Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 052 (Disparate views on Jesus)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

b) Različiti pogledi na Isusa u narodu i vrhovnom veću (Jovan 7:14-63)


JOVAN 7:37-38
37 Poslednjeg i najvažnijeg dana praznika Isus stade i povika, "Ako je neko žedan, neka dođe k men i neka pije. 38 Ko god veruje u mene, kao što kaže Pismo, iz njega će poteći reke žive vode."

Tokom praznika, Isus je ponovo propovedao narodu u dvorištu hrama. Oni su čekali da prvosveštenik izlije vodu na oltar. Sveštenici su radosno kličući u povorci došli da izliju tu vodu pred Bogom, prinos zahvalnosti, simbol blagoslova koje su tražili od Stvoritelja za predstojeću godinu. Oni su ovu tradiciju zasnivali na Isaijinim rečima, "Oni će s radošću crpeti vodu sa izvora spasenja."

Isus je video žedne duše, koji uprkos svim ritualima nisu spoznali spasenje. Isus je uzviknuo iščekujućoj masi, "Dođite k meni i pijte slobodno od vode života. Neka svako ko je žedan dođe k meni. Ja sam izvor života."

Oni koji ne čeznu za božanskim životom, neće doći Spasitelju. Ali, onima koji pribegnu njemu, Isus govori, "Ko god veruje u mene i lično se poveže sa mnom postaje izvor blagoslova za mnoge. Pisma vas podstiču da imate vere u mene, i Bog vam zapoveda da dođete k meni i pronađete život i radost. "Ko god smelo pristupi Isusu i pije od njegovih reči i ispunjen je njegovim Duhom biće preobražen. Onaj koji je bio žedan sada postaje izvor; zli egoista postaje verni sluga.

Da li ste iskusili Isusovu brigu koja stiže kad je najpotrebnija i baš u pravom času? On želi da postanete izvor čiste vode. Nesumnjivo je da iz vašeg srca izviru zle misli. Ali, Isus može da očisti vaše srce i usta. Kako biste postali izvor blagoslova za mnoge.

Isusov cilj nije samo da očisti vaš um i dušu već i vaše telo, kako biste postali živa žrtva ugodna Bogu, koja će služiti izgubljenim dušama. On usmerava čitavo vaše posvećenje ka tome da više ne živite samo za sebe, već da slobodno koristite svoju snagu da biste služili drugima. Ko god se bezuslovno potčini Isusu postaće blagoslov mnogima.

JOVAN 7:39
39 A to je rekao o Duhu, koga je trebalo da prime oni koji u njega veruju. Jer, tada Duh još nije bio dat, pošto Isus još nije bio proslavljen.

Ko god veruje u Isusa prima dar Svetog Duha. Silazak Duha na čoveka je samo po sebi čudo naše generacije. Još uvek živimo u periodu Svetoga Duha. On nije samo neki anđeo ili utvara, već sam Bog, pun svetosti i ljubavi. Duh je nalik čistom plamenu i moćnoj struji. Istovremeno, On je nežni Tešitelj. Svaki iskreni hrišćanin postaje hram ovog Svetog Duha.

Ovaj božanski Duh nije bio izliven na svet u Hristovo doba, zato što su gresi razdvajali čovečanstvo od njihovog Gospoda. Gomile nepravdi su predstavljale prepreku koja je razdvajala Duha od čovečanstva. Ali, kada je Isus uklonio naše grehe svojom smrću, vazneo se na nebo i seo sa desne strane Bogu, On je tada poslao svoga Duha ljubavi u jedinstvu sa svojim Ocem, i izlio ga na vernike širom sveta. Bog je Duh i može da bude prisutan na svakom mestu i u svakom trenutku. On na taj način može da prebiva u verniku, koji je kroz Hristovu krv prihvatio njegovo oproštenje za svoje grehe. Brate, da li si ti primio Božijeg Duha? Da li se Hristova sila spustila na tebe? Dođite Isusu, izvoru probuđenja i izobilja. On vas uverava, "Ko god dođe k meni neće gladovati, i ko god veruje u mene neće nikada ožedneti." Ko tako veruje, kao što kaže Pismo, iz njega će poteći reke žive vode ka drugima."

JOVAN 7:40-43
40 Kad su čuli ove reči, mnogi iz naroda rekoše, "Ovaj je zaista prorok." 41 Drugi rekoše, "Ovo je Hristos." A treći upitaše, "Zar će Hristos doći iz Galileje? 42 Zar Pismo ne kaže da će Hristos doći iz Davidovog potomstva i iz Vitlejema, sela u kome je David živeo?" 43 Tako zbog Isusa nastade podvojenost u narodu. 44 Neki čak htedoše i da ga uhvate, ali niko ne stavi na njega ruke.

Neki od slušaoca su osetili silu istine u Isusovim rečima, i potčinili su se toj sili. Oni su javno priznali da je on prorok, koji poznaje Božiju volju, i rasuđuje tajne ljudskih srca. On je predodređeni prorok obećan Mojsiju, koji će povesti narod Starog Zaveta iz pobede u pobedu u zajedništvu sa Bogom. Na ovakav način neki od njih su se usudili da priznaju da je Nazarećanin uistinu obećani Mesija.

Međutim, logika učitelja zakona je protestvovala, "Ne! On dolazi iz Nazareta, a Mesija mora biti iz Davidovog grada i od njegovog semena." Ovo pozivanje na Pisma je ispravno. Dakle, zašto ih Isus nije obavestio o tome da je rođen u Vitlejemu? Postoje razlozi za to: Pre svega, Irodova porodica ne bi nikada dozvolila novog kralja izvan njihove dinastije. Oni su bili spremni da pobiju na desetine hiljada samo da ostanu na vlasti. Drugo, Isus nije uopšte želeo da pridobija obraćenika na osnovu istorijskih dokaza. On je radije želeo da izgradi njihovo poverenje ljubavlju i njihovim shvatanjem njegovog suvereniteta. Na taj način, On je privukao sebi one koji su verovali bez gledanja.

Polemika je rasla u narodu, i oni su se podelili u dve grupe. Neki od njih su ga priznali za Mesiju dok su drugi to poricali. Hramske sluge su stajale po strani nameravajući da uhapse Isusa. Međutim, suverena veličanstvenost njegovih reči ih je odvratila u tome i oni nisu bili u mogućnosti da mu priđu.

MOLITVA: Gospode Isuse, mi te slavimo zbog tvoje ljubavi i veličanstva. Ti si izvor života. Ti si se povezao sa nama kroz veru. Ti si izlio svog Duha na nas. Tvoje božanstvo je postalo naše po veri nas grešnika. Jer, ti si nas očistio svojom krvlju, kako bismo živeli zauvek.

PITANJE:

  1. Zašto Isus ima prava da kaže, "Ako je neko žedan neka dođe k meni i pije?"

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)