Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Albanian":
Home -- Albanian -- John - 097 (The Holy Spirit reveals history's developments)
This page in: -- ALBANIAN -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

GJONI - DRITA SHKËLQEN NË ERRËSIRË
Studime në Ungjillin e Krishtit sipas Gjonit
PJESA 3 - DRITA SHKËLQEN NË RRETHIN E APOSTUJVE (Gjoni 11:55 - 17:26)
D - LAMTUMIRA NË RRUGËN PËR GJETSEMANI (Gjoni 15:1 - 16:33)

4. Fryma e Shenjtë zbulon ngjarjet më domethënëse të historisë (Gjoni 16:4-15)


GJONI 16:12-13
12 "Kam akoma shumë gjëra për t’ju thënë, por nuk mund t'i mbani ende. 13 Kur të vijë Fryma e së vërtetës, ai do t'ju udhëheqë në gjithë të vërtetën; sepse ai nuk do të flasë nga vetja e tij, por do të thotë çfarëdo që të dëgjojë dhe do t'ju tregojë gjërat që do të vijnë".

Krishti është i gjithëdijshëm dhe dëshironte t'i informonte dishepujt e tij të dashur për sekretet e qiejve dhe të së ardhmes, por aftësitë e shpirtit dhe mendjes nuk mund të përvetësonin plotësisht të vërteta të tilla. Pra, ne nuk mund të kuptojmë logjikisht se Krishti është ulur në të djathtën e Perëndisë në qiell, por në të njëjtën kohë banon në zemrat tona, përveçse nuk ndriçohemi nga arsyetimi i Frymës. Në mënyrë të ngjashme, ne nuk mund të kuptojmë natyrshëm se Perëndia është një në tre persona. Këtë truri i njeriut nuk është në gjendje ta kuptojë, por Fryma na ndihmon në dobësitë tona dhe na ndriçon mendjet. Ai mund të na zbulojë sekretet e së ardhmes dhe mendimet e fshehura të zemrave, sepse i njeh thellësitë e Trinisë së Shenjtë.

Krishti paratha se Fryma e së vërtetës do të vinte dhe do t'i udhëhiqte në çdo të vërtetë. Çfarë është e vërteta? Jezusi nuk përdori shumësin "të vërtetat" sikur të përshkruante fakte tokësore, por në njëjës, si kur tha: "Unë jam e Vërteta". Zbulesa në lidhje me ardhjen e Shpirtit do të thotë se ai do të na çojë në plotësinë e Krishtit në veprim dhe në thelb. Deri më tani, Jezusi nuk është një njeri i thjeshtë, por Ati është në të dhe ai në Atin. Pra, udhëheqja në të gjithë të vërtetën do të thotë njohja e Atit dhe qëndrimi ynë në dashurinë e Tij dhe mbijetesa në përjetësi. Fjala "E Vërtetë" në ungjill nuk do të thotë e vërteta juridike apo vlefshmëria logjike apo edhe vetëm vërtetësi morale, por kuptimet e saj janë më të gjera dhe mbulojnë të gjitha faktet, të përgjithshme dhe specifike. Kështu Fryma na çon te të vërtetat qiellore që të mund ta njohim Perëndinë në Trinitet dhe të përjetojmë fuqitë e Tij të mrekullueshme.

Megjithatë, Fryma e Shenjtë është një Person i pavarur, që flet, dëgjon, me vullnet të lirë, por në të njëjtën kohë ai nuk bën asgjë përveçse vullnetit të Atit. Ai nuk vjen me mendime të veçanta, por na tregon atë që ka thënë Ati. Në Trininë e Shenjtë nuk ka asgjë përveç nënshtrimit të ndërsjellë në lirinë e dashurisë. Ai është besnik në dëshminë që transmeton nga Biri i Perëndisë. Kështu ai dëshiron të ndërtojë të gjithë Kishën si trupi i Krishtit, që ajo të jetë e përsosur në ardhjen e Krishtit, Dhëndrit të saj.

GJONI 16:14-15
14 "Ai do të më përlëvdojë, sepse do të marrë prej meje dhe do t'jua kumtojë. 15 Gjithçka që ka Ati është e imja; prandaj thashë se ai do të marrë atë që është e imja dhe do t'jua kumtojë".

Motivi pas veprës së Frymës së Shenjtë është lavdia e Krishtit. Ashtu si Jezusi e mohoi veten dhe ia transferoi të gjithë nderin vetëm Atit të tij, po ashtu edhe Fryma e Shenjtë nuk e nderon veten, por e lavdëron Jezusin në të gjitha veprat e tij. Kjo na mëson të heshtim për përvojat, fitoret dhe veprimet tona dhe të lavdërojmë vetëm Jezusin, Shpëtimtarin. Nuk është kthimi ynë që është kryesisht i rëndësishëm, por larja e mëkateve tona në gjakun e çmuar të Krishtit. Lëvizjet e Shpirtit, fuqitë dhe qëllimet e tij kanë një synim, lavdërimin e Jezusit, i cili na bleu për vete. Fryma e Shenjtë vepron në mënyrë efektive nëpërmjet dëshmisë së apostujve të Krishtit, kur ata ua paraqesin Krishtin dëgjuesve si të kryqëzuar dhe të ringjallur.

Fryma e Shenjtë nuk kryen një punë krejt të tijën, por përmbush atë që Jezusi filloi me fjalë dhe vepër. Ai u kujton dishepujve fjalët e Jezusit dhe nxjerr në pah jetën e tij hyjnore në to. Ai i shtyn ata të mbajnë urdhërimin e tij, duke i rrënjosur te Shpëtimtari i tyre. Ne shohim nga larg një marrëdhënie të ndërsjellë të qëndrueshme në Trininë e Shenjtë. Një person nuk e nderon veten, por gjithmonë nderon e madhëron tjetrin .

Gjatë shërbesës së tij tokësore, Jezusi tha me gjithë përulësi: "Ati është më i madh se unë", por në fjalimin e tij të lamtumirës tha: "Më është dhënë çdo autoritet në qiell dhe në tokë", sepse Jezusi i krijoi të gjithë në bashkësi me Atin. . Ati është i veti, ashtu si çdo baba u përket fëmijëve të tij, ashtu ai u përket atyre.

LUTJE: Zoti Jezus Krisht, ti na çlirove në kryq dhe na hoqe barrën e mëkateve. Ne të falënderojmë për dashurinë tënde të jashtëzakonshme. Na mbush me Frymën tënde të Shenjtë, që e gjithë jeta jonë të lavdërojë sakrificën dhe ringjalljen tënde. Na çliro nga plogështia, hipokrizia dhe krenaria, që të jetojmë në të vërtetën e virtyteve të tua.

PYETJA:

  1. Si vepron Fryma e Shenjtë në zhvillimin e botës?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 09, 2022, at 03:13 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)