Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 051 (Disparate views on Jesus)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

b) Različiti pogledi na Isusa u narodu i vrhovnom veću (Jovan 7:14-63)


JOVAN 7:31-32
31 A mnogi iz naroda poverovaše pa rekoše, "Zar će Hristos, kada dođe, učiniti više znamenja nego što ih je ovaj učinio?" 32 fariseji dočuše da narod to šapuće o Isusu pa prvosveštenici i fariseji poslaše sluge da ga uhvate.

Uprkos zategnutoj situaciji u Jerusalimu, mnogi su počeli da veruju u silu koja deluje u Isusu. Oni su rekli, "Možda je on Mesija; s obzirom da je učinio silna znamenja, kako bi se oni koji nisu išli u krajnost zamislili i poverovali u njega. Vidimo da je Isus imao svoje sledbenike čak i u prestonici."

Kada su fariseji shvatili, zahvaljujući svojim špijunima, da je započelo probuđenje u narodu, i da je njegov pokret počeo da pušta korenje u Jerusalimu, uznemirili su se i počeli su da teže saradnji sa svojom protivničkom strankom, sveštenicima i Sadukejima. Ovo je trebalo da podstakne one koji su bili odgovorni za hram na to da proteraju Isusa. Prvosveštenici su se složili i udostojili da sarađuju sa farisejima u cilju Isusovog hapšenja.

Gospodnji anđeli su okruživali božanskog učitelja u dvorištu hrama, i sprečili su sluge u sprovođenju naređenja izdatih od strane njihovih pretpostavljenih. Isus je video ove sluge kako mu se približavaju, ali nije pobegao, umesto toga On je pokazao svoju slavu, koju je evanđelista zabeležio za nas kao predskazanje Božijeg spasonosnog plana.

JOVAN 7:33-36
33 A Isus reče, "Još samo malo ću biti s vama pa odlazim Onome koji me je poslao. 34 Tražićete me, ali me nećete naći; i gde sam ja, vi ne možete doći." 35 Tada Judeji rekoše među sobom, "Kuda to on namerava da ide da ga mi ne možemo naći? Da neće da ide onima što su rasejani među Grcima i da uči Grke? 36 Šta znače reči koje je izrekao, ‘Tražićete me, ali me nećete naći,’ i ‘Gde sam ja, vi ne možete doći?’"

Isus je objavio svojim neprijateljima da će nakratko prebivati među svojim sunarodnicima. On je već znao da će umreti kao Jagnje Božije. Istovremeno, On je znao vreme njegovog vaskrsenja, njegovog vaznesenja i povratka Ocu. Isus je čeznuo za svojim Ocem, koji ga je poslao da nas iskupi. Iz ljubavi prema nama On je ostao u svetu daleko od svog nebeskog doma.

Isus je predvideo kako će njegovi sledbenici biti zapanjeni njegovim vaskrsenjem i vaznesenjem. Oni će se vratiti tužni, s obzirom da nisu imali duhovna tela u kojima bi se podigli zajedno sa njim do neba. On je takođe znao da će njegovi neprijatelji tragati za njegovim ‘izgubljenim’ telom koje će nestati iz zapečaćene grobnice. Teško onima koji ne vole Spasitelja! Oni nisu u mogućnosti da imaju udela u njegovoj slavi niti da uđu u nebo. Njihovi gresi će ih razdvojiti od Boga. Njihova nevera ih drži izvan kruga milosti.

Judeji nisu mogli da shvate Isusove reči, pošto su razmišljali na ljudski način i mislili da On želi da pobegne u Judejske sinagoge u grčkim gradovima oko Sredozemlja. Njegov cilj bi tom prilikom bio da zadobije sledbenike među onima koji koji nisu bili upoznati sa Judejskim Pismom. Neki su se ismevali i govorili, "On je možda željan da postane učeni govornik i predstavi svoja gledišta grčkim filozofima kako bi ih doveo do živoga Boga.

U vreme kada je Jovan zabeležio Isusove govore i ove događaje, on je živeo u Efesu među Grcima. Radosna vest spasenja je već stigla do Judeja koji su bili tamo rasejani. Mnogi Grci su poverovali u Hrista. Evanđelista je video u Isusovim rečima i ismevanju Judeja objavu da Isus jeste veliki učitelj među Grcima. On nije nudio prazne filozofije koje bi vodile pesimizmu. On je davalac života; iz njega proizilazi snaga koja nikada ne prestaje.

PITANJE:

  1. Šta je Isus predvideo u vezi njegove budućnosti?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)