Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 123 (Continuing the Journey to Rome; Beginning of Paul’s Ministries at Rome)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
F - Πλεοντασ Απο Την Καισαρεια Στη Ρωμη (Πράξεις 27:1 - 28:31)

4. Συνεχίζοντας το Ταξίδι στη Ρώμη την Άνοιξη (Πράξεις 28:11-14)


ΠΡΑΞΕΙΣ 28:11-14
11 Ύστερα από τρεις μήνες αποπλεύσαμε με ένα πλοίο αλεξανδρινό, που είχε παραχειμάσει στο νησί και είχε έμβλημά του τους Διόσκουρους. 12 Καταπλεύσαμε στις Συρακούσες, όπου μείναμε τρεις μέρες. 13 Από ’κει περιπλεύσαμε τη Σικελία και φτάσαμε στο Ρήγιο, κι όταν ύστερα από μία μέρα φύσηξε νοτιάς, ήρθαμε σε δύο μέρες στους Ποτιόλους. 14 Εκεί βρήκαμε χριστιανούς, οι οποίοι μας παρακάλεσαν να μείνουμε μαζί τους εφτά μέρες. Κατόπιν ήρθαμε στη Ρώμη.

Τι φοβερό θαύμα! Ο Θεός δεν διέλυσε το πλοίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας στην άγρια θάλασσα, ούτε το οδήγησε σε μια άγνωστη, επικίνδυνη ακτή, αλλά οδήγησε τους χαμένους ταξιδιώτες στο διάσημο νησί της Μάλτας στο οποίο πολλά πλοία ξεχειμώνιαζαν. Στα μέσα του Φεβρουαρίου, πλοιάρια άρχισαν ξανά να ταξιδεύουν στο γνωστό κόσμο. Ο Παύλος δεν φοβήθηκε να επιβιβαστεί σε πλοιάριο που είχε ακρόπρωρο τους γιους του Δία, επιδεικνύοντας τους δύο δίδυμους αδελφούς που θεωρούνταν προστάτιδες θεότητες των ναυτικών, επειδή ο απόστολος γνώριζε ότι όλοι οι θεοί και τα είδωλα ήταν ματαιοδοξίες και σκόνη. Ο Κύριος ήταν ο μόνος Μεγάλος Θεός. Έτσι ταξίδεψαν στις Συρακούσες, την πρωτεύουσα της Σικελίας και από εκεί έφτασαν στο πόδι της Ιταλίας. Μετά προχώρησαν περνώντας από το νησί Στρόμπολι μέχρι που έφτασαν στο Βεζούβιο. Από εκεί ήρθαν στους Ποτιόλους, ένα λιμάνι κοντά στην Νάπολη.

Εκεί οι Χριστιανοί ζούσαν σαν αδελφοί στην πίστη, και όταν ο απόστολος ήρθε σ’ αυτούς, καλωσόρισαν αυτόν και τους πολλούς συντρόφους του και τους φιλοξένησαν για μια ολόκληρη εβδομάδα. Από αυτή την υποδοχή βλέπουμε ότι ο Παύλος δεν ήταν άγνωστος στην Ιταλία. Τον γνώριζαν ως τον πρεσβευτή του Χριστού όπου κι αν πήγαινε. Επίσης, από αυτή την συντροφιά κοντά στην Νάπολη, φαίνεται ότι ο Ιούλιος ο εκατόνταρχος είχε γίνει Χριστιανός γιατί η πίστη του Παύλου, η ηρεμία του, η υπομονετική του αγάπη για τους ανθρώπους και η πνευματική δύναμή του είχαν εντυπωσιάσει τον αξιωματικό αυτόν ώστε έγινε ακόλουθος του φυλακισμένου και όχι το αντίστροφο. Τι μεγάλος θρίαμβος για τον Χριστό!

