Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- The Ten Commandments -- 09 Seventh Commandment: Do Not Commit Adultery
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- Finnish? -- French -- German -- Gujarati -- Hebrew -- Hindi -- Hungarian? -- Indonesian -- Kiswahili -- Malayalam? -- Norwegian -- Polish -- Russian -- Serbian -- Spanish -- Tamil -- Turkish -- Ukrainian? -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba?

Previous Lesson -- Next Lesson

ТЕМИ 6: ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ - Божията Закрила на Стената, Която поддържа мъж от падащи
Изложение на Десетте Божи заповеди в Изход 20 в светлината на Евангелието

09 - Седмата заповед: Не прелюбодействайИЗХОД 20:14
„Не прелюбодействай.”


09.1 - Инситуцията и целта на брака

Бог създаде човека по своя образ; по Божия образ Той го създаде. Той ги сътвори мъжки и женски пол. Той е избрал и двамата да отразяват Неговия образ. И двамата са били на еднакво духовно ниво. Взаимоотношението на мъжа и жената с Бога е тайната на тяхното уважение и достойнство. Бог е създал една жена за един мъж. Забележете, че Той не създаде две, три или четири жени за мъжа. Бог е третата личност в правилня брачен завет. Той дава и на двамата партньори един ум, една цел, поправя и двамата и ги прави духовно равни. Той ги води в жертвоготовност за другия и в това неговата любов е връзката на съвършенството. Който обича Бог ще може да обича и своя партньор в живота. Господ, в Своята благодат, свързва двама себични човека, с намерението и двамата да преодолеят егоизма чрез силата на Неговата нежност.

Бог е създал жената от мъжа, а не обратното. Един еврейски равин обяснява, че Създателят не е взел кост от главата на мъжа, за да няма жената власт над него, нито е взел от крака на мъжа, за да не тъпче мъжа жената. Той е взел реброто на мъжа, което е до сърцето му, за да може жената да стои до него, да му помага, да го усъвършенства и да споделя неговия товар.

Преди грехопадението, имета на жената било „иша”, женската еврейска форма на „иш”, мъж, където „-а” е семитско окончание за женски род в арабския и еврейския езици. Тя е била наравно с мъжа във всичко и във всичко права. Нищо чудно, че мъжът ще напусне баща си и майка си, казва Бог, и ще се привърже към жена си, не обратното. Много хора трябва да се покаят и да оставят младият съпруг да напусне семейството си за да живее в мир с своята съпруга. И двамата трябва да създадат независимо семейство и да прекарат техните животи заедно, в Божието присъствие, изграждайки единство в духа, душата и тялото. Сексуалната любов и желание са добри дарове от Бог, който запазват почтено брачното взаимоотношение, с намерението за създаване на деца по Божията благодат. Бог никога не е считал сексуалната любов в брака за нечиста или мръсна, но тя е благословена и свята ако човек живее за Бога и е верен на своя партньор.


09.2 - Неизменността на брака

Брака е бил изопачен още щом двамата партньори са се отдалечили от тяхното взаимоотношение с Бога. Падението на човека в грях е започнало в неговия собствен дух и душа, не в тялото. Човекът е бил афектиран от гордостта на злия. Жената и мъжа са искали да бъдат като Бог. това изкушение е започнало в ума и волята на човека и резултатът бил наказание, което е изкривило всички аспекти от живота. Жената е била подчинена на мъжа и вече не можела да разбира как да се справя с живота сама. При раждането болката била станала много по-силна, а мъжът е трябвало да работи усилено на трънливите полета при трудни обстоятелства. От тогава смъртта е станала заплатата за греха.

Падането на човека в грях е променила брака радикално, но моногамията продължава да съществува и след непокорството на човека спрямо Бога. За съжаление мъжете в Стария завет започнали да вземат по няколко жени, което им причинило сериозни проблеми и много страдание на потомството им. При Исмаил, първородният син на Авраам, който исляма счита за бащата на арабите и мюсюлманите, виждаме класическият пример за продължително страдание, което произлиза от непокорството на Авраам, Божият човек. Не е тайна, че войните, които се водят между потомците на двамата братя(Исаак и Исмаил) от един баща, но различни майки, разтърсват близкия изток и до сега.

