Previous Lesson -- Next Lesson
a) ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΙ (ΜΑΤΘΑΊΟΣ 5:1-12)
ΜΑΤΘΑΊΟΣ 5:4
4 Μακάριοι όσοι θλίβονται για τις αμαρτίες τους και το κακό που κυριαρχεί στον κόσμο, γιατί αυτοί θα παρηγορηθούν από το Θεό. (Ψαλμός 126:5, Αποκάλυψη 7:17)
Το δεύτερο καμπανάκι της αγάπης του Θεού αφορά εκείνους που πενθούν. Ο Χριστός γεμάτος συμπόνοια για αυτούς λέει, «Μην κλαίτε γιατί μια καινούργια εποχή έχει ξεκινήσει. Εγώ υπερνίκησα όλες τις αιτίες για τον πόνο και τη θλίψη που υπάρχει στον κόσμο μέσω του θανάτου μου που προσφέρθηκε ως θυσία. Το Πνεύμα του Θεού θα έρθει επάνω σας και θα σας παρηγορήσει. Αυτό το Άγιο Πνεύμα είναι η ειρήνη σας και η ελπίδα σας» (Εφεσίους 1:14). Η θλίψη της καρδιάς σου, όσο μεγάλη και αν είναι, έχει νικηθεί από τη χαρά και τη παρηγοριά του ουρανού. Ο Χριστός δίνει συγκεκριμένη ελπίδα στον κόσμο που θλίβεται, γι’ αυτό να χαρείς, να αγάλλεσαι και να ευχαριστείς με τη μεγάλη του σωτηρία. Τα τραγούδια μας και οι ύμνοι ευχαριστίας και δοξολογίας θα νικήσουν την πιο μεγάλη θλίψη. Περίμενε την έλευση του Χριστού που είναι κοντά καθώς τότε Αυτός θα κάνει πραγματικότητα την ένδοξη ελπίδα μας. Ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια μας (Αποκάλυψη 7:17, 21:4, Ησαΐας 25:8).
Η ευτυχία του ουρανού έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της το να είσαι τέλεια και αιώνια παρηγορημένος. Η χαρά του Κυρίου μας είναι αμέτρητη αγαλλίαση και απόλαυση αιώνια! (Ψαλμός 16:11) Θα είναι διπλά γλυκιά σε εκείνους που την περιμένουν εξαιτίας «μιας ουράνιας θλίψης». Ο Ουρανός θα είναι ουρανός πραγματικά σε εκείνους που υποφέρουν στη γη. Θα είναι ένας θερισμός χαράς, η ανταμοιβή της «εποχής της σποράς των δακρύων» (Ψαλμός 126:5-6), ένα βουνό χαράς, στο οποίο βρίσκεται ο δρόμος μας μέσα από μια κοιλάδα δακρύων (Ψαλμός 30:5).
ΜΑΤΘΑΊΟΣ 5:5
5 Μακάριοι όσοι φέρονται με πραότητα στους άλλους, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη της επαγγελίας. (Ματθαίος 11:29, Ψαλμός 37:29)
Οι πράοι αναπαύονται εν ειρήνη. Παραδίδονται και υποτάσσονται στον Θεό, στον λόγο Του και στη βακτηρία Του, ακολουθούν τις οδηγίες Του και συμμορφώνονται με τα σχέδιά Του. Είναι ευγενικοί με τους ανθρώπους και αντέχουν την πρόκληση χωρίς να φουντώνουν. Είτε σιωπούν, είτε απαντούν ήρεμα και μπορούν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους όταν υπάρχει λόγος γι' αυτό, χωρίς να καταφεύγουν σε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά. Μπορούν να είναι ψύχραιμοι όταν οι άλλοι έχουν φουντώσει και με την υπομονή τους διατηρούν την κατοχή της ψυχής τους, όταν μετά βίας μπορούν να κατέχουν οτιδήποτε άλλο. Είναι οι πράοι, που σπάνια και με δυσκολία εκνευρίζονται, αλλά γρήγορα και εύκολα ηρεμούν. Προτιμούν να συγχωρήσουν είκοσι πληγές από το να εκδικηθούν για μία, έχοντας τον έλεγχο του πνεύματος τους.
Αυτοί οι πράοι άνθρωποι είναι πραγματικά ευλογημένοι, ακόμη και σε αυτόν τον κόσμο. Είναι χαρούμενοι, γιατί ακολουθούν τον Ιησού που λέει: «Μάθετε από μένα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά» (Ματθαίος 11:29). Μιμούνται τον Χριστό, ο οποίος είναι ο Κύριος του θυμού Του, και ο οποίος δεν έχει οργή. Είναι ευλογημένοι και χαρούμενοι γιατί έχουν την πιο γαλήνια απόλαυση του Κυρίου τους που δε θα τους αφαιρεθεί. Είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε σχέση, οποιαδήποτε κατάσταση και οποιαδήποτε παρέα – έτοιμοι να ζήσουν και έτοιμοι να πεθάνουν.
Αλλά οι ισχυροί, οι πλούσιοι και αλαζόνες θα πεθάνουν όταν ο Χριστός έρθει ξανά. Θα είναι απελπισμένοι γιατί δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές του νόμου του Θεού και γι’ αυτό τις παραβιάζουν. Θα υποστούν αυστηρή τιμωρία και απώλεια. Ο γαλήνιος Χριστός θα κληρονομήσει τη γη μαζί με όλους εκείνους που Τον δέχτηκαν και άλλαξαν τη φύση τους από την βιαιότητα σε πραότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Γιατί οι πράοι και όχι οι ισχυροί θα κληρονομήσουν τη γη;