Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 049 (Disparate views on Jesus)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

b) Različiti pogledi na Isusa u narodu i vrhovnom veću (Jovan 7:14-63)


JOVAN 7:14-18
14 Kad je već bila polovina praznika, Isus ode u Hram i poče da uči narod. 15 A Judeji se začudiše pa rekoše, "Otkud ovaj zna Pisma, a nije učio?" 16 "Moje učenje nije moje, nego Onoga koji me je poslao," odgovori im Isus. 17 "Ko hoće da izvršava njegovu volju, saznaće da li ovo učenje dolazi od Boga ili ja govorim sam od sebe. 18 Ko govori sam od sebe, za sebe traži slavu. A ko traži slavu za onoga koji ga je poslao, taj je istinit i u njemu nema nepravde.

Isus se nije plašio smrti ili zla koje mu žele naneti njegovi neprijatelji. On je išao napred ka Jerusalimu u skladu sa voljom njegovog Oca, potajno tokom Praznika. Tamo se On nije skrivao, već je otišao u dvorište hrama, smelo poučavajući njegovo Evanđelje, kao ovlašćeni učitelj. Ljudi su osećali da im se Bog direktno obraća. Tako da su ispitivali jedni druge: Odakle ovom mladiću tako duboke teološke misli? On se nije obučavao kod poznatih učitelja Pisma. Kako može tesar bez akademskog obrazovanja da nas upoznaje sa punom Božijom istinom?

Isus im je odgovorio kao da je želeo da kaže, "Istina je, Ja imam pouku i učitelj sam istine. Štaviše, Ja sam uistinu Božija Reč. Svaka pomisao i želja Božija je prisutna u meni. Moje učenje ne potiče od mene, Ja sam Božiji glas, On prebiva u meni, moj Otac je taj koji me uči. Ja poznajem puninu njegovih misli, planova, ciljeva i moći. Ja nisam došao sa svojim ličnim mislima, jer samo Božije misli su istinite. Ja upotpunjujem otkrivenje tamo gde ono nije najjasnije."

Na taj način, On je proslavio svog Oca i potčinio se njemu; nazivajući sebe Božijim Apostolom. On nije svojevoljno samog sebe poslao, već je On došao u ime svoga Oca pun božanskog autoriteta. Dakle, Isus istovremeno postaje Božiji Sin i Apostol, zaslužujući našu pažnju, našu veru i slavljenje kao što to zaslužuje Otac.

Da bi Judejima pomogao u tome da veruju u njega, On im je pokazao praktičan način kako bi ih uverio da se njegovo učenje podudara sa Božijom voljom. Onda, koji je taj odlučujući dokaz koji potvrđuje isitnitost Isusovog učenja i njega kao osobe? On je rekao, "Težite da živite po mom Evanđelju i otkrićete njegovu veličinu. Primenjujte Hristove reči stih po stih, i videćete da njegove reči nisu od puke ljudskosti već od božanstva."

Pokušaj da se primeni Hristovo učenje zahteva pre svega odlučnost. Da li vi želite ono što je On želeo? Bez tog sklada između vaše volje i Božije nećete moći da shvatite pravo spoznanje Gospoda. Tamo gde se vaša volja bude potčinila Hristovoj, počećete da se uzdižete na više i novije nivoe razumevanja – upoznaćete Boga onakvog kakav On jeste.

Ko god sebe obuči da čini Očevu volju, kao što nas je Isus učio, iskusiće ogroman jaz između Evanđelja i Zakona. Naš Gospod nam nije jednostavno položio težak teret na ramena, već nam istovremeno daje potrebnu silnu da ga nosimo. Moći ćete sa radošću da izvršavate njegovu volju. Ko god se potčini Hristovoj zapovesti, prima snagu da živi u njegovoj ljubavi. Njegovo učenje ne vodi do neuspeha, kao što je to bio slučaj sa Mojsijevim zakonom, već do života u punini Božije milosti. Ko god želi da primeni Božiju volju otkrivenu u Hristovom učenju, postaje lično povezan sa Bogom, i shvata da Hrist nije još jedan među ljudskim učiteljima, već je utelovljena Božija Reč. On nam ne dolazi sa praznom filozofijom, već sa oproštenjem od greha, i daruje nam silu Božijeg života.

JOVAN 7:19
19 "Zar vam nije Mojsije dao Zakon? A ipak niko od vas ne izvršava zakon. Zašto želite da me ubijete?" 20 "Opseo te demon,” odgovori mu narod. Ko želi da te ubije?"

Hristovo vladanje u svetosti dalo mu je za pravo da kaže Judejima, "Vi ste primili zakon, ali ga niko nije primenjivao kako treba!" Ova izjava je probola srce Judejskog naroda, naglašavajući da ni jedan od članova Starog Zaveta nikada nije ispunio zapovesti Zakona. Ko god je prekršio samo jednu zapovest kriv je za kršenje celog zakona. Božiji gnev ostaje na njemu. Ovom objavom Isus je poništio Jevrejske tvrdnje o pravednosti, i pokazao je da su revnost i napori legalista obično samoobmanjivanje.

On im je objavio da poznaje želju njihovih vođa da ga unište. Ništa nije sakriveno pred Isusom. On je upozorio svoje slušaoce protiv bilo kakve površinske revnosti, i naglasio je koliku cenu će morati da plate oni koji krenu za njim.

Istovremeno, On ih je upitao, "Zašto želite da me ubijete?"

Narod je bio zabezeknut Hristovim rečima, u potpunoj panici zato što je rekao da niko od njih nije pravedan. Njihov odgovor na to je bilo zataškavanje njihove zavere, "Ne, ne, ko bi želeo da te ubije?" Daleko bilo!"  Neki su čak pretpostavljali da ga je obuzeo zao duh. Oni su bili zaslepljeni u njihovoj mržnji, i nisu bili u mogućnosti da naprave razliku između Svetog Duha i zlog duha. Oni su izgubili svaki osećaj za poznavanje Božije ljubavi.

PITANJE:

  1. Kakvi dokazi postoje koji govore da Evanđelje dolazi od Boga?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)