Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 045 (Jesus offers people the choice)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
B - Isus je hleb života (Jovan 6:1-71)

4. Isus ljudima nudi izbor, “prihvatite ili odbacite!” (Jovan 6:22-59)


JOVAN 6:51
51 „Ja sam živi hleb koji je sišao sa neba. Ko bude jeo ovaj hleb, živeće doveka. Ovaj hleb je moje telo, koje ću dati za život sveta.“

Da li ste ikada videli hleb koji se kreće ili govori? Isus sebe naziva hlebom života, živim hlebom – On ne govori o stvarnom hlebu sa neba, već o duhovnoj i božanskoj hrani. On ne misli da mi trebamo bukvalno da jedemo njegovo telo; mi nismo ljudožderi.

Ubrzo je Isus počeo da govori o svojoj smrti. Nije njegova duhovnost iskupila čovečanstvo, već njegovo utelovljenje. On je postao čovek kako bi sebe dao za naše grehe. Njegovi slušaoci su bili uvređeni; On je delovao kao običan čovek, iz skromne porodice. Da se anđeo pojavio sa neba, oni bi ga prihvatili sa aplauzom. Isus je objasnio da ih neće iskupiti njegova slava i duh, već će to učiniti njegovo telo koje će biti položeno za čovečanstvo.

JOVAN 6:52-56
52 Tada Judeji počeše žestoko da raspravljaju među sobom, govoreći: "Kako ovaj može da nam da svoje telo da jedemo?" 53 "Istinu vam kažem," reče im Isus, "ako ne jedete telo Sina čovečijega i ne pijete njegovu krv, nemate života u sebi. 54 Ko jede moje telo i pije moju krv, ima večni život i ja ću ga vaskrsnuti Poslednjeg dana. 55 Moje telo je istinsko jelo i moja krv istinsko piće. 56 Ko jede moje telo i pije moju krv, ostaje u meni i ja u njemu.

Među Judejima bilo je onih koji su verovali kao i onih koji su odbacivali Isusa. Te dve grupe su se žustro raspravljale. Isusovi neprijatelji su bili zgroženi nad tom idejom da jedu njegovo telo i piju njegovu krv. Isus je ubrzao podelu između te dve strane, kako bi izvukao na površinu one koji veruju u njega. On je ljubav prve grupe stavio na test i pokazao zaslepljenost ostalih. On jeste rekao, "Istinu vam kažem, ako ne jedete moje telo i ne pijete moju krv, nemate večnog života u sebi. Ukoliko nemate udela u mom biću, ostaćete u smrti i grehu zauvek." Ove reči su odzvanjale u njihovim ušima i zvučale su kao hula. Kao da ih je čovek Isus začikavao, "Ubijte me i pojedite, jer sam ja sam po sebi čudo. Moje telo je hleb, božanski život koji vam je ponuđen." Njihova krv je ključala i bili su jako besni. Međutim, oni koji su verovali u njega su se odazvali privučeni Svetim Duhom, verujući u neverovatno, oslanjajući se na Isusa da pronađe način kojim će potvrditi svoje reči. Da su malo razmislili, za vreme Pashe, oni bi shvatili da je Jovan Krstitelj Isusa nazvao Jagnjetom Božijim. Svi Judeji su učestvovali u Pashi, jeli su meso jaganjaca koji su bili zaklani za tu priliku. Ovo su činili da bi odvratili Božiji gnev poistovećujući se sa žrtvama. Isus je istakao da je on pravo Jagnje Božije koje nosi grehe ovoga sveta.

Danas znamo da simboli Večere Gospodnje govore da mi upijamo Hristovo telo, i da nas njegova krv čisti od greha. Mi smo mu zahvalni za ovu ukazanu milost. Galilejci u tom trenutku još uvek nisu znali za ovu misteriju, tako da su ih njegove reči potpuno zbunjivale. Isus je stavljao njihovu veru na test, ali njihova tvrdokornost se ubrzo ispoljila u jednom vatrenom ispadu.

Mi slavimo Hrista sa radošću i zahvalnošću, jer On nam je objasnio Večeru Gospodnju u simbolima, i kako ulazi u nas svojim Duhom. Bez njegove žrtve mi ne možemo da pristupimo Bogu niti da ostanemo u njemu. Savršenim oproštenjem naših greha zaslužujemo da On uđe u nas. Vera u njega dovodi do ostvarenja ovog čuda i čini nas sudeonicima u njegovom veličanstvenom vaskrsenju. Mi slavimo Jagnje, zato što nas je iskupio. Isus se nije zadovoljio samo time što je umro na krstu za nas, već On želi da nas ispunjava i na taj način mi postajemo sveci koji večno žive.

JOVAN 6:57-59
57 Kao što je mene poslao živi Otac, i ja živim zbog Oca, tako će i onaj ko mene jede živeti zbog mene. 58 Ovo je hleb koji je sišao sa neba, i on nije kao onaj koji su jeli vaši praoci u pustinji pa pomrli. Ko jede ovaj hleb, živeće doveka. 59 Isus je ovo izrekao dok je učio narod u sinagogi u Kafarnaumu.

Hrist nam govori o životu u silnom Bogu, koji je živi Otac. On je od večnosti do večnosti Otac svake ljubavi. Hrist živi u Ocu, i ne postoji radi sebe već radi Oca. Njegov život nalazi smisao ne u zadovoljavanju njegovih ličnih ambicija, već u potpunoj poslušnosti Ocu, koji ga je rodio. Sin služi Ocu, dok Otac voli Sina i u svoj svojoj punini radi kroz Sina.

Isus je otkrio tajnu svog jedinstva sa Ocem pre nego što je nastupilo pobesnelo protivljenje. On im je dao uzvišeno otkrivenje, "Kao što ja živim za Oca i u njemu, tako želim da živim za vas i u vama kako biste vi živeli za mene i u meni." Dragi brate, da li si spreman za ovakvu prisnu vezu sa Hristom? Da li ćeš ga prihvatiti sa svim ciljevima i snagama svoga bića ili nećeš? Da li želiš da umreš sebi, kako bi Gospod mogao da živi u tebi?

Hrist nije došao sa praktičnim reformama, niti nam šalje bogatstvo kako bismo pomogli sami sebi. On ne planira seoski razvoj. Ne! On menja srca, kako bi ljudi mogli da žive pobožnim životima zauvek. On je vernicima ponudio udela u njegovom božanstvu. Time On stvara novog besmrtnog čoveka, čoveka koji živi, voli i služi. Njegov cilj je Bog.

Ponovo prođite kroz šesto poglavlje i prebrojte sva mesta na kojima Hrist izgovara tri reči, "Otac", "Život" i "Vaskrsenje" kao i sve reči izvedene iz njih. Ubrzo ćete shvatiti srž Jovanovog evanđelja. Onaj koji veruje u Hrista živi u Očevom Duhu, i kreće se ka vaskrsenju u slavi.

MOLITVA: Gospode Isuse Hriste, zahvalni smo ti što si došao k nama i pružio nam Očev život u punini radosti. Oprosti naše grehe i posveti nas, kako bismo mogli da ti služimo strpljivo i s ljubavlju, da te krotko sledimo i da ne živimo za sebe.

PITANJE:

  1. Zašto je Isus svojim slušaocima rekao da moraju da jedu njegovo telo i piju njegovu krv?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:51 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)