Яков е имал деца от своята любима съпруга Рахил, от пурвата си жена Лия и по-късно дори от наложниците си. Давид се превърна в убиец след като се влюби в омъжена жена, но след това искрено се покая. Много хора грешат като Давид, но малко са тези, които се покайват като него. Ние всички трябва да наизустим Псалм 51 и да подражаваме на истинското покаяние на този Божий човек. Мъдрият Соломон постъпи глупаво и неразумно, когато се ожени за стотици жени-ежицници и им позволи да донесат своите идоли в неговия народ. Те бяха една от причините народът да се отвърне от врения Бог.

Полигамията в Израел не е отменена дори и днес. Евреите, които са емигрирали от арабските страни имат правото да задържат всичките си съпруги. Разводът и повторната женитба са законни, само ако първата съпруга не е родила синове. Въпреки, че Бог някак си е търпял полигамията в Стария завет, и грешниците са страдали от последствията на греховете си, Той е постановил прелюбодеецът и прелюбодейката да бъдат убити с камъни. (Лавит20:10-16; Второзаконие 22:22-26). Единствено можем да потреперим когато четем списъка с наказания в закона на Мойсей за различните видове прелюбодейство, които се извършват тайно и видимо. Дори в някои семейства и кланове все още се извършват сексуални практики, които би трябвало да донесат смърт на участниците в тях.

В Библията няма толерантност към хомосексуализма, той също е бил наказван със смърт. Още по-противно на Бога е когато мъже и жени се сношават със животни. Единствената форма на сексуално сношение, която Бог позволява е тази между мъжа и жената в рамките на брака. Който противостои на реда поставен от Бога е под проклятие и осъждение от Бога. Целият свят се нуждае от истинско, постоянно покаяние и очистване на ума, сърцето и делата.


09.3 - Страданието причинено от прелюбодейството

Прелюбодейството не започва директно с половото сношение между двама партньори, то е предшествано от постепенно отделяне от Бога, и впоследствие от брачния партньор. Но този, който стои в близко общение с Бога, ще има по-дълбока и зряла любов към своя партньор и не би извършил прелюбодейство при каквито и да е обстоятелства. Ето защо прелюбодейството обикновено е предшествано от упадъка и разрухата на духовното, емоционалното и физическото общение последователно. Семейните двойки не са способни да се разбират взаимно и потъват по-дълбоко и по-дълбоко в калта на греха.

Брачната изневяра най-често започва в ума. Ума си представя съблазнителни образи, които ако не се изкоренят и смъмрят в името на Исус, ще заплетат една смъртоносна мрежа. Крайното желание на човека е да приложи тези мисли в действие съзнателно да извърши грях. Другият човек може да бъде изкушен и привлечен към греха докато и двамата не се поддадат на изкушението. Съвестта може да бъде разбудена в началото, но когато непокорството се увеличи сърцето се закоравява и прелюбодейството става не само навик, а и непреодолим импулс. Въпреки това, от началото на развитието на греха, прелюбодеецът знае, че това, което прави е неправилно и нечисто. Ако започне да греши, то той най-вероятно ще продължи. Грехът става задвижващата сила за този, който отваря себе си за него, но благодарение на Бог има вечна надежда за свобода от греха. Исус казва: „Който греши е роб на греха...Ако Синът ви освободи, вие ста наистина свободни”(Йоан8:34-36). Благодатта и духът на нашия Господ Исус Христос достига най-дълбоките части на човешкото съзнание и може да ни пречисти и изцели напълно. Някои белези и изкушения от греха ще останат, но кръвта на Исус Христос ни очиства от всеки грях и ни дава сила да преодолеем изкушенията. Ако Божият син освободи някого, то той е наистина свободен.


09.4 - Брак, подкрепен от Исус

Исус потвърждава моногамията и подчертава, че единството между мъжа и жената партньорство за цял живот.(Матей 19:4-6). Той отвърна на своите опоненти: „Не сте ли чули, че Той, който ги направи в началото, мъж и жена ги направи” и казва: „По тази причина човек ще напусне баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът”. Тогава те вече не са двама, а са една плът. Това, което Бог е събрал, човек да не разделя(Марк 10:1-12).

