Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 011 (The Sanhedrin questions the Baptist)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 1 - Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΦΩΤΟΣ (Ιωάννης 1:1 - 4:54)
B - Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ (Ιωάννη 1:19 - 2:12)

1. Μια αντιπροσωπεία από το Συνέδριο αμφισβητεί τον Βαπτιστή (Ιωάννης 1:19-28)


ΙΩΑΝΝΗΣ 1:19-21
19 Αυτή είναι η μαρτυρία που έδωσε ο Ιωάννης, όταν οι Ιουδαίοι άρχοντες έστειλαν από τα Ιεροσόλυμα ιερείς και λευίτες να τον ρωτήσουν: «Εσύ ποιος είσαι;» 20 Τότε αυτός διακήρυξε και δεν αρνήθηκε· διακήρυξε απερίφραστα: «Δεν είμαι εγώ ο Μεσσίας». 21 «Τότε λοιπόν;» τον ρώτησαν. «Μήπως είσαι ο Ηλίας;» Εκείνος είπε: «Όχι, δεν είμαι». «Μήπως είσαι ο προφήτης που περιμένουμε;» Κι απάντησε: «Όχι».

Μια αναζωπύρωση έλαβε χώρα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, με επίκεντρο τον Βαπτιστή. Χιλιάδες ήταν απτόητοι από τους άγριους δρόμους των ψηλών βουνών μέχρι την βαθιά και καυτή κοιλάδα. Κατέβαιναν στον Βαπτιστή για να ακούσουν τη φωνή αυτού του νέου προφήτη και να βαπτιστούν από αυτόν για την άφεση των αμαρτιών τους. Τα πλήθη είναι συνήθως αδαή, όπως οι φαντασμένοι συνήθως νομίζουν, αλλά έχουν μια δίψα και προσδοκία για θεία οδηγία. Γρήγορα μπορούν να διακρίνουν την δύναμη και την εξουσία σε εκείνους που την κατέχουν. Δεν ήθελαν να ακούσουν για τελετουργίες και νόμους αλλά επιθυμούσαν να συναντήσουν τον Θεό.

Τα μέλη του Συνεδρίου, το υψηλότερο θρησκευτικό δικαστήριο των Εβραίων είχαν υπόψη τους αυτή την αναζωπύρωση. Έστειλαν μια αντιπροσωπεία ιερέων και σκληραγωγημένων βοηθών, που συνήθιζαν να σφάζουν τις προσφορές για τις θυσίες. Σκοπός τους ήταν να ανακρίνουν τον Βαπτιστή, έτσι ώστε αν γίνονταν βλάσφημος να τον εξουδετέρωναν.

Έτσι αυτή η συνάντηση ανάμεσα στον Βαπτιστή και την αντιπροσωπεία από το Συνέδριο ήταν επίσημη και επικίνδυνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αποκαλεί αυτούς τους άνδρες που έρχονταν από την Ιερουσαλήμ Εβραίους. Με αυτό το όνομα αποκάλυψε ένα από τα θέματα του ευαγγελίου του. Επειδή εκείνη την εποχή η Εβραϊκή σκέψη ήταν άκαμπτη και ακολουθούσε τον Νόμο κατά γράμμα, γεμάτη φανατισμό και ζήλεια, έτσι ώστε η Ιερουσαλήμ επρόκειτο να γίνει το κέντρο της αντίδρασης στο Πνεύμα του Χριστού. Όχι οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης σαν σύνολο αλλά η «συμμορία» των ιερέων, ειδικά οι Φαρισαίοι, ήταν οι άγρυπνοι εχθροί κάθε θρησκευτικής εξέλιξης που ξέφευγε από τα σχέδια τους και τον έλεγχο. Γι’ αυτό αποφάσισαν να παγιδεύσουν τον Βαπτιστή με τις ερωτήσεις τους.

