Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 104 (Jesus intercedes for the church's unity)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 3 - IŞIK ÖĞRENCİLERİN HALKASINDA PARLIYOR (Yuhanna 11:55 - 17:26)
E - İsa Bizleri Kutsal Üçlük’te Pekiştirmek İçin Dua Ediyor (Yuhanna 17:1-26)

4. İsa’nın İmanlılar Topluluğunun Birliği için Yakarması (Yuhanna 17:20-26)


YUHANNA 17:20-21
20 “Yalnız onlar için değil, onların sözüyle bana iman edenler için de istekte bulunuyorum, hepsi bir olsunlar. 21 Baba, senin bende olduğun ve benim sende olduğum gibi, onlar da bizde olsunlar. Dünya da beni senin gönderdiğine iman etsin.

Mesih öğrencilerini Baba’nın sevgisinde ve Kutsal Ruh’un gücünde pekiştirdi. Kendisi çarmıha teslim edilmeden önce, onları Kötü’den korumasını ve İncil’in kelamıyla kutsamasını Babası’ndan diledi. Baba’nın duasına cevap verdiğini ve kilisesinin temelini attığını görünce, bakışını uzak geleceğe çevirdi. Habercilerinin söz ve tanıklıklarından kaynaklanan engin imanlılar topluluğunu gördü. Onları ölüme, Şeytan’a ve günaha diz çöktüren Çarmıha Gerilen, derinden etkilemişti. Diri Mesih’e güvendikleri için Kutsal Ruh yüreklerine yerleşmiş, tanrısal yaşam ve sevgide pay sahibi olmuşlardı. Onlar imanları aracılığıyla, Baba ve Oğul’la sonsuza dek birleşmişlerdi.

Haberciler aracılığıyla imana gelen bu kardeşler için de dua etti Mesih. Rabb’in sözleri, habercilerin tanıklığının en büyük güvencesi ve kanıtıydı. Mesih bizim için hangi dilekte bulundu? Sağlıklı olmamız için mi, mal mülk sahibi olalım diye mi, imanımız, sonsuz yaşamımız için mi dilekte bulundu? Asla! Kurtulan tüm Mesih imanlılarıyla kusursuz bir birlik oluşturalım, kendimizi diğerlerinden üstün görmeyelim diye, Babası’ndan bize alçakgönüllülük ve sevgi ruhu vermesini diledi. Mesih’in amacı, tüm imanlıların birliğidir. Çünkü bölünmüş bir kilise kendi kendine karşıdır. Hiçbir imanlı ya da imanlılar topluluğu bu birliğin dışında tutulamaz. Ne var ki, İsa’nın dilediği bu birlik, bir topluluk organizasyonu değil, her şeyden önce dua, sevgi ve güçte ruhsal bir bağdır. Mesih Babası’ndan, istisnasız tüm imanlıları Kutsal Üçlüğün birliğine yerleştirmesini diledi. O nedenle duasında, “bende” ya da “sende” değil, “Bizde bir olsunlar!” dedi. Rab seni kendisiyle aynı düzeye çıkarmayı arzuluyor. Unutma ki, Kutsal Üçlüğün sevgi ortaklığına girmeyen kişi için başka her yer cehennemden bir köşedir.

Tanrısal birliktelikte pekiştirilmemizin amacı, ruhsal bir hazla kendimizi tatmin etmek değil, yaşam tarzımızla Tanrı’dan uzak yaşayan insanlara tanıklıkta bulunmaktır. Onlar o zaman, mağrur kötüler ve şehvet köleleri olduklarını görür, tövbe ederek Kurtarıcı’ya dönerler. Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’a bağlanan kardeş! Ruhsal özgürlükte sevgi ve tevazu gücü alacak, yeryüzündeki tüm imanlıları kardeşlerin olarak sevecek, onlarla birlikte Mesih’in yüce sevgisinin canlı bir şahidi olacaksın. Bizlerin her biri insan İsa’nın tanrısal doğasının kanıtıdır. Tüm Mesih imanlıları gerçek anlamda Mesih imanlıları olsalardı, dünyada bir başka din ya da ideolojinin imanlısı, taraftarı kalmazdı. Onların sevgi ve esenliği tüm insanlığı yanlarına çeker, onları kökten değiştirirdi. Keşke İsa’nın dileğini tamamlayıp bir araya gelsek! Yoksa bölük pörçük bir kiliseyle insanların Mesih imanından soğumasına vesile mi olmak istersin?