Η μεγάλη παρέα περπάτησε από εκεί στον μεγάλο οδικό άξονα που οδηγούσε στη Ρώμη. Ο Λουκάς και ο Αρίσταρχος δεν εγκατέλειψαν τον απόστολο αλλά παρέμειναν πιστοί σ’ αυτόν και μάλιστα συμμετείχαν στην κοινωνία των παθημάτων του. Με αυτούς τους τρεις πιστούς, η θριαμβευτική πομπή του Χριστού έφτασε στην πρωτεύουσα του πολιτισμού εκείνης της εποχής.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Σε λατρεύουμε Κύριε μας Ιησού Χριστέ, επειδή οι πύλες του Άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της (λατρείας). Σε ευχαριστούμε γιατί προστάτεψες τον Παύλο και τη συνοδεία του και για τις ευλογίες που χάρισες σε όλους εκείνους που ήταν μαζί τους πάνω στο πλοίο. Φύλαξε μας στο όνομα σου ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε ευλογία σε πολλούς ανθρώπους.


5. Η Αρχή των διακονιών του Παύλου στην Ρώμη (Πράξεις 28:15-31)


ΠΡΑΞΕΙΣ 28:15-16
15 Οι χριστιανοί εκεί άκουσαν για μας και βγήκαν να μας προϋπαντήσουν ως την Αγορά του Αππίου και τις «Τρεις Ταβέρνες». Όταν τους είδε ο Παύλος, ευχαρίστησε το Θεό και αναθάρρησε. 16 Όταν ήρθαμε στη Ρώμη, ο αξιωματικός παρέδωσε τους κρατουμένους στο στρατοπεδάρχη. Στον Παύλο όμως δόθηκε η άδεια να μείνει σε ιδιωτικό κατάλυμα μαζί με το στρατιώτη που τον φύλαγε.

Ο Παύλος ήταν γνωστός στην εκκλησία της Ρώμης. Ήξεραν ακόμη και τις λεπτομέρειες των σκέψεων του, γιατί είχε γράψει στους πιστούς εκεί τις πιο διάσημες επιστολές οι οποίες αποτελούν σχολείο όλης της Χριστιανοσύνης ακόμη και σήμερα. Οι αδελφοί στη Ρώμη ήταν έμποροι, ελληνιστές Ιουδαίοι, πιστοί στρατιώτες και αναγεννημένοι σκλάβοι. Αυτοί κινητοποιήθηκαν για να καλωσορίσουν τον Παύλο και τη συνοδεία του. Πήγαν να τους συναντήσουν και τους πήραν μακριά από τις πόρτες της πόλης. Ο Παύλος ενθαρρύνθηκε γιατί είχε ευχηθεί με όλη την καρδιά του να κηρύξει σε συνεργασία με αυτή την εκκλησία σε όλη την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η αδελφική υποδοχή τους εμφανίστηκε σ’ αυτόν σαν μια ανοιχτή πόρτα ετοιμασμένη από τον Θεό. Ευχαρίστησε τον Θεό για όλη αυτή την εξέλιξη της μετάδοσης του Ευαγγελίου στον κόσμο.

Στη Ρώμη ο Παύλος ήταν φυλακισμένος με προνόμια. Ωστόσο, παρέμενε νύχτα και μέρα αλυσοδεμένος από τον καρπό με ένα στρατιώτη που παρακολουθούσε όλα του τα λόγια και τη συμπεριφορά. Ο Παύλος δεν κήρυττε ως ένας ελεύθερος άνθρωπος αλλά με ταπεινή μορφή ως ένας φυλακισμένος και υπηρέτης του Χριστού για να μεγαλύνει τη δόξα του Κυρίου του μέσα από την αδυναμία του.

