzdanja. Stoga su se oni ohrabrili i bacili svoje mreže, iako iscrpljeni, i gle, mreže su se napunile. Postoje duhovni vodiči poslati od Gospoda, koji love ribu tamo gde ih On pošalje, i njihove su mreže pune ribe, i to do te mere da nisu u mogućnosti sami da nose ulov. Potrebni su im iskreni saradnici kako bi im pomogli u ljubavi.

MOLITVA: Gospode Isuse Hriste, oprosti nam što više brinemo kako da o-bezbedimo sredstva za život nego što želimo da pridobijemo druge za tebe. Mi smo ti zahvalni što dolaziš k nama, čak i kada zalutamo. Ti nas vodiš ka tome da priznamo svoje neuspehe. Pouči nas da budemo poslušni tvojoj reči i vodi nas do onih koji tragaju za tobom, i vodi njih ka tvojoj mreži evanđelja, kako bi i oni postali tvoji zauvek.

PITANJE:

  1. Zašto je izobilan ulov doveo do toga da se učenici postide?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:46 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)