Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 114 (Burial of Jesus)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 4 - ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΥΠΕΡΝΙΚΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
A - ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΑΦΗ (Ιωάννης 18:1 - 19:42)
4. Ο Σταύρος και ο θάνατος του Ιησού (Ιωάννης 19:16b-42)

f) Η ταφή του Ιησού (Ιωάννης 19:38-42)


ΙΩΑΝΝΗΣ 19:38
38 Αφού έγιναν αυτά, ο Ιωσήφ από την πόλη Αριμαθαία παρακάλεσε τον Πιλάτο να του επιτρέψει να πάρει από το σταυρό το σώμα του Ιησού. Ο Ιωσήφ ήταν μαθητής του Ιησού, κρυφός όμως, γιατί φοβόταν τους Ιουδαίους. Ο Πιλάτος έδωσε την άδεια. Ήρθε, λοιπόν, ο Ιωσήφ και κατέβασε το σώμα του Ιησού.

Δεν συμφώνησαν και τα εβδομήντα μέλη του Συμβουλίου για την καταδίκη που αποφασίστηκε εναντίον του Ιησού. Φαίνεται από πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα ότι η ποινή θα επιβαλλόταν μόνο αν υπήρχαν τουλάχιστον δύο αντίθετες φωνές. Αν όλοι συναινούσαν για την καταδίκη του θανάτου, αυτό θα σήμαινε ανθρώπινη προκατάληψη ενάντια στον κατηγορούμενο και θα έδειχνε ότι το Συμβούλιο είχε πέσει σε κακή απόδοση της δικαιοσύνης. Σε αυτή τη βάση, η δίκη θα επαναλαμβάνονταν και τα πιεστήρια θα γινόταν αντικείμενο πιο προσεκτικής έρευνας. Αν υποθέσουμε ότι αυτός ο κανόνας ίσχυε την εποχή του Ιησού, θα σήμαινε ότι τουλάχιστον δύο μέλη αντιτάχθηκαν στην απόφαση. Ο ένας ήταν ο Ιωσήφ από Αριμαθαία, ένας κρυφός μαθητής (Ματθαίος 27:57 και Μάρκος 15:43) Είχε αγωνία να μην χάσει τη θέση του στο Συμβούλιο ή την επίδραση του στην πορεία του έθνους, χάρη στην ώριμη του σοφία.

Ο Ιωσήφ θύμωσε με τον Καϊάφα για την αδικία του και για την διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Συμβουλίου με τέχνασμα. Ο Ιωσήφ εγκατάλειψε την ουδετερότητα και δημόσια παραδέχθηκε την σχέση του με τον Ιησού αλλά αυτή η παραδοχή ήρθε πολύ αργά και η κατάθεση του ήταν μια επίσημη αντίκρουση της απόφασης του Συμβουλίου. Αλλά η πορεία των γεγονότων οδήγησα στην επιβολή της καταδίκης για να σταυρωθεί ο Ιησούς.

Μετά τον θάνατο του Ιησού, ο Ιωσήφ πήγε στον Πιλάτο (νομιμοποιούνταν να το κάνει). Ο Πιλάτος έδωσε τη συγκατάθεση του στο αίτημα του και του έδωσε άδεια να κατεβάσει το σώμα του Ιησού από το σταυρό για ταφή.

Έτσι ο Πιλάτος πήρε εκδίκηση άλλη μια φορά από τους Ιουδαίους, οι οποίοι θα έσερναν τους εκτελεσμένους εγκληματίες στην κοιλάδα του Χεινώμ για να κατασπαραχθούν από τα τσακάλια και να περιβάλλονται από φλεγόμενα σκουπίδια. Ο Θεός έσωσε τον Υιό του από τέτοια ντροπή. Αυτός τελείωσε την αποστολή του ως η θεία θυσία πάνω στο σταυρό. Ο Ουράνιος Πατέρας του οδήγησε τον Ιωσήφ για να θάψει τον Ιησού σε ένα αξιοπρεπή τάφο.