Чрез тези стихове Исус утвърждава вид единство установена между Бог, мъжа и жената, което Той е запечатал чрез Святия дух в сърцата на своите последователи. Той освещава нашия дух, душа и тяло, и ни позволява да бъдем храма на живия Бог и да направим брачния живот в малък рай, в който Господ обитава и царува. Прощението на греховете чрез кръвта на Исус ни дава душа, пречистено тяло и създава свежа атмосфера в цялото семейство. В Христос семейният живот придобива ново измерение, благословено качество и дава нова цел на брака. Златното правило е, че никой християнин/ка не трябва да се жени за невярващ или нехристиянин. По този начин вярващият ще избегне много проблеми. Да обичаш Исус означава да обичаш своя партньор в живота и да му служиш вярно до смърт.

Исус и учениците му не подминаха желанието и привързаността намъжа към жената. Те не отмениха покорството не жената към мъжа. Святия дух води двойките в смирение и нежност във всички сфери на живота. Апостол Павел заповядва на всеки мъж да обича жена си така, както Исус жертва себе си за църквата. Истинската любов не е просто да се отдадеш на желания без мярка, но да служиш на партньора си с взаимно уважение. Себеконтролът идва от пребъдването в Святия дух, в който случай бракът не е място за сексуално задоволство, но е брачна служба един към друг, което е за Божия прослава.


09.5 - Бракът в Новия завет

Исус постави висок стндарт за чистотата на нашия дух, душа и тяло. Той каза: „Който погледне жена и я пожелае, той вече е прелюбодействал с нея в сърцето си.”(Матей 5:28). Спрямо този стандарт всички мъже са в грях прд святия Бог. Имаме нужда искрено да изповядаме греховете си пред Бога, защото няма нито един праведен пред Бога. Трябва да изповядаме сексуалните си грехове напълно като основа на нашето освещение в училището на Исус. Всички имаме нужда да разчупим себе си пред вечния съдия, който в същото време е кроткия Божий агнец, който понесе греха на света. Всеки, който се обърне към него ще бъде оправдан, очистен и осветен докато има време за спасение.

Когато старейшините на народа донесоха при Исус жена, хваната в самото прелюбодеяние, Той не подмина греха й, но след като позволи на старейшините да размислят, Той нареди да бъде убита с камъни според закона, но даде едно малко условие:този, който никога не е съгрешавал да хвърли първия камък. Тогава всички бяха дълбоко засегнати и изобличени в съвестта си. Сред тях бяха първосвещениците, старейшините и самите Христови апостоли. Всички тихо си тръгнаха, един по един, докато накрая Исус и жената останаха сами. Той би трябвало да хвърли първия камък, защото Той беше единственият, който беше останал, но Той не я уби. Той й каза да си отиде вкъщи и да не греши повече. Наруши ли Исус закона когато не я уби с камъни? Не! Той взе нейния грях и умря вместо нея и така Той имаше правото да прости нейния грях. Само смъртта на Исус на кръста освобождава прелюбодейците от горчивото осъждение. Всеки, който прелюбодейства в мислите си, думите или делата си, ще намери спасение само в Исус, разпънат на кръста.

Исус забрани развода и утвърди единството на брачната двойка. Всеки, който планира брак трябва да се моли доста за тази стъпка. Мъжът трябва да пита: „ Тя ли е избрана от Бог за мен или аз я избирам поради моите егоистични мотиви? Съвместими ли сме относ?но възраст, темперамент, таланти, образование и семейство? Стои ли другият човек твърдо в Господа или има само повърхностно взаимоотношение с Бога?”. Подобн въпроси и други трябва да бъдат повдигани и обмислени преди брака докато има време това да се реши. Развалянето на годежа е по-добро от встъпването в брачен завет когато двойката не е съвместима.

Сексуалното сношение преди брака трябва да се избягва на всяка цена. Ако един мъж обича годеницата си, той ще я почита и няма да оскверни нейната съвесъ, нито ще я опзори. Никой не може да е сигурен, че ще остане жив до сватбата. Така, че един млад мъж трябва да се научи на себеконтрол в подготовката си за семейния живот. Какво ако съпругата се разболее толкова много, че не би било възможно да име сношение? Любовта не е само удоволствие, но изисква себеотричане и жертви. Ако некой каже, че не може да чака до сватбата, то за него е по-добре да не се жени, защото той най-вероятно не би бил верен по-натаък в живота. Христос ни е призовал към себевладение, а не към сексуално задоволяване, което напълно противоречи на това, което телевизията и някои религии рекламират.