ΠΡΑΞΕΙΣ 28:17-27
17 Ύστερα από τρεις μέρες ο Παύλος κάλεσε τους προκρίτους των Ιουδαίων. Όταν αυτοί συγκεντρώθηκαν, τους έλεγε: «Αν και εγώ, αδερφοί μου, δεν έχω κάνει τίποτα εναντίον του λαού μας ή των προγονικών μας παραδόσεων, με συνέλαβαν στα Ιεροσόλυμα και με παρέδωσαν στα χέρια των Ρωμαίων. 18 Αυτοί με ανέκριναν κι ήθελαν να με απολύσουν, γιατί δε μου βρήκαν κανένα έγκλημα για να με καταδικάσουν σε θάνατο. 19 Επειδή όμως διαμαρτυρήθηκαν οι Ιουδαίοι, αναγκάστηκα να προσφύγω στον αυτοκράτορα, όχι με σκοπό να κατηγορήσω για κάτι το έθνος μου. 20 Σας παρακάλεσα να έρθετε να σας δω και να σας μιλήσω, για να σας εξηγήσω αυτά τα πράγματα. Γιατί είμαι δεμένος με την αλυσίδα αυτή, επειδή κηρύττω εκείνον στον οποίο ελπίζει ο λαός του Ισραήλ». 21 Αυτοί του απάντησαν: «Εμείς ούτε γράμματα πήραμε για σένα από την Ιουδαία ούτε κανένας αδερφός ήρθε να μας ανακοινώσει επίσημα ή ανεπίσημα κάτι κακό για σένα. 22 Θεωρούμε όμως σωστό να ακούσουμε τις απόψεις σου. Γιατί μας είναι γνωστό ότι για την αίρεση αυτή στην οποία ανήκεις παντού προβάλλονται αντιρρήσεις». 23 Του όρισαν μία μέρα, και ήρθαν στο κατάλυμά του περισσότεροι αυτή τη φορά. Σ’ αυτούς, από το πρωί ως το βράδυ ο Παύλος εξηγούσε το κήρυγμά του διαβεβαιώνοντάς τους για τη βασιλεία του Θεού· και προσπαθούσε να τους πείσει για τον Ιησού με λόγια από το νόμο του Μωυσή και από τα βιβλία των προφητών. 24 Άλλοι πίστευαν σ’ αυτά που έλεγε κι άλλοι δεν ήθελαν να τον πιστέψουν. 25 Έτσι, επειδή διαφωνούσαν μεταξύ τους, έφευγαν. Κι ο Παύλος τους είπε ένα λόγο ακόμη: «Καλά είπε το Άγιο Πνεύμα στους προγόνους μας μέσω του προφήτη Ησαΐα, 26 ότι: Πήγαινε στο λαό αυτόν και πες του: θ’ ακούσετε με τ’ αυτιά σας, μα δε θα καταλάβετε· και θα δείτε με τα μάτια σας, μα δε θ’ αντιληφθείτε. 27 Γιατί έγινε αναίσθητη η καρδιά του λαού αυτού και με τ’ αυτιά βαριάκουσαν, και έκλεισαν τα βλέφαρά τους, μην τυχόν δούνε με τα μάτια και ακούσουν με τ’ αυτιά και καταλάβουν με την καρδιά, κι επιστρέψουν σ’ εμένα και τους γιατρέψω.

Ο Λουκάς δε μας λέει τίποτα σχετικά με τη δίκη του Παύλου στη Ρώμη, το πώς έζησε εκεί και πώς πέθανε, σαν να μην ήταν το πρόσωπο του Παύλου σημαντικό προς το Ευαγγέλιο, το πώς έφτασε το ευαγγέλιο στη Ρώμη και πώς κηρύχθηκε δημόσια με κάθε σαφήνεια. Το τέλος του Βιβλίου των Πράξεων δεν αφορά τα άγια πρόσωπα αλλά την πορεία του Ευαγγελίου και τα έργα του Χριστού μέσα στον κόσμο.

