Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 118 (Jesus appears to Mary Magdalene)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)
1. Događaji u zoru na dan Pashe (Uskrs) (Jovan 20:1-10)

c) Isus se pokazuje Mariji Magdaleni (Jovan 20:11-18)


JOVAN 20:17-18
17 Isus joj reče, "Ne dotiči me jer još nisam otišao gore k ocu. Nego, idi mojoj braći pa im reci: ‘Odlazim gore k svome Ocu i vašem ocu, i svome Bogu i vašem Bogu.'" 18 I Marija Magdalena ode i obavesti učenike: "Videla sam Gospoda." I ispriča im šta joj je rekao.

Marija je u obožavanju pala pred Isusom, pokušavajući da poljubi njegove noge i da ga dotakne, da se uhvati za njega i nikada više da ga ne pusti. Isus je odvratio od toga da ga dotakne, zato što je njegova ljubav duhovna. On joj je podario svoj glas i svoju prisutnost, i poželeo je rast njene vere kroz jedinstvo sa Svetim Trojstvom. On je o ovome jasno govorio svojim učenicima kroz svoj oproštajni govor nešto ranije. Ni ako ga dotakne, niti ako se uhvati za njega to neće stvoriti jedinstvo sa njim, već je vera u njegovo duhovno biće ta koja nas sjedinjuje sa njim.

Isus joj je rekao da on neće ostati na zemlji posle svoje smrti; njegovo pojavljivanje će biti u prolazu, s obzirom da je njegova konačna destinacija nebo. Njegov cilj je bilo vaznesenje i povratak njegovom Ocu. Put nazad ka Bogu je sada bio otvoren kroz njegovo prinošenje sebe na krstu. Ovaj Prvosveštenik je odlučio da Svecu prinese krvnu Žrtvu. On govori Mariji, "Nemoj se držati za mene, jer trebam još da ispunim svu pravednost; Ja ću se zastupati za tebe, i ispuniću te silom Duha."

Njegove reči takođe nagoveštavaju da on ne pripada samo njoj, već čitavom čovečanstvu, "Vrati se učenicima i obavesti ih o mom postojanju, mojim planovima i vaznesenju!"

Kroz ovu poruku učenicima preko Marije, On im je pružio utehu. On ih je nazvao braćom. Po veri, mi postajemo njegova braća i sestre, zbog njegovog krsta i vaskrsenja i besmrtnog života. On nas naziva ne samo ljubljenima, već i svojom braćom. Spasenje je ostvareno, i mi smo učvršćeni u svojim pravima usvojenja. On je povelju našeg božanskog usinjenja potpisao svojom krvlju.

Kakva je bila suština poruke koju je Marija trebala usmeno da prenese učenicima? Prvo, da je On živ. Njen susret sa njim je bio istorijska činjenica. Drugo, njegov Otac je takođe i naš; ovim obećanjem Isus je uveo svoje učenike u savršeno zajedništvo sa Bogom. On nije govorio o Bogu kao nekom ko je dalek, moćan i koji sudi, već o Ocu koji je pun ljubavi i koji je blizu. On nije bio samo Hristov Otac, već i naš Otac. On je Oca nazvao "moj Bog" jer on je sve u svemu. On ostaje veran svome Ocu, dok se čitavo stvorenje odvaja od Boga zbog greha. On više nije naš neprijatelj zbog ranije učinjenih greha, već nas voli, kao ljude kojima je oprošteno kroz otkupljenje na krstu. Kao što on boravi u jedinstvu sa svojim Ocem, tako želi da i mi boravimo u jedinstvu Trojstva izlivanjem njegovog Svetog Duha, kako bi ljubav tekla kroz nas.

Na takav način, Hrist polaže obećanje potpunog zajedništva na usne jedne žene koja ga je prva ugledala posle njegove pobede nad smrću. Ona je bila poslušna, ustala je od njegovih nogu i otrčala učenicima da im posvedoči, objavljujući njegovo bratstvo sa njima i Božije očinstvo u jedinstvu sa nama koje nam je pruženo po milosti. Ova poruka, kao truba radosti, ispunjava naša tužna srca danas. Da li je ta radost prihvaćenosti kod Boga i tvog oživljavanja dosegla i do tebe? Da li veruješ u Marijinu poruku kao prvog glasnika vesti da je Hrist vaskrsao?

MOLITVA: Zahvalni smo ti, Gospode Isuse, koji si vaskrsao iz mrtvih, i tu si sa nama, zato što nas nazivaš braćom. Mi ne zaslužujemo da živimo u bliskom zajedništvu sa tobom. Zahvalni smo ti što si oprostio naše grehe. Učini nas apostolima tvoje radosti svima koji te traže.

PITANJE:

  1. Koja je to Hristova poruka upućena nama sa usana Marije Magdalene?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:41 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)