Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 094 (The world hates Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 3 - IŞIK ÖĞRENCİLERİN HALKASINDA PARLIYOR (Yuhanna 11:55 - 17:26)
D - Getsemani Yolunda Veda Konuşmaları (Yuhanna 15:1 - 16:33)

3. Baba’yı Tanımadığı için Dünya Mesih’ten Ve İzleyicilerinden Nefret Ediyor (Yuhanna 15:18 – 16:3)


YUHANNA 15:26-27
26 “Baba’dan size göndereceğim Yardımcı, yani Baba’dan çıkan Gerçeğin Ruhu geldiği zaman, O bana tanıklık edecek. 27 Siz de tanıklık edeceksiniz. Çünkü başlangıçtan beri benimle birliktesiniz.

Kutsal Üçlük’teki Tanrı, dünyanın Oğlu’na duyduğu kine, O’nu çarmıha germelerine nasıl karşılık verdi? Evet, O, insanların tüm rezilliğine karşın, bu kez de Kutsal Ruhu’nu gönderdi.

Bu Ruh’un gelişi günümüzün en büyük mucizesidir. O’nun gelişi, dünyamıza bizzat Tanrı’nın gelmesi demektir. Çünkü Tanrı’dan kaynaklanan bu Ruh, O’nunla aynı öze sahiptir. O, yaratılmasında pay sahibi olduğu dünyayı kurtarmak dileğindedir. Adı Kutsal Ruh’tur; çünkü O, dünyadaki kötülüğü mahkum eder, her türlü kirli iş ve düşünceyi açığa vurarak bizi Allah’ın kutsallığına sevkeder. O, küçük-büyük hiçbir günaha dayanamaz; o nedenle varlığı, İsa’nın izleyicilerine ve öğrencilerine tevazuyu, engin yürekliliği ve doğruluğu öğretir. Oysa dünya boğazına kadar gurura, inada, sahtekârlığa batmıştır. Dünyayı günahlardan dolayı yargıladığından O’nun ilk sıfatı, doğruluk ve gerçekliktir.

Bu Ruh aynı zamanda öğrencileri avutur, Mesih’in, Kurtarış eylemini sonuçlandıracak gerçek Tanrı Oğlu olduğunu onlara hatırlatır. Teselli Ruhu ruhumuza Mesih’in tanıklığını yapar, Oğul’un sevgisinde bizzat Baba’yı görebilmemiz için O’nun ilkelerini zihnimize işler. Kutsal Ruh olmaksızın gerçek imanı kavrayamayız. O nedenle tüm imanlılarla birlikte, Rabbimiz İsa Mesih’e kendi anlayışımız ve gücümüzle iman edemeyeceğimizi itiraf ederiz. Bunu ancak, tüm imanlıları olduğu gibi bizi de İncil’e çağıran, bağışlarıyla ışıtıp gerçek imanla kutsayan ve onda esirgeyen Kutsal Ruh sayesinde “başarabiliriz.” Mesih’in ve O’nun sadakatinin tanıklığını yapan biz değil, içimizdeki Kutsal Ruh’tur. İnsanları Mesih’le tanıştırmak istersen, kendi aklına ve mantığına güvenme; İsa’yı nasıl yüceltmek gerektiğini öğrenmek için bilge Ruh’u dinle, kendini O’nun emrine ver. Tanıklığın anında yüreğinin Kutsal Ruh’la bağlantıda olması, seni Tanrı’nın bir elçisi kılar.

Kutsal Ruh’un yanısıra İsa onbir öğrencisini de tanıklar olarak adlandırdı. Bu, başkalarının sahip olmadığı bir ayrıcalıktır. İsa’nın öğrencileri, O’nun yeryüzündeki yaşamının görgü tanıklarıydılar; görüp işittiklerine kulak veriyorlardı. Onların tanıklıkları, tanrısal sevginin yeryüzünde gerçekleştiğini, laftan ibaret kalmadığını kanıtlıyordu. Bizlerin imanı da onların bu tanıklıkları üzerine kuruludur. Mesih ne bir kitap ne de bir mektup kaleme aldı. O, kurtarış eylemini Kutsal Ruh’un tanıklığına ve öğrencilerinin sözlerine emanet etti. Çünkü gerçek Ruhu’nun yalan söylemeyeceğinden, tanrısal sevgisini öğrencilerinin dudağından hasta dünyaya ileteceğinden emindi. Mesih bizzat öğrencilerine, “Kutsal Ruh size gelir gelmez güç alacak, benim tanıklarım olacaksınız” demişti.

DUA: Kutsal Tanrı’nın Oğlu, sana şükrederiz; çünkü sen Baba ve Kutsal Ruh’la birsin. Bizleri yetim bırakmadın; tersine, gelişiyle kutsanmamız için Gerçeğin Ruhu’nu gönderdin. Çoklarının seni kavrayabilmesi için bize tanıklık etmesini öğret.

SORU:

  1. Tanrı, Mesih’i çarmıha geren dünyaya nasıl davranıyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 12:50 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)