Ο Παύλος ξεκίνησε την υπηρεσία του όπως συνήθως από τις συναγωγές των Ιουδαίων. Προσκάλεσε τους αρχηγούς και τους επιφανείς άνδρες στο δικό του μισθωμένο σπίτι και τους έδειξε ότι ήταν φίλος τους και όχι εχθρός τους, αν και το ανώτατο συμβούλιο των Ιουδαίων έκανε παράπονα μέχρι θανάτου γι’ αυτόν και τον παρέδωσαν άδικα στους Ρωμαίους. Ο Παύλος ομολόγησε την αθωότητα του και την ετοιμότητα να τον ελευθερώσουν. Παρόλα αυτά δεν ήρθε στη Ρώμη ούτε για να πάρει εκδίκηση ούτε να μεταφέρει τα παράπονα του στον Καίσαρα ως Ρωμαίος πολίτης, εναντίον των συμπατριωτών του αλλά θεώρησε τον εαυτό του ως ένα με το έθνος του, δεμένος μαζί τους με την ζωντανή ελπίδα ότι ο Χριστός προέρχεται από τον Θεό σώζοντας και φέρνοντας παγκόσμια ειρήνη. Ο Παύλος είπε ότι εξαιτίας της πίστης του στον Ιησού ήταν αλυσοδεμένος. Τους έδειξε τις αλυσίδες ως μαρτυρία της αγάπης του για τον Χριστό.

Όταν οι Ιουδαίοι στη Ρώμη παρατήρησαν τα βαθιά θρησκευτικά προβλήματα και τους πολιτικούς κινδύνους που τους περιέβαλαν όσον αφορά το όνομα του Παύλου, πρώτα ομολόγησαν ότι δεν είχαν δεχτεί κανένα παράπονο εναντίον του Παύλου από την Ιερουσαλήμ ούτε άκουσε κανείς τίποτα κακό για αυτόν στη Ρώμη, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ιουδαίων στην Παλαιστίνη ότι αυτός ήταν ένας ταραχοποιός σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι Ιουδαίοι της αριστοκρατικής τάξης στη Ρώμη επιβεβαίωσαν ότι ο Χριστιανισμός θεωρούνταν απόσχιση από τον Ιουδαϊσμό και εναντίωση στον Ιουδαϊσμό παντού και ότι η αντιπαράθεση με το ευαγγέλιο ήταν η απόδειξη της ορθότητας του. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι Ιουδαίοι στη Ρώμη ήταν ευχαριστημένοι επειδή ένας ειδικός στο Νόμο και Φαρισαίος της Ιερουσαλήμ είχε έρθει σ’ αυτούς μέσω του προσώπου του Παύλου, ο οποίος ομολόγησε το όνομα του Ιησού και επιπλέον του ζήτησαν μια ακριβή διακήρυξη της αλήθειας του Χριστού σε κάποια άλλη σημαντική συνάντηση.

Μια μέρα ένας μεγάλος αριθμός Ιουδαίων ήρθε στο σπίτι του Παύλου κα τους εξήγησε τη σχέση μεταξύ του βασιλείου του Θεού και του Ιησού ο οποίος είναι ο ουράνιος Βασιλιάς. Αυτή η σκέψη ήταν δύσκολη για αυτούς. Μερικοί δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Υιός του Θεού μπορούσε να είναι ένας απλός άνθρωπος και ότι έπρεπε να πεθάνει πάνω στο επαίσχυντο δέντρο για να μπορέσουν οι άνθρωποι του βασιλείου του να γίνουν δεκτοί μέσα στην κοινωνία με τον Θεό. Χωρίς εξαγνισμό με το αίμα του Χριστού δεν υπάρχει καμία είσοδος στη βασιλεία του Θεού. Ο Κύριος είναι η ίδια η θύρα. Είναι ο ένδοξος Θεός ο οποίος κάθεται στα δεξιά του Πατέρα. Η δόξα του ήταν κρυμμένη πάνω στην γη αλλά το πρόσωπο του περίκλειε όλες τις δυνατότητες της βασιλείας του, τις αρετές και τη δύναμη που διαδίδονται σήμερα μέσα στην εκκλησία του. Αυτό που θα φανεί στην έλευση του Χριστού είναι ότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι ο Ισραήλ αλλά όλοι εκείνοι που πιστεύουν στον Χριστό είτε είναι Ιουδαϊκής καταγωγής είτε Εθνικοί και οι οποίοι φέρουν αυτή τη βασιλεία βαθιά μέσα στις καρδιές τους.

