Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":

Home -- Greek -- John - 104 (Jesus intercedes for the church's unity)

This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 3 - ΤΟ ΦΩΣ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (Ιωάννης 11:55 - 17:26)
E - Η ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Ιωάννης 17:1-26)

4. Ο Ιησούς μεσιτεύει για την ενότητα της εκκλησίας (Ιωάννης 17:20-26)


ΙΩΑΝΝΗΣ 17:20-21
20 »Δεν προσεύχομαι μόνο γι’ αυτούς αλλά και για κείνους που με το κήρυγμα αυτών θα πιστεύουν σ’ εμένα, 21 ώστε να είναι όλοι ένα, όπως εσύ, Πατέρα, είσαι ενωμένος μ’ εμένα κι εγώ μ’ εσένα. Να είναι κι αυτοί ενωμένοι μ’ εμάς, κι έτσι ο κόσμος να πιστέψει ότι μ’ έστειλες εσύ».

Ο Χριστός θεμελίωσε τους μαθητές του στην αγάπη του Θεού και στη δύναμη του Πνεύματος ζητώντας από τον Πατέρα να τους φυλάει από τον Πονηρό και να τους αγιάζει με το Ευαγγέλιο πριν παραδοθεί για να σταυρωθεί. Αφού βεβαιώθηκε ότι η προσευχή υπέρ των αποστόλων του και της εκκλησίας απαντήθηκε, ανυπομονούσε για το μέλλον και είδε πλήθη πιστών να εγείρονται από το μήνυμα των αποστόλων του. Η εικόνα του σταυρωμένου Νικητή επί του Σατανά και επί της αμαρτίας προσέλκυσε αυτούς τους ανθρώπους. Μέσω της πίστης τους στον ζωντανό Χριστό το Πνεύμα θα κατέβαινε στις καρδιές τους, έτσι ώστε να μοιραστούν την χάρη της θείας ζωής. Μέσω της πίστης τους είχαν ενωθεί με τον Πατέρα και τον Υιό σε αιώνια ενότητα.

Ο Χριστός προσευχήθηκε για εκείνους τους πιστούς που θα πίστευαν μέσω των αποστόλων . Παραδόξως, όταν εκείνος προσευχήθηκε δεν είχαν ακόμη βρεθεί. Τα λόγια του αποδεικνύουν την βασική αξιοπιστία του μηνύματος του απόστολου. Έτσι, ποια είναι η ουσία του αιτήματος του για μας; Προσευχήθηκε για την υγεία μας, για την ευημερία μας, τη μελλοντική μας επιτυχία; Όχι! Ζήτησε από τον Πατέρα του να μας δώσει ταπεινότητα και αγάπη ώστε να μπορούμε να είμαστε ένα με όλους τους ειλικρινείς Χριστιανούς. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους ή να βρίσκουμε την συμπεριφορά τους αφόρητη.

Η ενότητα των πιστών είναι ο στόχος του Χριστού. Η Εκκλησία που είναι χωρισμένη έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο του για αυτήν. Ωστόσο, αυτή η ενότητα που ο Χριστός ζήτησε δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε εκκλησιαστικές ρυθμίσεις, αλλά είναι ένα πνευματικό δέσιμο στην προσευχή και στο Πνεύμα πάνω από όλα. Όπως ο Θεός είναι στην ουσία ένα, έτσι και ο Χριστός παρακάλεσε τον Πατέρα του να φέρει όλους τους πιστούς σε κοινωνία με το Άγιο Πνεύμα ώστε όλοι να είναι ασφαλείς υπό την αιγίδα Του. Ωστόσο, ο Χριστός δεν προσευχήθηκε, «ώστε να μπορούν να είναι ένα μέσα σε εμένα ή Εσένα» αλλά «σε Εμάς». Έτσι, αυτός υπαινίσσεται ότι αυτή η τέλεια ενότητα, που χαρακτηρίζει τον Πατέρα και τον Υιό εν Πνεύματι είναι το πρότυπο. Επιθυμεί να σε υψώσει στο επίπεδο του επειδή έξω από την Τριαδική κοινωνία δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από την κόλαση.

