Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 033 (Healing of the paralytic)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
A - Drugo putovanje u Jerusalim (Jovan 5:1-47) -- Tema: Neprijateljstvo između isusa i judeja izbija na površinu

1. Isceljenje oduzetoga u Vitezdi (Jovan 5:1-16)


JOVAN 5:1-9
1 Posle toga je bio judejski praznik pa Isus ode u Jerusalim. 2 A u Jerusalimu se, kod Ovčije kapije, nalazi jezerce koje se na aramejskom zove Vitezda i ima pet tremova. 3 U njima je ležalo mnoštvo bolesnih: slepih, hromih i oduzetih. 5 A bio je onde i jedan čovek koji je bolovao trideset osam godina. 6 Kad ga je Isus ugledao kako leži i saznao koliko dugo boluje, upita ga, “Hoćeš li da ozdraviš?” 7 “Gospodaru,” odgovori mu bolesni, “nemam nikog ko bi me, kad se voda zatalasa, spustio u jezerce, a dok ja stignem, neko je već onde pre mene.” 8 “Ustani,” reče mu Isus, “uzmi svoju prostirku i hodaj.” 9 I čovek odmah ozdravi, uze svoju prostirku i prohoda. A tog dana je bila subota

Isus je najverovatnije proveo devet meseci u Galileji. Zatim je otišao u Jerusalim na praznik Senica. On je znao da je bitka vere značila biti odlučan u glavnom gradu. Iako se On suprotstavljao legalistima i religioznima, On se verno držao zakona. Tri puta godišnje On bi išao na hodočašće do hrama u Jerusalimu, kad god je to bilo moguće (Ponovljeni Zakon 16:16).

U centru grada nalazio se jedan bazen koji bi, po nekim grčkim verzijama, anđeo zatalasao s vremena na vreme. Irod je izgradio tremove sa stubovima oko bazena. Ostaci ovog trema su nedavno bili pronađeni. Ova građevina se nazivala “Dom milosti,” jer mnogi pojedinci su tu često boravili tražeći lek – čekajući da se voda zatalasa. Oni su mislili da će prvi koji se baci u vodu kada se ona zatalasa biti isceljen.

Isus je posetio ovaj bazen gde se nalazilo mnoštvo bolesnih ljudi. On je zapazio čoveka koji je bio oduzet trideset i osam godina, ogorčen i u bolu. Povrh toga oduzeti je osećao i mržnju drugih. U ovom domu milosti svako je gledao samo sebe; nije bilo nikoga da se sažali nad njim. Ipak, on nije izgubio nadu, već je čekao tako retku priliku da primi milost. Odjednom utolovljena milost je stajala pred njim, a Isus je započeo njegov postupak isceljenja pre svega time što je odvratio njegov pogled sa bazena na sebe. Zatim je probudio želju oduzetoga da primi isceljenje. Isus mu je pružio šansu da iskaže svoje nezadovoljstvo, koje je glasilo, “Niko ne mari za mene! Često sam tražio isceljenje, ali moje pouzdanje je izbledelo: Niko ne pita za mene. Možda bi ti malo sačekao, pa kada se voda zatalasa da me spustiš u nju?”

Niko ne mari za mene! Da li je ovo i tvoj stav brate? Da li te drugi odbacuju? Kažemo vam da Isus stoji pred vama: On pita za vas i pronašao vas je. On može da vam pomogne i da vas spasi. Ovo su bila osećanja i onog oduzetog čoveka. Njegov sumnjičav letimični pogled se sreo sa Hristovim očima, čije sažaljenje je stvorilo u čoveku pouzdanje u Gospodara ljubavi.

Kada je Isus video spremnu želju ovog nesrećnog čoveka da bude isceljen, i njegovo pouzdanje da Isus može to da učini, on je zapovedio, “Ustani, uzmi svoju prostirku i hodaj.” Ovo je bila božanska zapovest, čineći nemoguće izvodljivim. Oduzeti čovek je verovao Hristovoj reči, i pouzdao se u silu koja je tekla kroz njega, osećajući strujanje koje se izlivalo u njegove kosti i silu koja je oživela njegovo telo. On je dobio snagu i bio je isceljen.

Istog trena on je skočio od radosti, ustao i podigao svoju prostirku iznad glave zadovoljno je noseći. Njegova vera je dopunila Hristovu moćnu reč, i dovela do momentalnog isceljenja.

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvalni smo ti, ti nisi zaobišao ovog invalida, već si ga primetio u svojoj samilosti. On nije imao nikog osim tebe, Milostivog. Pomozi nam da se držimo tebe, i da se ne oslanjamo na ljudsku pomoć. Preobrazi nas u lik tvoje ljubavi, kako bismo brinuli za druge, deleći tvoje blagoslove sa njima.

PITANJE:

  1. Na koji način je Isus iscelio oduzetoga pored bazena u Vitezdi?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:42 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)