Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 020 (Jesus' first miracle)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
B - Hirst vodi svoje učenike iz delokruga pokajanja u svadbenu radost (Jovan 1:19 - 2:12)

4. Isusovo prvo čudo na svadbi u Kani (Jovan 2:1–12)


JOVAN 2:1-10
1 Trećeg dana je bila svadba u Kani Galilejskoj. A bila je onde i Isusova majka. 2 Na svadbu su bili pozvani i Isus i njegovi učenici 3 pa kad je nestalo vina, majka reče Isusu, "Nemaju više vina." 4 "Šta ja imam s tobom, draga ženo?" upita je Isus. "Moj čas još nije došao." 5 Njegova majka reče slugma, "Učinite sve što vam kaže." 6 A onde je stajalo šest kamenih posuda, od dva do tri metrita svaka, kakve Judeji koriste za obredno pranje. 7 Isus reče slugama, "Napunite ove posude vodom," i oni ih napuniše do vrha. 8 Onda im reče, "Sada zagrabite i odnesite trpezaru," i oni tako učiniše. 9 Trpezar okusi vodu koja je postala vino pa pošto nije znao odakle je - iako su znale sluge koje su zagrabile vodu - pozva mladoženju i 10 reče mu, "Svaki čovek prvo iznosi dobro vino, a kad se gosti napiju, lođije. A ti si čuvao dobro vino sve dosad."

Isus je poveo svoje učenike od doline pokajanja oko Krstitelja u Jordanskoj klisuri, do Galilejskih brda kako bi imali udela u svadbenoj radosti. Ovo putovanje od 100 kilometara nam pokazuje radikalnu promenu između dva Zaveta. Vernici više neće prebivati u senci Zakona, već u radosti pravednosti sa Isusom, Sinom u usponu i darivaocem Mira.

Isus nije bio asketa kao Krstitelj. Iz tog razloga Hristov odlazak zajedno sa njegovim učenicima na veselje zajedničke proslave je samo po sebi bilo čudo. On nije zabranio vino, s obzirom da je poučavao da čoveka ne čini nečistim ono što uđe u njega, već prljave misli koje izlaze iz ljudskog srca su te koje ga čine nečistim. Isus nije odbacio asketizam ili strogost, već je poučavao da su ovakvi načini života od male koristi. Našim iskvarenim srcima je potrebna nova priroda i novo rođenje. Ono što Biblija zabranjuje su pijanstvo i alkoholizam.

Učenici su krenuli sa Isusom na gozbu, dok je sam Natanail bio iz Kane (21:2). Deluje da je Isusova majka poznavala mladoženjinu porodicu. Pretpostavljamo da je Josif već umro. Marija je postala udovica, a Isus je imao ulogu prvenca odgovornog za porodicu.

Dakle, njegova majka se obratila njemu za pomoć kako bi pomogao svojim rođacima u potrebi. Od kada se vratio sa Jordana, više nije bio neki običan čovek, već preobražen Svetim Duhom prelazio je sa svetovnih odgovornosti na službu Bogu, ulogu u kojoj će ga slediti i njegovi učenici. Marija se oslanjala na svoga Sina, jer ona je znala za njegovu brigu i ljubav. Njena ljubav je dovela do prvog čuda koje je Isus učinio. Vera u Hristovu ljubav pokreće Božiju ruku. Majka je rekla slugama da učine što god im Isus bude rekao. Ona je bila sigurna da će On pomoći na ovaj ili onaj način. Njene reči upućene slugama služe kao geslo svim Crkvama, "Učinite sve što vam kaže!" U stvari, potčinite se jedino Hristu; poslušnost Isusovim rečima izaziva mnoga čuda.

Posude za očišćenje, prazne i prostrane, sa kapacitetom od 600 litara bile su napunje. To nam ukazuje da su gosti iskoristili velike količine vode za očišćenje. Drugačija vrsta očišćenja je potrebna kada je Isus prisutan. Ni jedan čovek ne može da učestvuje u svadbi Jagnjeta sve dok nije u potpunosti očišćen.

