Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 094 (The world hates Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
D - Oproštaj na putu za Getsimaniju (Jovan 15:1 - 16:33)

3. Svet mrzi Hrista i njegove učenike (Jovan 15:18 – 16:3)


JOVAN 15:26-27
26 "A kad dođe Pomagač, koga ću vam poslati od Oca – Duh istine koji izlazi od Oca – on će za mene svedočiti. 27 A svedočićete i vi jer ste od početka sa mnom."

Kakav je bio odgovor Svetog Trojstva na svet mržnje i na to što su razapeli Božijeg Sina? Odovor je bio poslati Sveti Duh. Dolazak Duha jeste čudo koje traje i dan danas. Njegov dolazak ukazuje na Božiji ulazak u svet, zato što on proizlazi od Oca, i u potpunom je skladu sa Bogom kako u biću tako i u ubeđenjima. On želi iskupljenje sveta, imajući udela u stvaranju. Duh sudi zlu u svetu, i pokreće nas ka Božijoj svetosti, dok razotkriva svu nečistotu. Njegovo prisustvo u učenicima postaje podstrek na poniznost i samoodricanje, dok se svet guši u ponosu, tvrdoglavosti i prevarama. Pre sveta, on je Duh istine, i prekoreva svetovne ljude zbog njihovih prestupa.

Istovremeno, on teši učenike, uveravajući ih da Isus jeste Sin Božiji, koji upotpunjuje njihovo spasenje. Duh Utehe svedoči našem duhu o Isusu, kako bismo mi u Sinovljevoj ljubavi videli samog Oca. Bez Svetog Duha mi ne možemo da razumemo pravu veru. Zajedno sa svim vernicima mi priznajemo da ne možemo da verujemo u Isusa Hrista našeg Gospoda kroz svoje napore ili pokušaje, niti možemo doći k njemu, osim kroz njegovog Duha, koji nas je pozvao kroz Evanđelje i prosvetlio nas svojim darovima, posvećujući nas pravom verom. On poziva sve hrišćane, okupljajući ih, prosvetljujući i čineći ih svetima u Hristu. On ih čuva u veri, jedinoj pravoj veroispovesti. Sveti Duh ostvaruje uspešnost u našem svedočenju. Nemojte se oslanjati na svoje razumevanje ili iskustvo ako želite da predstavite Hrista drugima. U potpunosti se potčinite Duhu Mudrosti. Poslušajte njegove reči kako biste naučili na koji način da veličate Isusa. Dok tako iskreno slušate glas Duha pri svedočenju ili razgovorima, to će vas učiniti efektivnijim apostolom Gospodnjim.

Hrist je pozvao svojih jedanaest apostola da budu njegovi svedoci, i to je bila privilegija svojstvena samo njima. Ovi učenici su bili očevici Isusovom istorijskom pozivu na zemlji. Oni bi svedočili o onome što su videli, čuli i dotakli. Njihove reči bi dokazale opravdanost Božijeg prisustva na zemlji. Naša vera počiva na tom svedočanstvu. Isus nije napisao knjigu, niti je napisao neku poslanicu, umesto toga On je poverio svoju spasonosnu poruku svedočenju Svetog Duha i rečima njegovih učenika po njihovom rukovođenju. Duh istine neće lagati, već će kroz usta njegovih učenika dokazati bolesnom svetu kolika je sila Hristove ljubavi. Sam Isus je rekao svojim apostolima, "Primićete silu kada se Sveti Duh spusti na vas, i bićete moji svedoci."

MOLITVA: Mi te slavimo, Sine Božiji, Sveti, ti si jedno sa Ocem i Duhom Svetim, i nisi nas ostavio da budemo siročići, već si poslao svoga Duha istine da svedoči. Posveti nas svojim dolaskom. Pouči nas da svedočimo o tebi, kako bi mnogi poverovali.

PITANJE:

  1. Na koji način se Bog suočava sa svetom koji je razapeo Hrista?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:25 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)