Ο Παύλος δεν φιλοσοφούσε ούτε μετέδιδε τις προσωπικές «πομπώδεις» σκέψεις που μπορεί να είχε αλλά απέδειξε το Ευαγγέλιο του μέσα από το Νόμο και τους Προφήτες και εξήγησε τις ένδοξες υποσχέσεις για τον Χριστό ως την παρηγοριά του Θεού σε σχέση με τις απαιτήσεις του νόμου. Η πίστη στον Χριστό και όχι η τήρηση του ατελή νόμου σώζει τους αμαρτωλούς και τους χαμένους ανθρώπους. Μερικοί από τους Ιουδαίους άκουγαν προσεκτικά και ήταν καλοπροαίρετοι ως προς το σχέδιο του Αγίου Πνεύματος αλλά κάποιοι άλλοι σκλήρυναν την καρδιά τους σταδιακά κα αρνήθηκαν να πιστέψουν. Όπου ο άνθρωπος δεν υπακούει με αγάπη το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, η γνώση και η δύναμη του Θεού δεν αυξάνει μέσα του αλλά εξελίσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κωφεύει ως προς το Ευαγγέλιο της σωτηρίας και δε δύναται να γνωρίσει το Σωτήρα του. Συνεπώς αντιτίθεται στον Χριστό. Δεν κατανοεί το σχέδιο του πράου Πνεύματος επειδή παράκουσε από την αρχή την οδηγία Του και δεν είχε την πρόθεση να υποταχθεί στον Θεό. Λοιπόν τι γίνεται με σένα; Είσαι εχθρός του Θεού ή ένας γεμάτος αγάπη και ταπεινός Χριστιανός;

ΠΡΑΞΕΙΣ 28:28-31
28 Μάθετε, λοιπόν, ότι ο Θεός έστειλε τη σωτηρία αυτή στους εθνικούς. Αυτοί θ’ ακούσουν τώρα!» 29 Αφού τα είπε αυτά, έφυγαν οι Ιουδαίοι, έχοντας αναμεταξύ τους μεγάλη διχογνωμία. 30 Ο Παύλος έμεινε μια ολόκληρη διετία σε ιδιαίτερη νοικιασμένη κατοικία, όπου δεχόταν όλους όσοι τον επισκέπτονταν. 31 Κήρυττε τη βασιλεία του Θεού και δίδασκε για τον Κύριο Ιησού Χριστό με μεγάλη παρρησία και χωρίς κανένα εμπόδιο.

Η Φωνή του Παύλου ήχησε σαν σάλπιγγα με το εμβατήριο της νέας εποχής του Χριστού στα αυτιά των διχασμένων Εβραίων. Ο Θεός έδωσε τη σωτηρία του στους εθνικούς γιατί οι Ιουδαίοι αρνήθηκαν τη χάρη του Χριστού. Από εκείνη τη στιγμή το Άγιο Πνεύμα θα άνοιγε τις καρδιές όλων των πρόθυμων Εθνικών ώστε να λάβουν νέα ακοή για να ακούσουν τις εντολές και να μην γίνουν υπηρέτες του νόμου και των πολλών του κρίσεων. Αυτοί είναι πια τα παιδιά του Θεού τα οποία ο Χριστός είχε εξαγοράσει με το πολύτιμο του αίμα από την αγορά των σκλάβων της αμαρτίας και τους είχε εξαγνίσει με τη δόξα του αιώνιου Αγίου Πνεύματος.

Ο Παύλος διακόνησε στη Ρώμη για δύο ολόκληρα χρόνια ως δάσκαλος, κήρυκας, προφήτης και απόστολος. Δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει μεγάλες συγκεντρώσεις ή να κηρύττει στους δρόμους γιατί ήταν νύχτα και μέρα αλυσοδεμένος με ένα στρατιώτη. Ως εκ τούτου, μιλούσε στα διάφορα άτομα που τον επισκέπτονταν και έδινε μαρτυρία για τη δύναμη του Θεού αν και ήταν σίγουρος ότι το Άγιο Πνεύμα μπορούσε να ανοίξει τις αλυσίδες του με μια Του λέξη. Τις φορούσε χωρίς να παραπονιέται και είδε σ’ αυτές ένα σημάδι της γενναιοδωρίας του Πατέρα του.