Međutim, očišćenje nije bila Hristova neposredna briga. Proslava venčanja mora da se nastavi. Isus je smireno pretvorio vodu očišćenja u dobro, slatko vino. Na koji način je to učinjeno, mi ne znamo. Ali iz ovog događaja znamo da je njegova prolivena krv dovoljna za sve učesnike u Jagnjetovoj svadbi. Ovo nije imalo veze sa opijanjem. Sveti Duh ne dozvoljava nikakvo pijano ponašanje. Ipak, obilne zalihe slatkog vina simbolizuju beskrajno Hristovo oproštenje za grehe čovečanstva. Neka svi učestvuju u nebeskoj radosti. Neka svi sa zahvalnošću prime helb i vino prilikom večere Gospodnje, simbol Hristovog prisustva - darujući oproštenje dok počivamo u njegovoj radosti.

JOVAN 2:11-12
11 Tako je Isus svoje prvo znamenje učinio u Kani Galilejskoj i javno pokazao svoju slavu pa njegovi učenici poverovaše u njega. 12 Posle toga, ode s majkom, braćom i učenicima u Kafarnaum, gde ostadoše nekoliko dana.

Učenici su bili zapanjeni Hristovom kreativnom sposobnošću, i osetili su njegov autoritet nad prirodnim pojavama. Oni su videli njegovu slavu i verovali su da ga je Bog poslao. To je dovelo do vere u njega. Veri je potrebno vreme da bi rasla, i poslušnost da bi razumela. Ako proučavate Isusova dela, i duboko istražujete njegove reči, tada ćete shvatiti veličinu njegove ličnosti.

Isus se odvojio od svoje porodice, i bio je oslobođen zemaljskih dužnosti kako bi služio Bogu. Međutim, njegova veza sa majkom i braćom se nastavila. Neko vreme su i oni putovali zajedno sa njegovim učenicima. Njegova braća su otišla sa njim u Kafarnaum, najvažniji grad pored Tiverijskog jezera. Ipak, učenici su mu lično verovali ne samo zbog tog znaka u Kani. Oni su zauvek ostali uz njega.

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvalni smo ti zato što si nas pozvao na svadbu, da boravimo u radosti zajedništva sa tobom. Oprosti nam naše grehe, ispuni nas tvojim Svetim Duhom. Mi ćemo te slediti, i ostaćemo u pravednosti i čistoti, baš kao što si i ti to učinio i dao sebe za mnoge.

PITANJE:

 1. Zašto je Isus poveo svoje učenike na svadbu?

TEST - 1

Dragi čitaoče, pošalji nam tačne odgovore na 20 od ovih 24 pitanja. Mi ćemo ti onda poslati nastavak ove serije proučavanja.

 1. Ko je napisao četvrto evanđelje?
 2. Kakva je veza između četvrtog i prva tri evanđelja?
 3. Koji je cilj Evanđelja po Jovanu?
 4. Kome je napisano ovo jedinstveno Evanđelje?
 5. Na koji način je moguće napraviti podele unutar njega, svrstavajući ih po temama?
 6. Koja reč se ponavlja u prvom stihu Evanđelja po Jovanu 1 i koje je njeno značenje?
 7. Kojih šest Hristovih karakteristika Jovan otkriva na početku svog evanđelja?
 8. Koja je razlika između svetlosti i tame u duhovnom smislu te reči?
 9. Koji su glavni ciljevi u službi Jovana Krstitelja?
 10. Kakav je odnos između Hrista Svetlosti i tamnog sveta?
 11. Šta se dešava onima koji prihvate Hrista?
 12. Kakvo značenje ima Hristovo utelovljenje?
 13. Šta se podrazumeva pod izrazom 'Hristova punina’?
 14. Kakvu novu misao je Hrist doneo u ovaj svet?
 15. Kakvi su bili ciljevi pitanja postavljenih od strane delegata iz najvišeg jevrejskog suda?
 16. Na koji način je Krstitelj pozvao ljude da pripreme put Gospodu?
 17. Koji je vrhunac Krstiteljevog svedočanstva o Isusu pred delegatima Sinedriona?
 18. Šta znači "Jagnje Božije"?
 19. Zašto Isus postaje davalac Duha Svetoga?
 20. Zašto su ona dva učenika krenula za Isusom?
 21. Na koji način su prvi učenici objavljivali Isusovo ime?
 22. Na koji način su prvi učenici objavljivali Isusovo ime drugima?
 23. Kakva veza postoji između naziva - "Sin Božiji" i "Sin čovečiji?"
 24. Zašto je Isus poveo svoje učenike na svadbu?

Pošaljite nam vaše ime i adresu čitko napisane zajedno sa vašim odgovorima i pišite na sledeću adresu:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:32 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)