Сексуалното желение само по себе си не е нечисто; то е дар от Бога, за който трябва да сме благодарни. Въпреки това, човек трябва да контолира това желание и да не изкушава никого. Относно възрастен, който се възползва от дете, Исус казва: „По-добре за него е да окачат воденичен камък около врата му, и да се хвърли в морето”(Матей 18:6). Жестоко наказание очаква такъв човек. Който насилва деца не може да наследи Божието царство, освен ако не се покае искрено и разчупи силата на този грях напълно (1Коринтяни 6:9-11). Истинската любов не върши зло никому.

Момичетата също имат нужда да се приготвят за техния брачен партньор, следвайки Исус. Това не е лесно във това време на безсрамни филми, вулгарни списания и брутални телевизионни предавания, който произлизат от ада, а не от небето. Едно добро християнско семейство или младежка група, в центъра, на която е Христос, може да помогне за постепенното развитие на духа, душата и тялото. Колкото по-скоро едно момиче предаде живота си на Исус, толкова по-добре. Тя ще порастне и ще ходи предпазена от всички изкушения. Не е необходимо едно момиче да търси съпруг с богатство или високо образование, но трябва да може да различи обновеното сърце и дали той си върши работата усърдно и вярно. Плодовете на духа са много по-важни от мъжествената привлекателност. Господ казва: „Злият няма да има мир”, което може да се случи в рамките на брака. Но не трябва да се заблуждаваме: змията се беше озовала дори и в рая. Няма сигурност или мир в живота на човека без предаване на Исус и пребъдване в Него. Той е единственият, който е способен да ни помогне да устоим на изкушенията. Тъй като никой от нас не е безгрешен, трябва да изповядваме греховете си на Исус. Ако закъснееш с изповядването, грехът ще надделее. Обърни се към Господа и Той ще те освободи незабавно. Бягай към Него всеки път когато си атакуван от изкушения.

Една сватба е добре да се състои в името на Исус и ако е възможно в църковна церемония, в очакване на благословен живот. Парите, дрехите, здравето и светските ценности не са центъра на брачния живот, но Господ и Неговото гарантират благодат върху благодат за богоугодната двойка. Исус казва: „Търсете първо Божието царство и Неговата праведност и всичко това ще ви се прибави”(Матей 6:33). Дори и при случаите на импотентност и стерилитет, бракът може да бъде успешен. Двойката може да получи специално благословение и божествена мъдрост, и да служи на Исус по много начини. Те биха могли да осиновят бездомни деца или да се занимават с благотворителност за Господа. Акоедин брак, въпреки всичко, е пануван без Бог Отец, Исус и Святия Дух, брачната изневяра и разводът са очаквани и пре-програмирани, защото невярващите в редки случаи са се научили на себеотричане. Който се ожени само за кратко време(мут’а) или живее с някога на семейни начала, не е разбрал психологическата и биологичната тайна в мъжа или жената, и му липсва страх от Господа. Свобода без покорството на вярата е отворена врата за анархията. Почтеността е основата на всяка цивилизация, така, че не изкушавайте Господ вашия Бог, Създателят. Святият дух не позволява нечистота, проституция, съблазнителни дрехи, мръсни шеги, преяждане, пиянство или употреба на наркотици. Тези са знаците на упадък, който покварява сърцата, отравя умовете и унищожава телата на милиони. Или живеем в света, под властта на дявола, който е князът на този свят, или живеем в Христос, единствения Спасител, който ни укрепва в слабостите ни. Нашият свят е станал много материалистичен и не е готов да живее според ценностите на вярващите в Исус Христос, които са наследили Неговата чистота и святост.


09.6 - Бракът от мюсюлманска гледна точка

Ислямът има различни закони за брака в Шарията и твърди, че Европа и Северна и Южна Америка могат да се избавят от моралния упадък само ако приема Шарията.