Ο Παύλος έμεινε για περισσότερο από επτακόσιες μέρες στη Ρώμη, εξηγώντας τα πλούτη της χάρης του Χριστού ο οποίος εμφανίστηκε σ’ αυτόν ως ένας ζωντανός, ένδοξος Κύριος κοντά στην πόλη της Δαμασκού. Ο Απόστολος δεν επιζητούσε τη δική του δόξα, ούτε μεγάλυνε το δικό του προσωπικό όνομα, το οποίο δεν εμφανίζεται πια στα τελευταία εδάφια των Πράξεων των Αποστόλων. Ο απόστολος των Εθνικών είχε ένα σκοπό: να δοξάσει τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο πνεύμα. Εκτέλεσε το καθήκον του αυτό με θάρρος, χωρίς αναβολές, και ο Χριστός άνοιξε ορθάνοιχτη πόρτα μπροστά του. Κανείς δε μπορούσε να τον αποτρέψει από το να μεταφέρει το μήνυμα του θριάμβου του Χριστού σε όλους εκείνους που ήθελαν να ακούσουν και να πιστέψουν.

Τι παράξενο! Δεν διαβάζουμε τίποτα για την αύξηση και διάδοση της εκκλησίας στη Ρώμη ούτε βρίσκουμε κάποια αναφορά στον Πέτρο, ή τους άλλους αποστόλους γιατί αποτελούσαν δευτερεύον ζήτημα. Το μόνο σημαντικό πράγμα ήταν το κάλεσμα για το Ευαγγέλιο και την άφιξη του μηνύματος του σε κάθε χώρα του κόσμου. Αυτό το μήνυμα έπρεπε να συνεχίσει ακόμη κι όταν οι απόστολοι θα πέθαιναν.

Είναι πιθανόν ότι ο Θεόφιλος, ο Ρωμαίος επιφανής αξιωματούχος, γνώριζε τον Παύλο προσωπικά στην Ρώμη και να τον βοήθησε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Επίσης ζήτησε από τον Λουκά να συντάξει το Ευαγγέλιο και το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων ώστε να ξέρει ακριβώς την εξέλιξη του Χριστιανισμού από την αρχή μέχρι την εξάπλωση του σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό ο Λουκάς δεν το θεώρησε απαραίτητο να γράψει οτιδήποτε για την κατάσταση του Παύλου στη Ρώμη επειδή ο Θεόφιλος τον ήξερε προσωπικά.

Αγαπητέ αδελφέ, τώρα που φτάσαμε στο τέλος της ερμηνείας του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων και ομολογήσαμε ενοποιόν σου τη δόξα του ζωντανού Χριστού και της σωτηρίας του, βάζουμε τη δάδα του Ευαγγελίου στο χέρι σου και σου λέμε: «Συνέχισε την ιστορία των Πράξεων των Αποστόλων και μετέφερε το Ευαγγέλιο της σωτηρίας στο περιβάλλον σου ώστε πολλοί να σωθούν. Ο ζωντανός Χριστός σε καλεί και ο Κύριος σου είναι έτοιμος να σε συνοδέψει. Έτσι τι σε αποτρέπει να ξεκινήσεις; Βλέπεις την θριαμβευτική πορεία του Χριστού μέσω των μαθητών του να περνάει μέσα από το έθνος σου; Πίστεψε, προσευχήσου και νιώσε αγαλλίαση γιατί ο ζωντανός Κύριός σου προπορεύεται και σε περιμένει.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω ουράνιε Πατέρα, σε λατρεύουμε και χαιρόμαστε γιατί ο Υιός σου μας συμφιλίωσε μαζί σου και το Άγιο Πνεύμα ίδρυσε μια ζωντανή εκκλησία ανάμεσα σε όλους τους λαούς και για πάντα. Σε ευχαριστούμε γιατί μας κάλεσες ενώ ήμασταν ακόμη αμαρτωλοί για να γίνουμε ένας κρίκος στην αλυσίδα των πράξεων των αποστόλων ώστε η δύναμη σου να μεγαλυνθεί μέσα στην αδυναμία μας. Πιστεύουμε ότι η βασιλεία σου έρχεται στον περίγυρό μας και ότι το θέλημα σου πραγματοποιείται εν μέσω της αναταραχής του κόσμου μας. Σώσε πολλούς ανθρώπους, παρότρυνε μας να επιδοθούμε σε μια πραγματική υπηρεσία, και φύλαξε μας από τον πονηρό. Αμήν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί ο Λουκάς δεν είπε τίποτα για την ολοκλήρωση της δίκης του Παύλου και του θανάτου του στη Ρώμη; Ποιο είναι το σύνθημα του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων;

