Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 039 (Tabernacle of Meeting)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)
21. Stefanova odbrana (Dela 7:1-53)

c) Šator od sastanka i osnivanje Hrama (Dela 7:44-50)


DELA 7:44-50
44 “Naši praoci su u pustinji imali Šator svedočanstva, napravljen onako kako je naredio Onaj koji je rekao Mojsiju da ga napravi prema uzoru koji je video. 45 Naši praoci su ga primili i pod Isusom ga uneli u zemlju pagana koje je Bog isterao pred našim praocima. Tako je bilo sve do davida, 46 koji je uživao Božiju naklonost. On je molio da nađe boravište za Boga Jakovljevog, 47 ali mu je tek Solomon sagradio Dom. 48 Svevišnji, međutim, ne živi u rukotvorinama. Kao što kaže prorok: 49 ‘Nebo mi je presto, a zemlja podnožje mojim nogama. Kakav ćete mi dom sagraditi, govori Gospod, ili gde je mesto moga počinka? 50 Zar nije moja ruka sve ovo načinila?’”

Stefan je potvrdio da Bog prvobitno nije boravio u veličanstvenom hramu, već se sastajao sa Mojsijem u sklopljenom šatoru svedočanstva. To se posebno događalo tokom onih veličanstvenih dana dok se sklapao savez sa prorokom Mojsijem, ali takođe i prilikom Jošuinih pobeda, kao i za vreme probuđenja u Davidovo doba. Propadljiva lepota i sjaj hrama nisu, sami po sebi, bili znaci Božijeg prisustva među ljudima, dok je šator sastanka, sklopljen u pustinji, predstavljao taj prelazni period Starog zaveta, koji je izbledeo na kraju krajeva.

Stefanu se činilo da je milost Božija sprečila Davida da sagradi hram. To je bio pokazatelj da Bogu nije bilo potrebno zlato, formalne zgrade ili građevine, ljudskom rukom napravljene da bi prebivao među svojim sledbenicima. Jednostavan, neukrašeni šator iz pustinje je bio dokaz da se Bog sastaje sa siromašnim ljudima. Evanđelista Jovan je koristio u svom evanđelju napisanom na Grčkom jeziku (Jovan 1:14) najuobičajeniji izraz “Logos” kako bi objasnio Isusovu suštinu, govoreći: “Logos, ili Reč je postala telo i ušatorila se, ili nastanila se među nama.” Ova poniznost pokazuje veliku milost Božiju koja se spustila i nastanila se u hramu propadljivog tela.

Mudri Solomon je sagradio dobro poznati hram, prilično iskorišćavajući ljude u tu svrhu, sve dok se narod nakon njega nije međusobno podelio. Hram je bio izgrađen kako bi ujedinio narod, s obzirom da je to bio centar jevrejskih rituala slavljenja i kulture. Rezultat je, međutim, bio podela i raseljavanje, zato što Bog ne živi na jednom određenom mestu, niti prebiva u kamenju. Svi vaši koferi i materijalne stvari uopšte nisu potrebne Bogu, zato što je On sa vama gde god da ste, bilo da ste na moru ili na kopnu, u vazduhu ili ispod zemlje. Ko god čuje njegovu reč i čini ono što ona kaže, nastavlja da živi u Božijoj prisutnosti i zajedništvu sa njim.

Stefan je svedočio pred svojim sudijama da on nije hulio protiv hrama time što se nije klanjao zlatnom kamenju, jer Svevišnji ne živi u ljudskom zatvoru i čitava zemlja je podnožje pod njegovim nogama. Stvoritelju nisu potrebne rukom pravljene kuće od praha u kojima će on prebivati. Njemu koji je stvorio nebo i zemlju, more i sve vodene izvore, ništa nije potrebno.

Danas smo svesni toga da zemlja ne predstavlja čitav univerzum, već je ona samo jedan atom prašine usred miliona sunca koji se vrte i okreću oko milijardu različitih grupa planeta. Dragi brate, prodri duboko u tajne univerzuma. Na takav način će tvoj um postati otvoren, a tvoje srce će slaviti veličanstvo i slavu Božiju. Naš Stvoritelj ispunjava čitav svet; ne postoji nikakva kuća u koju bi On mogao da stane. On je prostraniji od svih okeana i zvezda zajedno. Istovremeno, On kontroliše svaki elektron atoma. Ko god pažljivo studira savremene prirodne nauke, neće postati ateista, već ponizni štovalac Boga.

Sveta Biblija vam govori da je silni Bog voljan da prebiva u vašem srcu, kako bi vaše telo postalo hram Svetog Duha. Da li je vaš um postao mesto Božijeg prebivanja? Ili ste još uvek jazbina nečistih duhova? Hristova krv će vas očistiti ako se otvorite za njegove planove. Njegov Sveti Duh će vas ispuniti sve dok vaša hladna sebičnost ne dođe kraju i vi postanete, zajedno sa svim ostalim vernicima u zajedništvu njegove ljubavi, hram suštine i prisustva Božijeg. Da li ste doživeli lepotu i slavu ovog duhovnog hrama? Njegove karakteristike su ljubav, poniznost, radost, krotkost, mir, čestitost, samokontrola, i potpuna pravednost. Da li ste se okitili plodom Hrišćanske vere? Ako jeste, onda ćete veličati Boga svojim ponašanjem usred sveta prepunog nečistim duhovima.

MOLITVA: O veliki Bože, zahvalni smo ti što ti ne živiš u crkvi, ili hramu, ili nekoj kući napravljenoj od kamenja, nego prebivaš u svima onima koji iskreno veruju u Hrista. Uđi u moje srce, očisti moju savest, i ispuni moj um tvojim Svetim Duhom, kako bi bio koncentrisan u meni zauvek, i kako bih ja mogao da ti budem poslušan uvek ispunjen radošću.

PITANJE 39: Zbog čega je Stefan više voleo Šator sastanka, a ne zlatni, veličanstveni hram?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:06 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)