Ο στόχος του να είμαστε εδραιωμένοι στην ενότητα του Θεού δεν είναι για να ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας πνευματικά αλλά για να γίνουμε μάρτυρες μπροστά στους άλλους που ζουν μακριά από τον Θεό. Ας ελπίσουμε ότι αυτοί θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι νεκροί ως προς την αμαρτία και κακοί ως προς την υπερηφάνεια τους, και σκλάβοι των παθών τους ώστε να μετανοήσουν και να στραφούν στον Σωτήρα. Εσύ που προσκολλάσαι στον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, θα λάβεις δύναμη για να είσαι ταπεινός, γεμάτος αγάπη, σε πνευματική ελευθερία για να αγαπάς τον καθένα που πιστεύει, και να χαίρεσαι στην παρουσία τους και μαζί με αυτούς να γίνεις μάρτυρας της αγάπης του Χριστού που κόστισε. Είμαστε όλοι απόδειξη της θεότητας του Ανθρώπου Ιησού. Αν όλοι οι Χριστιανοί ήταν ειλικρινείς, δε θα έμενε στον κόσμο κανένας μη Χριστιανός. Η αγάπη τους και η ειρήνη τους θα τους έλκυε όλους και θα τους μεταμόρφωνε. Ας δώσουμε προσοχή στο αίτημα του Ιησού και ας ενωθούμε! Σκοπεύεις να αποτελείς αιτία για απιστία σε μια Χωρισμένη Εκκλησία, σαν να ήταν το σώμα του Χριστού κομματιασμένο;

ΙΩΑΝΝΗΣ 17:22-23
22 Εγώ τη δόξα που μου έδωσες την έδωσα σ’ αυτούς, για να είναι ένα μεταξύ τους, όπως εμείς είμαστε ένα: 23 Εγώ ενωμένος μαζί τους κι εσύ ενωμένος μαζί μου, ώστε ν’ αποτελούν μια τέλεια ενότητα, κι έτσι ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι μ’ έστειλες εσύ κι ότι αγάπησες κι αυτούς όπως αγάπησες εμένα.

Τι είναι η δόξα του Ιησού; Είναι η ακτινοβολία του ή το φως της μεγαλοσύνης του; Όχι! Η δόξα του είναι κρυμμένη πίσω από την ταπεινότητα του, την υπομονή και την πραότητα του. Κάθε αρετή των δώρων του Πνεύματος είναι μια ακτίνα της δόξας του. Έτσι ο Ιωάννης είδε, ομολογώντας, «Εμείς είδαμε την δόξα του». Δεν αναφερόταν μόνο στη μεταμόρφωση ή στην ανάσταση του Χριστού αλλά και στη περιφρονημένη φάτνη και τον σκληρό σταυρό του. Σ’ αυτά η δόξα της θείας αγάπης εμφανίστηκε καθαρά, όπου ο Υιός εκκένωσε εαυτόν της προφανής του δόξας και εκπροσώπευσε την μεγαλοσύνη του με τη μορφή ανθρώπου. Αυτή τη δόξα μας χάρισε ο Ιησούς. Το Πνεύμα του Πατέρα και του Υιού κατέβηκε επάνω μας.

Ο σκοπός αυτής της διάκρισης που μας δόθηκε δεν είναι για επίδειξη και αυτοδιαφήμιση αλλά για να υποταχθούμε ενωμένοι για υπηρεσία και να συναντιόμαστε για υπηρεσία εκατέρωθεν και να έχουμε ως στόχο να τιμήσουμε τους άλλους. Με αυτές τις πνευματικές αρχές ο Ιησούς ζήτησε από τον Πατέρα του την ίδια ενότητα και κοινωνία που χαρακτηρίζει την Αγία Τριάδα ώστε να μας πλημμυρίσει με αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αγάπη του Θεού είναι το μέτρο που θα ελέγξει την Εκκλησία. Αυτός είναι που μας διαμορφώνει στην αιώνια εικόνα του.