ΚΟΥΙΖ - 8

Αγαπητέ αναγνώστη,
έχοντας διαβάσει τα σχόλια μας πάνω στις Πράξεις των Αποστόλων σ’ αυτό το τεύχος, τώρα μπορείς να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις. Αν απαντήσεις το 90% των ερωτήσεων που αναφέρονται παρακάτω θα σου στείλουμε

Ένα πιστοποιητικό για την προχωρημένη γνώση στις Πράξεις των Αποστόλων

Ως ενθάρρυνση για τη διακονία σου. Σε παρακαλούμε μη ξεχάσεις να περικλείσεις το ονοματεπώνυμο σου και τη διεύθυνση καθαρά πάνω στην φύλλο των απαντήσεων.

  1. Πώς και γιατί ο Παύλος μεταφέρθηκε στην Καισάρεια;
  2. Ποια είναι τα τρία σημεία των παράπονων εναντίον του Παύλου; Ποια είναι η σύνοψη αυτού του παραπόνου;
  3. Πώς και γιατί ο Παύλος απέδειξε ότι η Χριστιανική θρησκεία δεν ξεχωρίζεται από την Παλαιά Διαθήκη;
  4. Ποια από τις συμπεριφορές του Παύλου σε εντυπωσίασε περισσότερο ενώ ήταν φυλακισμένος υπό την ηγεσία δύο Ρωμαίων κυβερνητών;
  5. Γιατί ο Φήστος, ο κυβερνήτης, δεν κατανόησε τη σημασία του θανάτου και της ανάστασης του Χριστού;
  6. Γιατί βρίσκουμε στη συνάντηση του Χριστού με τον Παύλο κοντά στην Δαμασκό το κέντρο του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων;
  7. Ποιες είναι οι επτά αρχές στην εντολή του Χριστού για το κήρυγμα?;
  8. Ποιοι ήταν οι τρεις άνδρες του Θεού που συναντήθηκαν? σ’ αυτό το ταξίδι της Ρώμης;
  9. Γιατί ο Θεός ήταν έτοιμος να σώσει όλους τους ανθρώπους πάνω στο καράβι παρά την απιστία τους;
  10. Ποια είναι τα τρία γεγονότα από τα οποία ο Χριστός έσωσε τον Απόστολο και την συνοδεία του;
  11. Τι σηματοδοτεί το φίδι που τσίμπησε τον Παύλο; Τι καταλαβαίνεις από τις θεραπείες που έγιναν στο νησί της Μάλτας;
  12. Γιατί ο Λουκάς δεν είπε τίποτα για την ολοκλήρωση της δίκης του Παύλου και του θανάτου του στη Ρώμη; Ποιο είναι το σύνθημα του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων

Σε ενθαρρύνουμε να συμπληρώσεις μαζί μας την εξέταση των Πράξεων των Αποστόλων ώστε να μπορέσεις να λάβεις ένα αιώνιο θησαυρό. Περιμένουμε τις απαντήσεις σου και προσευχόμαστε για σένα. Η διεύθυνση μας είναι:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 11:36 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)