ΙΩΑΝΝΗΣ 19:39-42
39 Ήρθε επίσης και ο Νικόδημος, αυτός που την πρώτη φορά είχε πάει νύχτα να συναντήσει τον Ιησού· αυτός έφερε ένα μίγμα από σμύρνα κι αλόη, εκατό περίπου λίτρες. 40 Πήραν το σώμα του Ιησού και το έδεσαν με πάνινες λουρίδες, βάζοντας και τα αρώματα, όπως συνηθίζουν οι Ιουδαίοι να ετοιμάζουν το σώμα για την ταφή. 41 Στο μέρος όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς ήταν ένας κήπος, και μέσα στον κήπο ένα καινούριο μνήμα, όπου κανένας δεν είχε ακόμη ταφεί. 42 Επειδή, λοιπόν, ήταν παραμονή της γιορτής των Ιουδαίων και το μνήμα ήταν κοντά, ενταφίασαν τον Ιησού εκεί.

Ξαφνικά, ο Νικόδημος επίσης στάθηκε δίπλα στον σταυρό. Ήταν το δεύτερο μέλος που ψήφισε εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου. Είχε προηγουμένως προσπαθήσει να ακυρώσει την μυστική κρίση που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο ενάντια στον Ιησού και απαίτησε μια πιο δίκαιη συνεδρίαση για την επαλήθευση των γεγονότων. (7:51). Αυτός ο μάρτυρας του Ιησού έφτασε, φέρνοντας 32 κιλά ανεκτίμητων αρωμάτων, όπως επίσης και ρούχα ταφής για να τυλίξουν το σχισμένο σώμα, και για να βοηθήσει τον Ιωσήφ να κατεβάσει το σώμα και να το θάψουν αφού του βάλουν αρώματα, μια διαδικασία που ακολουθούνταν από τους ευγενείς. Ήταν απαραίτητο να επισπεύσουν την διαδικασία ταφής, να την τελειώσουν πριν την έκτη ώρα του απογεύματος της Παρασκευής, τότε δηλαδή που ξεκινάει το Σάββατο και που κάθε εργασία απαγορεύεται. Μόνο λίγος χρόνος τους είχε μείνει.

Ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού οδήγησε αυτούς τους δύο άνδρες να τιμήσουν τον νεκρό του Υιό, ώστε η υπόσχεση του Ησαΐα 53:9 να μπορεί να εκπληρωθεί, ότι δηλαδή θα θάβονταν με τους πλούσιους και τους ευγενείς σε ένα αξιοπρεπή τάφο. Η χάραξη τέτοιων τάφων από βράχο ήταν δαπανηρή υπόθεση. Έτσι, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να τιμήσει τον Ιησού από το του προσφέρει ο Ιωσήφ τον δικό του τάφο κοντά στην τοποθεσία της σταύρωσης, έξω από τα τείχη της πόλης. Εκεί τοποθέτησαν το σώμα του Ιησού σε μια πλάκα βράχου χωρίς φέρετρο, τυλιγμένο με ρούχα ταφής, διαποτισμένο με έλαια και άρωμα που έφερε ο Νικόδημος.

Πραγματικά, ο Ιησούς πέθανε. Η γήινη ζωή του τελείωσε ενώ ήταν ένας νεαρός άνδρας τριάντα τριών χρονών. Γεννήθηκε για να πεθάνει. Δεν βρίσκεται μεγαλύτερη αγάπη από το να δώσει κανείς τη ζωή του για τους αγαπημένους του.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού Χριστού, σε ευχαριστώ που πέθανες στην θέση μας. Μαζί με όλους τους πιστούς σε αγαπώ επειδή η αγάπη σου μας έσωσε από την θεία οργή και μας εδραίωσες στην ενότητα της Αγίας Τριάδας. Δέξου την ζωή μου ως ένα ευχαριστώ σε σένα ώστε να μεγαλύνω τον σταυρό σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Τι μας διδάσκει η ταφή του Ιησού;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 07, 2022, at 03:21 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)