Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 087 (The Holy Trinity descends on believers)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
C - Oproštajno obraćanje u gornjoj sobi (Jovan 14:1–31)

2. Sveto Trojstvo se spušta na vernike kroz Tešitelja (Jovan 14:12–25)


JOVAN 14:15
15 “Ako me volite, držaćete se mojih zapovesti,”…

Evangeliziranjem iskazujemo zahvalnost za Golgotu. Onaj koji ne evangelizira nije upoznao Hristovu slobodu. Ako uvidite da su vam molitve i svedočenje bez ploda, preispitajte se da li živite u Hristovoj ljubavi, ili vas vaši gresi sprečavaju da primite taj blagoslov. Ispovedite svoj nedostatak Isusu, kako reka blagoslova ne bi bila odsečena od drugih. Gospod nam je dao mnogobrojne zapovesti: Volite svoje neprijatelje, bdite i molite se da ne upadnete u iskušenje. Budite savršeni kao što je Otac vaš na nebu savršen; dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i Ja ću vam dati odmor. Ove obaveze su sažete u zlatnom tekstu: Volite jedan drugog kao što sam ja voleo vas. Njegove zapovesti nisu teška bremena, već pomoć za život i most ka veri i ljubavi.

Ko god je iskusio Isusovo otkupljenje, ne može da živi za sebe, već služi Hristu Spasitelju.

JOVAN 14:16-17
16 “... a ja ću moliti Oca i on će vam dati drugog Pomagača da bude s vama doveka: 17 Duha istine, koga svet ne može da primi jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer boravi s vama i biće u vama.

Onaj koji pokušava da ispuni Isusove zapovesti u svojoj snazi pašće u očaj. Zbog toga se Isus zauzeo kod Boga da pošalje Tešitelja, Svetog Duha. On ima nekoliko funkcija ovde. On je Duh istine koji nam pokazuje obim naših greha. Zatim nam On oslikava Isusa razapetog pred nama, uveravajući nas da je On božanski Sin koji prašta naše grehe. On nas po milosti čini pravednima pred Bogom. Ovaj blagosloveni Duh nam daruje drugo rođenje. On otvara naša usta da Boga nazivamo svojim Ocem. Tada smo uvereni da zaista jesmo deca Božija kroz Duha usvojenja. Na kraju, On postaje naš zastupnik koji nas brani. On stoji pokraj nas i drži nas da budemo čvrsti uprkos šaputanjima Sotone, uveravajući nas da je spasenje dovršeno. Mi ne možemo pronaći sigurnost u našim iskušenjima ili zadovoljstvo u ovom svetu osim kroz Tešitelja kojeg nam je Isus poslao.

Ni jedan čovek ne poseduje Duha po svojoj prirodi, ni genije ni pesnik niti prorok. Ovaj Duh je natprirodan, i spušta se na one koji veruju u Hristovu krv. Onaj koji ne voli Isusa ili ga ne prihvata, nema Duha u sebi. Ali onaj koji voli Isusa i prihvata njegovo spasenje doživljava radost u životu. Sa Svetim Duhom u našim srcima doživljavamo Božiju silu usred slabosti. Isus vas uverava da vas ovaj Tešitelj neće napustiti ni u smrti ni na sudu, jer On je večni život.

JOVAN 14:18-20
18 “Neću vas ostaviti kao siročad – doći ću k vama. 19 Još malo, i svet me više neće videti, ali vi ćete me videti jer ja živim pa ćete i vi živeti. 20 Tog dana ćete saznati da sam ja u svom Ocu, i da ste vi u meni, a ja u vama.”

Kada je izdajnik izašao, Isus je obavestio učenike da će On uskoro otići od njih, i oni neće moći da idu za njim. Ali, On je dodao da će se On lično vratiti njima. On je bio svestan njihovih strahova, i njegova izreka ima dva značenja: Prvo, dolazak Svetog Duha, s obzirom da je Gospod ovaj Duh. Drugo, njegov dolazak u slavi na svršetku sveta. Iz ova dva razloga, On je morao da ih napusti i ode svome Ocu. Bez ovog rastanka, Sveti Duh ne bi ni došao k nama.

Ovaj Duh je taj koji istog časa otvara oči i srca. Mi smo svesni da Isus nije počivao u grobu kao što to drugi čine, već da je On živ, i nalazi se kod Oca. Njegov život je temelj kosmosa i našeg spasenja. Zbog toga što je On porazio smrt, On nama daje život, kako bismo i mi takođe pobedili smrt po veri, i živeli u Hristovoj pravednosti. Naša religija je religija života punog nade.

Istinski tešiteljski Duh je Božiji Duh koji dolazi da prebiva u nama, i da nas uveri da Sin jeste u Ocu, i da je Otac u Sinu, u savršenom spoju. Ovo duhovno spoznanje o Svetom Trojstvu nije nalik studiranju matematike, već postaje utelovljeno u verniku, kako bismo postali sjedinjeni sa Bogom kao što je i Isus. Ove tajne u Duhu nalaze se izvan našeg shvatanja kao ljudi.

Isus ne kaže da On želi da prebiva u vama razdvojeno, “već Ja prebivam u vama zajedno.” Hrišćanin sam za sebe nije hram Duha; on je nalik kamenu koji je ugrađen u ovu božansku palatu. Svi vernici imaju udela u ovom duhovnom ispunjenju. Ovo obećanje je dato u množini, “Vi ste u meni i Ja u vama.” Zajedništvo svetih je mesto gde Isus otkriva sebe. Da li ste zapazili da Gospod završava ovo obećanje sa jednom naredbom “Volite jedan drugoga kao što sam Ja voleo vas?” Nisam ja kao pojedinac vezan za Hrista, već ćemo svi mi biti ispunjeni do punine Božije.

MOLITVA: Mi se klanjamo pred tobom, sveto Jagnje Božije; kroz tvoju smrt mi smo primili večni život. Oprosti nam na našoj maloj veri, našem neznanju, kako se nikakva prepreka ne bi podigla između tebe i nas. Pomozi nam da te vidimo u svim našim kušnjama, i da živimo u toj uzvišenoj svesti. Zahvalni smo ti što je naš Tešitelj došao, Duh istine koji će nas držati na okupu zauvek.

PITANJE:

  1. Koje osobine Isus pripisuje Svetom Duhu?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:21 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)