Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 017 (The first six disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 1 - Tanrısal ışık parlıyor. (1:1 - 4:54)
B - Mesih Öğrencilerini Tövbe Ortamından “Düğün Sevinci”ne Çıkarıyor (Yuhanna 1:19 - 2:12)

3. İlk Altı Öğrenci (Yuhanna 1:35-51)


YUHANNA 1:40-42
40 Yahya’yı işitip İsa’nın ardından giden iki kişiden biri Simun Petrus’un kardeşi Andreya’ydı. 41 Andreya önce kendi kardeşi Simun’u bularak ona, “Biz Mesih’i bulduk” dedi. ‘Mesih’ meshedilmiş anlamına gelir. 42 Andreya kardeşini İsa’ya götürdü. İsa ona baktı, “Sen Yuhanna’nın oğlu Simun’sun. Kefas diye çağrılacaksın” dedi. ‘Kefas’, Kaya anlamına gelir.

Petrus’un kardeşi Andreya, Taberiye Gölü kıyısındaki Beytsayda Köyü’nden bir balıkçıydı. Sayısız günahlarından tövbe etmek için Vaftizci’nin yanına geldi. Onun yanında Mesih’in gelişini bekliyordu. O, Vaftizci’nin tanıklığına güvenerek İsa’nın peşi sıra gitti ve O’nun gizli yüceliğini gördü. Yüreği sevinçle doldu; bunu kendisi için saklayamadı, hemen kardeşini aramaya koyuldu. Caddelerde yabancılarla bu konuda konuşmaktansa, derhal kardeşi Simun’un yanına koştu. Onun, sonsuz doğruluğa susamış, Allah’ı arayanlardan biri olduğunu biliyordu. Büyük kardeş Andreya, gayretli kardeşini görür görmez ona daha ilk nefeste haberi verdi: “Vaat edilen Kurtarıcı, Allah Kuzusu Rab Mesih’i bulduk.” Petrus, sanırız, biraz ihtiyatlı ve kuşkuluydu; ama Andreya onu rahat bırakmadı. Çünkü Nasıralı’da Mesih’in yüceliğini görmüştü. Sonunda kardeşini ikna etti. Yüreği kuşkulu da olsa Petrus ona eşlik ederek İsa’nın yanına gitti.

Mesih onun gelişini Ruh’ta önceden görmüştü. Simun içeriye girdiğinde Mesih onu ismiyle çağırdı; bununla onun yüreğini, içindeki duygu ve planları, günahları ve şüpheleri bildiğini gösterdi. Simun’a -kaya anlamına gelen- Petrus adını verdi. Mesih aceleciliğiyle tanınan Petrus’un gerek geçmişini, gerek bugününü, gerekse de geleceğini daha o gelmeden biliyordu. Çünkü Rab, yüreklerde olanı bilir, kendisine açılan yüreği tanır. Petrus Mesih’in kim olduğunu açıkça gördü, kendisini O’nun sevgisine teslim etti. Böylelikle İsa, büyük bir sabır ve sürekli bir lütufla, değişken ve kararsız bir avcı olanı sağlam ve sabit bir kayaya dönüştürdü. Simun kendiliğinden ne doğru, ne de faydalı biriydi. O ancak Mesih’te kilisenin temeli olabildi. Şurası da var ki, İsa’nın ilk öğrencisi Petrus değil, kardeşini O’nun huzuruna getirmek için arayan Andreya’dır.

O gün kardeşini İsa’ya götüren tek öğrenci değildi Andreya. Andreya’ya eşlik eden diğer öğrenci de kardeşini İsa’ya yöneltti. Müjdeci Yuhanna ne bu öğrencinin, ne de kardeşinin adını belirtiyor. Ancak Yuhanna’nın İncil’indeki üslubundan, onun kendisinin ve kardeşinin (Yakup) adını gizlediğini biliyoruz. Petrus İsa’nın huzuruna gelen ne ilk, ne de ikinci öğrenciydi; ilk iki öğrenci Andreya ve Yuhanna idi; kilise onlarla başladı.

Yuhanna İncil’inin ilk ayetlerinde gözlemlediğimiz güzellik, yeni bir çağı müjdeleyen güneş ışınlarını andırıyor. Mesih’e iman edenler, bencil insanlar değillerdi; onlar kardeşlerini Rabb’e götürdüler. Onlar caddelerde, sokaklarda müjdeleme toplantıları düzenlemediler; akrabalarını, yakınlarını arayarak Kurtarıcı’ya götürdüler. Tanrısızların, politik hevesleri olanların değil, Allah’ı özleyen, tövbekâr ve ezik yürekli insanların peşine düştüler, onları Rab’de birliğe çağırdılar.

Buradan öğreniyoruz ki, kurtuluş müjdesini, coşkulu bir ataklıkla değil, Mesih’le karşılaşmış olmamızdan kaynaklanan sevinç dürtüsüyle çevremize aktarabiliriz. İlk öğrenciler ne bir ilâhiyat okulu açtılar, ne de yaşam öykülerini kaleme aldılar. Onlar yaşadıkları olaylara dudaklarıyla tanıklıkta bulundular. Mesih’i görmüşler, O’nun sözlerini duymuşlar, bedenine dokunmuşlar ve ruhunu hissetmişlerdi. O’na inanıyorlardı; çünkü O’nun eşsiz sevgisine bizzat tanık olmuşlardı. İşte bu somut birlikteliklerinden dolayı tanıklıkları güçlüydü. Sen de İsa’yla İncil’de karşılaştın mı? Arkadaşlarını, yakınlarını sevinç ve ısrarla O’na yönelttin mi?

DUA: Rab İsa, sana şükrederiz; çünkü sevgin yüreklerimizi dolduruyor. Seninle birlikte olmanın eşsizliğiyle bizleri hareketlendir; başkalarını da sana getirelim. Sabırlı bir sevgiyle seni müjdeleyebilmemiz için bizlere güç ver. Cesaretle adına tanıklık yapabilmemiz için, içimizdeki her türlü tembelliği, korkuyu ve utannıa duygusunu affet.

SORU:

  1. İlk öğrenciler İsa’nın adını nasıl yaydılar?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 11:27 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)