Мохамед позволява на своите последователи да имат по четири жени. Той дори е позволи мут’а бракът, който се състои за кратко време за определена сума пари по договаряне(Сура ал-Ниса 4:4,24). Неговите последователи били смели борци и опитни търговци. Често били далеч от дома за дълго време и искали да задоволят сексуалните си желания. Въздържането и себеконтролът не се приемат от мъжете в исляма, но те важат само за жените. Основателят на исляма законно се е оженил за тринадесет жени, без да споменаваме за неговите наложници от еврейски, християнски и езически произход.

В повечето ислямски страни мъжът има право да се разведе без причина. Той може да се ожени за нея отново до два месеца без да плаща нова зестра, ако е съжалил, че се е развел с нея. Дори втори развод и втора повторна женитба са законни. Но ако мъжът се разведе със съпругата си за трети път тогава не може да се ожени зе нея отново, освен ако тя не е била официално омъжена за някой друг преди това. Ако последния съпруг се е развел с нея също, тогава тя може отново да се омъжи за първия си съпруг. Какво се случва в ума на такава жена? Тя е третирана като една мебел, а не като партньор, с жива душа, който е равен на другия и заслужава еднакво уважение, има еднакви права и задължения, и по този начин двойката може да живее в духовно единство и да преодолява проблемите заедно.

Мюсюлманинът в своето семейство е като патриарх, който има право на максимум четири жени. Но има условие той да ги обича еднакво, по-равно. Ако даде на едната подарк, трябва да направи същото и да останалите съпруги. Ако купи нови дрехи на детето на една от съпругите, тагава трябва да купи нови дрехи от същото качество на всички деца на всички съпруги. Поради икономически причини мюсюлманите не се женят за повече от една жени. Въпреки това, полигамията е все още практикувана законно във всички мюс’лмански страни, с изключение на Турция и Тунис. Съпруга на възраст често е изгонвана от дома и заменена с по-млада и по-красива. В семействата, където мъжът има две, три или четири съпруги, има много завист и ревност. В резултат на преживяванията си с жени, Мохамед описва жените като източник на семейно зло и твърди, че те нямат особен разсъдък и разбиране относно религията(Масуд Ибн Ханбал II, 373). Той също оприличава жената на магаре, негодно за носене на семейния товар, и твърди, че нация управлявана от жена ще се корумпира.

Коранът и Хадит поучават, че мъжът е отговорен да дисциплинира жена си. Той първо трябва да я предупреди(ако се страхува от непокорството й), след това да откаже да спи с нея и най-накрая да я бие докато тя му се покори (Сура ал-Ниса 4:34).

Свидетелството не жената пред съда е с половин стойност от това на мъжа. Ето заще думата на един мъж е равна на тази на две жени. Жената придобива една осма от наследството, което съпругът е завещал, ако съпръгът има синове. Синът, дори когато е все още бебе, получава една четвърт. Неговата стойност като син е двойна спрямо тази на майката. Разбира се роднините на съпруга са преди съпругата при разделянето на наследството(Сура ал-Ниса 4:7-11).

Децата принадлежат само на съпруга. Разведената жена може да получи привилегията да отгледа своите деца до достигането им на пълнолетие. Жената обикновено не живее сама със съпруга си, а с цялото му семейство, където свекървата има първата и последната дума. Главният принцип в ислямския брак не е единството не съпруга и съпругата и тяхното сътрудничество в разрешаването на проблемите, но по-скоро да гарантира продължаването на рода. Жената не е нищо повече от един по-висок клас слуга на мъжа. Нейната роля е да роди много синове за рода. Влиянието й се увеличава когато роди много синове. Ако роди дъщери, всички казват: „О, не! Какъв срам!”.

Ако омъжена жена или девица е хваната в прелюбодейство, Мохамед заповядва да бъде бичувана 100 пъти с камшик(Сура ал-Нур 24:3) или убита с камъни. Веднъж донесли при Мохамед жена, бременна от непознат. Той отпратил жената и казал да се върне венага след като роди детето. Тогава наредил да вземат детето, а нея да убият с камъни пред дома му незабавно. Колко огромна е разликата между Мохамед и Исус, който ,поради своята жертвоготовна любов, взе греховете на прелюбодейците върху себе си и умря вместо тях. Ислямът на приема посредник в присъдата на Бог. Ето защо мюсюлманите не могат да прощават, а тръсят безмилостна разплата.

