Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 125 (Conclusion of John's gospel)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)

4. Zaključak Jovanovog evanđelja (Jovan 20:30-31)


JOVAN 20:30-31
30 Isus je pred svojim učenicima učinio još mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. 31 Ali, ovo je zapisano da verujete da Isus jeste Hristos, Sin Božiji i da, verujući, imate život u njegovom imenu.

Na kraju ovog poglavlja stižemo do kraja onoga što je Jovan zapravo pisao. Zagonetni pisac i evanđelista objavio je podizanje Božije svetlosti u tami koja to nije prepoznala. Međutim, svima koji su ga primili, on je dozvolio da postanu Božija deca, oni koji veruju u njega. Veliki evanđelista nas je privukao dubinama božanskog zajedništva u osobi Isusa. On nam je oslikao Hristovu smrt i vaskrsenje da bismo mogli da verujemo u njega i vidimo ga kako živi sa nama.

Ukratko, apostol izlaže četiri principa, kako bi nam pojasnio srž njegovog evanđelja kao i cilj njegovog pisanja.

Jovan nije napisao mnoštvo knjiga kako bi obuhvatio sve Isusove reči i dela. U suprotnom, tada bi morao da napiše nekolicinu tomova. On je izabrao ona znamenja i govore koji ističu Isusovu neuporedivu ličnost. Njegovi spisi nisu proizvod diktata Božijeg Duha, kao da je bilo u pitanju neko nadahnuće koje je nesvesno čuo. Umesto toga, on je nadahnut Svetim Duhom imao odgovornost da izabere istaknute događaje, tako da s ljubavlju oslikava Jagnje Božije koje odnosi grehe sveta, zaklanu žrtvu.

Jovan je napisao ovo evanđelje za nas kako bismo shvatili da je običan i prezren čovek, Isus iz Nazareta, istovremeno i obećani Hristos i Božiji Sin. Uz ove dve titule, on je ispunio čežnju Judeja iz Starozavetnih oblasti. Na takav način, on je sudio svom narodu koji je razapeo Davidovog obećanog sina. Čovek Isus je potvrdio pravog Hrista kao Božijeg Sina. Božija velika ljubav i besprekorna svetost ne zaslužuju nikakvu primednu, ili zanemarivanje od strane bilo koga ko ima dobru volju. Jovan na izuzetan način proslavlja Isusa. Njegov portret Isusa koji nam je oslikao je nenadmašan, tako da možemo da shvatimo ljubav Božijeg Sina, koji je postao čovek da bismo mi postali deca Božija.

Jovan ne želi da kreira samo prihvatanje veroispovesti u nama, već vezu sa Božijim Sinom. Kao što je Isus Sin, Bog postaje naš Otac. Pošto je Svevišnji naš Otac, On može da ima mnogo dece, ispunjene njegovim večnim životom. Novo rođenje kroz krv Hristovu i Duh u nama, to je cilj Jovanovog evanđelja. Onda, da li ste duhovno rođeni, ili ste još uvek mrtvi u gresima? Da li Božiji život prebiva u vama, ili još uvek nemate njegovog Svetog Duha u sebi?

Drugo rođenje je upotpunjeno verom u Božijeg Sina. Onaj ko veruje u njega prima božanski život. Mi po veri imamo ovaj život u trajnom zajedništvu sa njim. Onaj ko ostaje u Isusu, shvatiće da Isus ostaje u njemu. Takav vernik će rasti u Duhu i u istini, i plodovi božanskog života će bujati u njemu. Večni život je Božija ljubav koja nas nagoni da još mnoge dovedemo veri u Isusa, kako bi i oni voleli i ostali u njemu i On u njima zauvek.

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvalni smo ti za evanđelje kakvo nam je evanđelista Jovan zabeležio. Kroz ovu jedinstvenu knjigu mi shvatamo tvoje veličanstvo i istinu. Mi ti se s radošću klanjamo, zato što si nas doveo do vere u tebe, i po milosti si nam dao novo rođenje. Učvrsti nas u tvom zajedništvu, da te volimo držeći se tvojih zapovesti. Pomozi nam da javno svedočimo tvome imenu, kako bi naši prijatelji poverovali u tebe i po veri primili izobilan život.

PITANJE:

  1. Šta Jovan detaljnije objašnjava u zaključku svog evanđelja?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:45 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)