YUHANNA 17:22-23
22 “Bana verdiğin yüceliği onlara verdim. Öyle ki, bizim bir olduğumuz gibi bir olsunlar. 23 Ben onlarda, sen bende olmak üzere tam bir birlik içinde bulunsunlar ki, dünya beni senin gönderdiğini, beni sevdiğin gibi onları da sevdiğini anlasın.

Mesih’in yüceliği nedir? O’nun yüceliği dünyalık bir heybet ya da görkem olmayıp, O’nun alçakgönüllülüğünün, sevgisinin ve yumuşaklığının ardında gizlidir. Kutsal Ruh’un erdemlerinden her biri, O’nun yüceliğinin bir ışını gibidir. Haberci Yuhanna, “O’nun yüceliğini gördük” derken, sadece dağdaki görünümü ya da Mesih’in dirilişini değil, aynı zamanda Rabb’in doğduğu yemliği, ruhunu verdiği çarmıhını da kastediyordu. Bu tevazuda Allah’ın yüceliği bütün açıklığıyla göründü.

Bizlere bağışlanan bu ayrıcalık bir övünme, böbürlenme vesilesi olmamalı; tersine bizi birlik içinde hizmete, başkalarını sevip onlar için canla başla çalışmaya sevk etmelidir. İşte bu ilkenin ışığında İsa, Babası’ndan, Kutsal Üçlüğü kuşatan birliktelik ruhunu bizlere dökmesini diledi. Tanrı’nın sevgisi kilisenin ölçütü ve amacıdır. Rab bizi kendi sonsuz benzeyişine dönüştürmek istiyor.

Tanrı, Pavlus’un, “Tanrı’nın doluluğu” (Efes. 1:23, Koloseliler 2:9) dediği imanlılar topluluğunda sakindir. Pavlus’un dile getirdiği gerçeği söyleme cesaretine sahip değil misin? “Tanrılığın doluluğu bedensel olarak Mesih’tedir, siz de O’nda dolusunuz.” Bu haberci tanıklığı, İsa’nın duasının, O’nun ölümünden önce kabul edildiğinin kanıtıdır. Rabb’e hamd ve şükür olsun, O biz günahlıları aşağılamıyor, kendi tanrısal yaşamıyla yaşayalım diye aklıyor, kutsuyor.

Sevgi ve tevazuda yetkin kılınacağımıza, birbirimizi sevip sayacağımıza İsa önceden inandı. O bizden servet, güç, bilgelik ve görkem değil, merhamet, sevgi ve lütuf istedi. Sevecenlik ve hoşgörü O’nun ilk amacıydı. “Göklerdeki Babamız nasıl kusursuzsa, siz de kusursuz olun!” dedi. Bu, “Düşmanlarınızı sevin!” buyruğunun bir özetiydi. Aracılık duasındaysa, bundan daha yüce bir hedef gösterdi: Kilise ile Tanrı arasında tam bir ruhsal birlik. Kutsal Ruh bizi inzivaya, dünyadan el etek çekmeye değil, kutsalların ortaklığına yöneltiyor. Çünkü hedefimiz, Kutsal Üçlük’teki birliktir. Bizler ancak bir olduğumuz takdirde, yaşadığımız dünyada Tanrı’nın benzeyişini temsil edebiliriz. Eski Antlaşma’ya göre, kişi tek başına Tanrı’nın benzeyişini taşıyorsa, Yeni Antlaşma’da imanlılar topluluğu tüm üyeleriyle Kutsal Üçlüğü yansıtmaya çok daha layıktırlar.

İmanlılar topluluğundaki uyumlu yaşam sayesinde bu dünyadan olanlar, bizlerin Tanrı’dan geldiğini görür, Tanrı’nın sevgi olduğunu öğrenirler. İmanı yaratan, sadece kelam ve yorumu değildir; Tanrı çocuklarının sevinci, uzun vaazlardan daha sesli konuşabilir. Sevgimiz, Mesih sevgisinin aynasıdır. Sizler de toplantılarınızda, Kutsal Ruh’un Kudüs’te yarattığı topluluk gibi tek yürek, tek ses misiniz?

DUA: Rab İsa, biz layık olmayanları sana iman etmeye yönelttiğin, kulların ve eşsiz sevginin tanıkları olarak atadığın için sana şükrederiz. Bizi arıtıp ruhsal bedeninin üyeleri kıldığın için sana hamd ederiz. Kutsal Üçlüğün sevgisinde bizleri perçinle. Kiliselerimizde diri ve uyumlu bir sevgi birlikteliğini yaşayabilmemiz için senden sevgi ve güç diliyoruz.

SORU:

  1. İsa Babası’ndan bizim için ne diledi?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 12:58 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)