«Ποιος είσαι;» ήταν η πρώτη ερώτηση που απηύθυναν στον Ιωάννη, ο οποίος περιβάλλονταν από ένα μετανοημένο πλήθος που τον άκουγε προσεκτικά. «Ποιος σου έδωσε την εξουσία να μιλάς; Έχεις μελετήσει το Νόμο και την Θεολογία; Θεωρείς ότι είσαι απεσταλμένος από τον Θεό, ή μήπως βλέπεις τον εαυτό σου ως τον Μεσσία;»

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είδε την απάτη που ήταν πίσω από αυτές τις ερωτήσεις και δεν είπε ψέματα. Αν έλεγε «Εγώ είμαι ο Μεσσίας» θα τον καταδίκαζαν και θα τον λιθοβολούσαν και αν έλεγε «Δεν είμαι ο Μεσσίας» οι άνθρωποι θα τον εγκατάλειπαν και δε θα τον θεωρούσαν πια ως σημαντικό. Οι απόγονοι του Αβραάμ εκείνη την εποχή υπέφεραν κάτω από την ντροπή της αποικιοκρατίας από τους Ρωμαίους. Προσδοκούσαν ένα Σωτήρα, που θα τους ελευθέρωνε από τον ζυγό των Ρωμαίων.

Ο Βαπτιστής ομολόγησε ανοιχτά ότι δεν ήταν ο Χριστός ούτε ο υιός του Θεού. Δεν δέχτηκε ένα τίτλο που να πήγαινε ενάντια στην οδηγία του Αγίου Πνεύματος. Διάλεξε να παραμείνει πράος και πιστός στο κάλεσμα του, εμπιστευόμενος τον Θεό ότι θα επιβεβαίωνε το μήνυμα του εν καιρώ.

Μετά την πρώτη τους «μαχαιριά» η αντιπροσωπεία συνέχισε να τον ρωτάει «Είσαι ο Ηλίας;» Αυτό το όνομα αναφέρεται στην υπόσχεση στον Μαλαχία 4:5 όπου η Γραφή λέει ότι πριν την έλευση του Μεσσία ένας προφήτης θα εμφανίζονταν σε πνεύμα και σε δύναμη του φημισμένου προφήτη Ηλία που κατέβασε φωτιά από τον ουρανό στους εχθρούς του και ανέστησε έναν νεκρό με την άδεια του Θεού. Όλοι θεωρούσαν αυτόν τον ξεχωριστό ήρωα ως αρχηγό του έθνους τους. Αλλά ο Ιωάννης ταπείνωσε τον εαυτό του αν και στην πραγματικότητα ήταν ο υποσχεμένος προφήτης, όπως αργότερα ο Χριστός έδωσε μαρτυρία όσον αφορά αυτόν. (Ματθαίος 11:14)

Τότε οι ιερείς τον ρώτησαν αν ήταν αυτός ο συγκεκριμένος υποσχεμένος προφήτης για τον οποίο ο Μωυσής είχε προβλέψει ότι σαν κι αυτόν θα έδινε μια νέα και μεγάλη διαθήκη (Δευτερονόμιο 18:15). Πίσω από αυτή την ερώτηση υπήρχε η επιθυμία τους να γνωρίσουν ποιος τον είχε στείλει να μιλήσει όπως ένας προφήτης. Έτσι επέμειναν να ρωτάνε ποιος ήταν και ποια εξουσία είχε και αν μιλούσε με κάποια αποκάλυψη ή για τον εαυτό του.

Ο Βαπτιστής αρνήθηκε να πάρει πάνω του τον ρόλο και το αξίωμα του Μωυσή. Δεν ήθελε να ιδρύσει μια νέα διαθήκη με τον Θεό χωρίς να έχει την αποστολή να το κάνει. Ούτε ήθελε να οδηγήσει τον λαό του σε στρατιωτική νίκη. Παρέμεινε πιστός όταν πειράζονταν και δεν γίνονταν υπερήφανος ή αλαζόνας. Την ίδια στιγμή ήταν σοφός και δεν απαντούσε στους εχθρούς του με περισσότερες από τις απαραίτητες λέξεις. Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές στη ζωή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού σε ευχαριστούμε που έστειλες τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον κόσμο μας, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έγινε υπερήφανος. Συγχώρεσε μας την υπερηφάνεια μας που σκεπτόμαστε ότι είμαστε μεγαλύτεροι και πιο σημαντικοί από τους άλλους. Δίδαξε μας να καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ανάξιοι υπηρέτες και ότι μόνο εσύ είσαι μεγάλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιος ήταν ο σκοπός των ερωτήσεων που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του υψηλότερου Εβραϊκού δικαστηρίου;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 01, 2022, at 01:01 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)