Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Romans - 002 (Identification and apostolic benediction)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- ENGLISH -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ROMALILAR - RAB Doğruluğumuzdur!
Elçi Pavlusun Romalılara Mektubu
Açılış: Selamlama, Tanrı’ya şükür sunma ve Mektubunun Özlü Sözü Olarak “Tanrı’nın Doğruluğu” üzerine vurgu (Romalılar 1:1-17)

a) Tanımlama ve elçisel kutsama (Romalılar 1:1-7)


ROMALILAR 1:1
1 İsa Mesih'in kulu, Tanrı'nın müjdesini yaymak için seçilip elçi olmaya çağrılan ben Pavlus'tan selam!

Pavlus doğduğunda ona Benyamin oymağının üyesi gururlu kral Saul’un adı verildi. Fakat kiliseye işkence eden o adam, Mesih’in yüceliğini gördüğünde kendisinin bir hiç olduğunu fark etti. Daha sonra, “küçük, değersiz” anlamına gelen “Pavlus” ismini aldı ve ünlü mektubuna da: Ben, küçük ve değersiz olan, Mesih’in bir kuluyum, sözleriyle başladı.

Bu ifadede -ki burada özgürlüğünü kaybettiğinde hem fikirdir- Mesih’in bir kuluydu ve kendisini tamamen efendisine adamıştı. Gönüllü bir şekilde kendisini boşaltmış, alçaltmış ve kendi kibrine ölmüştü. Ve bu nedenle Mesih’in ruhunun dürtüsü için yaşadı ve Rabbinin isteğinde büyük bir coşkuyla doldu. Bunun anlamı ise, kendisini dinleyen hizmetkârına kendini açıklayarak, diri olan Mesih’in kendisinin bu mektubu yazdığıdır. Yine de bu vahiyde Pavlus onun iradesine karşı değildi. Aksine, Mesih kendine inananları köle yapmadığı ama onları; inanmak, sevmek ve hatta ondan bağımsız olmak konularında kendi özgürlüklerine bıraktığı için, isteyerek ve gönüllü olarak onun iradesine bağlıydı. Yine de, o sevginin kaynağı olduğu için, ondan ayrı olmak istemediler; aksine kendilerini ona doğru çektiler.

Pavlus, Mesih’in bir kulu olarak alçak gönüllüğündeki onuruyla itibarın merkezine ve yüksek rütbeye yüceltildi. Rabbi ulusların arasında onun krallığının yayılması için, Pavlus’a yetki ve haklar vererek, tıpkı krallar ve başkanların kendileriyle uyum içerisinde devamlı olarak iletişim halinde kalmaları için kendi elçilerini yetkilendirmelerinde olduğu gibi, Pavlus’u elçisi olarak çağırmıştı. Bunun gibi, Mesih sizleri de kendi hizmeti için direkt olarak çağırıyor. İsa’nın çağrısı için yüreklerinizi açın ve gecikmeden, itaat ve alçak gönüllülükle, kendinizi tamamen ona teslim edin. Böylece onun gücü sizlerin üzerinden diğerlerine de ulaşabilir. Mesih’in tüm uluslar için elçisi olarak, Pavlus mektuplarıyla tüm dünyayı değiştirebilirdi. Mesih’ten başka hiç kimse, “küçük ve değersiz olan” Pavlus’tan daha büyük değildir.

Mesih’in kulu olan Pavlus’un iyi haberi neydi? Tanrı’nın müjdesinin yüceliğinden başka bir şey değildi. Pavlus kendi düşünceleriyle gelmedi ama acınacak haldeki dünyaya müjdeyi açıkladı. “Müjde” sözcüğü o zamanki Romalılar için çok bilindik bir sözcüktü. Romalı Sezar’ın sarayında resmi duyurular için kullanılıyordu. Mesela; onun bir çocuğu doğduğu zaman ya da düşmanları üzerinde galibiyet kazandığı zaman. Bu nedenle, sözcük kraliyet ailesi düzeyinde iyi olayların habercisi anlamına geliyor. Ancak, Mesih’in varoluşuna tanıklık ederek, onun karşıt güçler üzerindeki zaferi ve kurtarışının sonuçlarıyla ki böylece duyanların kutsanacağı ve kutsal doğruluğa gireceği, Tanrı’dan insanlar için iyi bir haber getirdi.

Kutsal Tanrı yasa bağımlısı Pavlus’u ayırdı ve kötü olana kölelikten kurtardı. Böyle yaptı çünkü iyi işlere bel bağlayanlardan, kendi boyunlarını yasanın ağır boyunduruğu altına koyanları kurtarabilecek ve onları lütuf çağına getirebilecekti. Onlar da kendi kendilerini kurtaramazlar ama kendisi Baba’ya giden tek kapı olan Mesih aracılığıyla cennete girebilirler.

DUA: Rab İsa Mesih, kulun Pavlus’u çağırdığın ve onun aracılığıyla senin sözlerini duyabilmemiz ve tüm dünyaya hizmet için görevlendirdiğin için, sana şükrederiz. Aşırı gururumuz ve kendimizi beğenmişliğimiz için bizleri bağışla. Ve kendimizi alçaltabilmemiz, senin sevginin kölesi olabilmemiz ve tüm dünyadaki inananları senin şefkatli isteklerinle doldurabilmemiz için bizlere yardım et. Amin.

SORU:

  1. Pavlus’un mektubunun ilk cümlesinde kendisi için kullandığı sıfatlar nelerdir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 25, 2012, at 11:20 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)