Πραγματικά ο Θεός στην πληρότητα του κατοικεί μέσα στην Εκκλησία (Εφεσίους 1:23, Κολοσσαείς 2:9). Ή μήπως σου λείπει το θάρρος να προφέρεις τα λόγια που υπάρχουν στο ίδιο απόσπασμα, «Γιατί μόνο στο Χριστό κατοικεί σωματικά όλη η θεότητα. Μόνο αυτός μπορεί να μας δώσει την πληρότητα της ζωής.» Αυτή η αποστολική ομολογία είναι η απόδειξη ότι οι προσευχές του Ιησού πριν το θάνατο του απαντήθηκαν. Λατρεύουμε και δοξολογούμε τον Κύριο, επειδή δεν μας περιφρονεί όπως είμαστε καταστραμμένοι και ένοχοι αλλά μας καθάρισε και μας αγίασε και ενώθηκε μαζί μας για να ζήσουμε τη θεϊκή του ζωή.

Ο Ιησούς ήταν βέβαιος εκ των προτέρων ότι μπορούσαμε να είμαστε τέλειοι στην αγάπη και την ταπεινοφροσύνη. Ας αγαπάμε και ας τιμούμε ο ένας τον άλλο. Αυτό που επιθυμεί για μας δεν είναι τελειότητα σε πλούτο, ικανότητες και σοφία αλλά έλεος και αγάπη και καλοσύνη. Η συμπόνια και η ανεκτικότητα ήταν ο πρωταρχικός του σκοπός όταν είπε, «Να είστε τέλειοι όπως ο ουράνιος Πατέρας σας είναι τέλειος.» Αυτή η εντολή συνοψίζει την στάση του στο να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Αλλά στην παρακλητική του προσευχή σκόπευε ένα υψηλότερο βαθμό τελειότητας, μια πνευματική ενότητα μέσα στην Εκκλησία και μαζί με τον Θεό. Το Πνεύμα δεν οδηγεί σε εσωστρέφεια ή απομόνωση αλλά στην κοινωνία των αγίων. Η Τριαδική ενότητα είναι το πρότυπο μας. Και δεν αντιπροσωπεύουμε τον Θεό στον κόσμο, αν δεν είμαστε ένα. Καθώς άτομα έφεραν την εικόνα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη, πόσο περισσότερο θα πρέπει η Εκκλησία με τα μέλη της να δείχνει την εικόνα της Αγίας Τριάδας.

Η αρμονία μέσα στην Εκκλησία εντυπωσιάζει τόσο τους κοσμικούς ώστε να μπορούν να δουν ότι προερχόμαστε από τον Θεό. Αρχίζουν να βλέπουν ότι ο Θεός είναι αγάπη. Δεν είναι τα απλά λόγια ή οι μακροσκελείς εξηγήσεις που δημιουργούν την πίστη μέσα τους. Είναι η χαρά στις συνάξεις των παιδιών του Θεού που μιλούν πιο δυνατά και καλύτερα απ’ ότι τα μακροσκελή κηρύγματα. Έτσι, το Άγιο Πνεύμα ένωσε την πρώτη εκκλησία στην Ιερουσαλήμ σε μια πνευματική, γνήσια ολότητα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Σε ευχαριστώ, Κύριε Ιησού, γιατί οδηγείς εμάς τους ανάξιους σε πίστη σε σένα. Μας έκανες υπηρέτες σου μέσω της μαρτυρίας της αγάπης σου. Σε λατρεύουμε, επειδή μας καθάρισες και μας εφοδίασες ώστε να γίνουμε μέλη της πνευματικού σου σώματος. Στερέωσε μας στην αγάπη της Αγίας Τριάδας. Σε μεγαλύνουμε και σε δοξολογούμε και σε εκλιπαρούμε να μας δώσεις δύναμη για να ζήσουμε μέσα στις εκκλησίες μας σε πρακτική και ζωντανή ενότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Τι ζήτησε ο Ιησούς από τον Πατέρα του για το δικό μας όφελος;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 07, 2022, at 12:47 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)