Тъй като прелюбодейството е опасно в исляма, то не се случва често. Но ислямският закон позволява на мъжете да имат законна форма на прелюбодейство. Един мюсюлманин винаги може да изгони съпругите си и да се ожени за по-млади. Въпреки, че някои ислямски държави забраняват многоженството, духът на ислям все още надделява в мъжете и жените.

Ниското уважение към жените в исляма продължава дори и в рая. Мохамед казва: „Най-нищожните обитатели на рая са жените.” Мъжете,обаче, ги чакат различни удоволствия с много девици в рая, които остават девици и след като мъжете са спали с тях в тъмните сенки. Също, възхитителни момчета-младежи, са на разположение на мюсюлманите в рая. Относно бъдещето на жените Мохамед казва: „Когато адът ми беше показан видях, че 90% от горящите му обитатели са жени.”

Раят на Исус Христос е напълно различен. В небето неговите последователи са славни като Божиите ангели, които няма да дадени в брак, нито ще се женят. Божието царство не е ядене или пиене, или женитба, но духовна любов, радост и мир в силата на Святия дух. Истинският рай не е от този свят. В сравнение с откровенията на Исус, може ли някой все още да счита Корана за източник на божествено откровение? Той почива върху гордостта на мъжките навици и надмощие, и е много под стандартите на Стария завет и Новия завет.


09.7 - Призив към покаяние

Християните не трябва да презират мюсюлманите. Има много небиблейска свобода в много западни страни и необикновен ръст на разводите в САЩ и Европа. Това унищожава безопасния живот на много деца, които бягат от разбитите си домове. Възмутени сме от начина, по който сексуалното образование се представя в училищата. Колко противни са образите в седмичните вестници, списания, клипове и телевизионни формати. Въпреки това, много малко родители протестират срещу това! Безразборността произлиза от липсата на страх от Господа. Фотографите в Европа са застлали пътя с всеки възможен вид непристойност. Падението от взаимоотношението с Бог е съдало сексуален хаос. Таблетките против забременяване позволяват на всеки да се отдаде на неограничена похот. Употребата на презервативи не е спряла болестта СПИН. Това е жестоко наказание за всеки, който е неверен към своята съпруга, за хомосексуалистите, лесбийките, проститутките и употребяващите наркотици. В Римляни 1:24 Павел казва: „Затова, според страстите на сърцата им, Бог ги предаде на нечистота, за да се обезчестят телата им между самите тях.” Господнето осъждение не прави разлика между мюсюлманин, евреин или християнин по име. Пренебрегването на заповедта „Не прелюбодействай” означава, че милиони са застрашени от сексуалните си грехове. Значението на стиха „заплатата за греха е смърт” става по-ясно от всякога.

За съжаление, невинни хора също могат да се заразят със СПИН чрез преливане на кръв. Поради тази причина трябва да внимаваме да не съдим погрешно някой с такова заболяване. Само Бог знае миналото на всеки един от нас. Ние не сме по-добри от някой, хванат в прелюбодейство. Исус знае, че можем да таим в сърцата си лоши чувства, казвайки: „Защото от сърцето произхождат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудтва,...”(Матей 15:19). Няма нужда от по-безопасни методи за предпазване от СПИН но всеки да има чисто сърце, непокварен дух и обновени мисли. Давид, който извърши прелюбодейство и уби, предавайки се на похот, ни учи как да се молим: „Сърце чисто сътвори в мене, Господ и обновявай постоянен дух в мен. Не ме отхвърляй от присъствието си, и не отнемай Святия си Дух”(Псал 51:10,11).

Молейки се искрено с тези думи и изповядвайки нашите грехове на Исус, ни дава Божествения му отговор: „Дерзай, синко, прощават ти се греховете.”(Матей 9:2; Лука 7:48). Богът на святостта ни дава силата на Неговия Свят дух, за да водим чист живот и опрощение на греховете. Исус никога няма да ни остави сами в изкушенията, но Той е готов да ни даде сила, за да победим в Неговото име.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on March 23, 2015, at 11:57 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)