Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 044 (Jesus offers people the choice)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
B - Isus je hleb života (Jovan 6:1-71)

4. Isus ljudima nudi izbor, “prihvatite ili odbacite!” (Jovan 6:22-59)


JOVAN 6:41-42
41 Tada Judeji počeše da gunđaju protiv njega zato što je rekao: “Ja sam hleb koji je sišao sa neba.” 42 “Zar ovo nije Isus, Josifov sin?” rekoše. “Zar mu ne poznajemo oca i majku? Kako sad govori: ‘Sišao sam sa neba’?"

Evanđelista Jovan je Galilejce nazvao Judejima, iako oni nisu pripadali ovoj grupi ljudi, međutim pošto us odbili Duha Hristovog, nisu bili ništa bolji od Judeja i ostalih ljudi koji su stanovali na jugu.

Učitelji zakona su došli do još jednog razloga zbog koga treba da odbace Isusa, jer njihovo zakonsko razmišljanje i verovanje u to da sami mogu da se promene potpuno je kontradiktorno Isusovoj ljubavi. Međutim, Galilejci su nabasali na društvenog Isusa, jer su poznavali njegovu porodicu, a njegov “otac” (Josif drvodelja) je živeo među njima, prost čovek, bez ikakvog proročkog talenta ili specijalnih darova. A ni njegova majka Marija se ni po čemu nije razlikovala od ostalih žena, osim što je potom postala udovica, što se smatralo znakom da je nad njom bio nadvijen božanski gnev. Stoga, Galilejci nisu poverovali da je Isus hleb sa neba.

JOVAN 6:43-46
43 “Ne gunđajte među sobom,” reče im Isus. 44 “Niko ne može da dođe k meni ako ga ne privuče Otac koji me je poslao, i ja ću ga vaskrsnuti Poslednjeg dana. 45 U Prorocima piše, ‘Bog će poučiti sve ljude.’ Ko god sluša Oca i nauči, dolazi k meni. 46 Niko nije video Oca osim onoga koji je od Boga – on je video Oca.”

Isus nije pokušao da objasni čudo svog rođenja onima koji su ga odbacivali, jer oni mu ne bi poverovali. Niti mi sami od sebe možemo da spoznamo božanstvo Isusa kao čoveka, već samo ako nas Sveti Duh prosvetli. Ko god mu dođe u veri videće ga i spoznaće njegovu veliku istinu.

Isus je zabranio narodu da gunđa protiv božanskih otkrivenja. Tvrdoglavi duh ne čuje ništa od Božijeg Carstva. Međutim, onaj koji sluša i oseća svoju potrebu doživljava Božiju ljubav.

Bog u ovoj ljubavi privlači ljude Isusu Spasitelju, priželjkujući njihovo prosvetljenje i poučava ih pojedinačno, kao što čitamo u Jeremiji 31:3. U Novom Zavetu nije ljudska volja ili um ono što proizvodi veru; već Sveti Duh je taj koji nas prosvetljuje, i u nama stvara božanski život, kako bismo mi shvatili da je svemoćni Bog zaista naš Bog i Otac. On poučava svoju decu, i štiti direktan odnos sa njima. On stvara veru u našim srcima dok nas Duh privlači. Da li ste i vi osetili ovu privlačnu snagu u svojoj savesti? Da li ste i vi otvoreni podstreku Božije ljubavi?

Očev Duh nas vodi Isusu i pokreće nas ka njemu. On pokreće našu čežnju za njim, sve dok ne odemo i sretnemo se sa Isusom i zavolimo ga. On nas prihvata onakve kakvi jesmo, i ne odbacuje nas, usađuje u nama večni život, kako bismo imali udela u sili vaskrsenja, da bi ušli u Očevu slavu.

Tu, međutim, ostaje razlika između Isusa i nanovo rođenog vernika. Ni jedan čovek nije video Boga, osim Sina. On je bio sa Ocem od samog početka, i video ga je. Otac i Sin su bili neraz- dvojni. Isus je imao udela u nebeskom miru i svim božanskim kvalitetima.

JOVAN 6:47-50
47 “Istinu vam kažem: ko veruje, ima večni život. 48 Ja sam hleb života. 49 Vaši praoci us jeli manu u pustinji i pomrli. 50 A ovo je hleb koji silazi sa neba – da ga čovek jede i da ne umre.”

Pošto je objavio svoje jedinstvo sa Ocem, i delo Duha u njegovim slušaocima, Isus je ponovo izneo istinu njegove suštine da bi oni poverovali u njega. On je ukratko objasnio hrišćanski princip: Onaj koji veruje u Isusa živeće zauvek. Ova istina je sigurnost koju smrt ne može da poništi.

Isus je nalik hlebu od Boga za ovaj svet. Baš kao što nije ponestalo hleba dok je prolazio kroz njegove ruke kada je hranio pet hiljada ljudi, isto tako Isus je dovoljan za potrebe sveta u svakom trenutku, zato što u njemu prebiva sva Božija punina. Od njega primate nadu, radost i blagoslove. Jednom rečju, on svetu nudi Božiji život, a ipak ga je svet odbacio.

Mana koja se spuštala u pustinji je bila dar od Boga; međutim ovakvo snabdevanje je trajalo jako kratko. Svi koji su je jeli, umrli su. Tako vidimo i u dobrotvornim delima, tehničkom razvoju i naučnim otkrićima, da sve to pomaže samo neko vreme i to delimično. Ne postoji lek protiv smrti u ovim poduhvatima niti pobeda nad grehom. Međutim, ko god prihvati Hrista neće umreti. To je bio Hristov cilj, da dođe i ostane u vama. On želi da prebiva lično u vama, kako ni jedan drugi duh ne bi vama vladao. On može da ugasi sve zle želje, i umiri vaše strahove, kao i da ojača vaše slabosti. On je Božiji hleb namenjen vama. Jedite i živite, kako ne biste nestali poput ostalih grešnika.

PITANJE:

  1. Na koji način je Isus reagovao na gunđanje svojih slušaoca?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:50 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)