Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- The Ten Commandments -- 04 Second Commandment: Do Not Make Idols
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi -- Finnish? -- French -- German -- Gujarati -- Hebrew -- Hindi -- Hungarian? -- Indonesian -- Kiswahili -- Malayalam? -- Norwegian -- Polish -- Russian -- Serbian -- Spanish -- Tamil -- Turkish -- Ukrainian? -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ТЕМИ 6: ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ - Божията Закрила на Стената, Която поддържа мъж от падащи
Изложение на Десетте Божи заповеди в Изход 20 в светлината на Евангелието

04 - Втората заповед: Не си прави кумириИЗХОД 20:4-6
„Не си прави кумир или каквото и да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;да не им се кланяш, нито да им служиш; защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на онези, които ме мразят, а показвам милост към хиляда поколения на онези, които ме любят и пазят Моите заповеди.”

Втората заповед допълва и доразвива първата. По тази причина някои доктрини я считат като част от първата. Въпреки това някои тълкуватели все още смятат втората заповед като най-трудната, защото често тя е била причина за доста недоразумения.


04.1 - Срещу християнските изображения

Мюсюлманите и евреите обвиняват булшинството християни за това, че нарушават заповедите на Всемогъщия. Те твърдят: „Вие сте тези, които нарушават основната божия заповед. Вие рисувате и правите всякакъв вид изображения на Всемогъщия и представяте на хората, това което неадекватното ви съзнание е сътворило.” Точното приложение на тази заповед е причинило доста противоречния между християнските деноминации. Членовете на някои църкви са отишли в други църкви и са изгорили техните свещени предмети. Ние трябва да признаем, че Бог, в неговата слава, не може да бъде изобразяван. Всяка рисунка на Бог осмива и обижда неговото божествено величие. Картини на светии или ангели често са суета. Господ е далеч по-превъзходен, по-свят, по-всевишен и всемогъщ от това, което нашето въображение може ни предложи. Той е напълно различен от това, което човек би могъл да си представи. Това включва дори и изящните творби на художници като Микеланджело!

Господ разкрива себе си по два начина в Библията: чрез словото, което изговаря към този, който го слуша и чрез видение за този, който гледа. В Стария Завет Господ проявява себе си по-често чрез своето мощно слово, и по-малко чрез видения. Но когато божият син се преобрази в истинската си слава пред Своите ученици, те паднаха на земята , като че ли бяха мъртви, защото неговата божествена святост се прояви и осъди тяхната нечистота. Който беше видял видения не беше способен да ги опише напълно, те ги обясняваха образно.


04.2 - Въздържане от поклонение пред идоли и изображения

Ако изучим втората заповед внимателно, ще видим че тя не забранява да рисуваме картини, изобразяващи Бог. Тя по скоро ни предупреждава за идолопоклонството. Тези, които се покланят и служат на други богове, статуи или изваяни образи са обект на неговия гняв.

В старозаветните времена големи изваяни статуи са били поставени по върховете на планините в Близкия Изток. Те са били направени от камък и са използвани за обществено поклонение. Имало е също дървени, каменни, сребърни и златни идоли в домовете на хората и те са им се кланяли. Но всеки който не вярва на единият истински Бог, той го прогонва от сърцето си и отваря врата за нечистите духове, които нахлуват с голяма сила. Гърците по времето на Исус са се струпвали пред своите богове за да задоволят чувствата си. По-рано египтяните, асирийците и вавилонците са правели същото. Ето защо Мойсей и пророците са водили усилена война срещу поклонението пред идоли. Днес можем да видим тези идоли, които са били прокълнати от пророците в миналото, изложени в музеи в Кайро, Багдат и Бейрут. Те предизвикват интереса на туристите, които стъпват в Акрополиса и царските гробници повече от самите древни гърци и египтяни. Хората се опитват да направят невидимото видимо и често не са удовлетворени от проповядването на божието слово. Човек иска повече иска да види, отколкото да чуе. Невидимото и недостижимото остават чужди за него. Това е една от причините телевизията да е изкушение за хората, които искат да спазват втората божия заповед.


04.3 - Изображения забранени от евреите и мюсюлманите

Телевизията и списанията бързо и с удоволствие се възприемат в мюсюлманския свят въреки забраната за изображения дадена преди 1350 години. Тази забрана за всеки образ е довела до изкуството на арабската орнаментика, която е очевидна във всяка ислямска култура в Саудитска Арабия, в джамиите в Китай и в дворците в Мароко и Южна Африка. Действието на втората заповед върху мюсюлманите може да бъде видяно в картините с флорални мотиви и градини във формата на геометрични фигури на хартия, дърово, метал и камък. Ориенталските килими със своя разкошен дизайн на градини и символика с рая са високо ценени в целия всят.

Мюсюлманите в Саудитска Арабия трябва да използват човешки фигури без глава на пешеходните пътеки за пресичане. Не е законно да се изобразява главата дори в наши дни. Но в Иран, Турция и Индия, мюсюлманите не спазват стриктно тези правила от Корана. Те дори изобразяват Мохамед и Гавраил, което е незаконно за арабските мюсюлмани дори и днес. Когато наскоро една арабска страна продуцира филм за Мохамед неговото лице никога не беше показано. Във филма Мохамед виждаше всички сцени със собствените си очи и говореше със своя глас, но никога на беше показан. По тази причина християнските продуценти на филми трябва да внимават, когато показват образи на пророци, ангели или Христос във филми направени за мюсюлманите.

Евреите също прилагат втората заповед стриктно като се въздържат от това да правят изображения на Бог. Когато Тит, римски водач, превзема Ерусалим 70 г. сл. Хр. и отива в храма, той влязъл в Пресвятото Място и очаквал да намери златна статуя или скъпоценни съдове, но бил разочарован. Пресвятото Място било празно, защото Бог е дух, а не материя. Той не може да бъде съхраняван или ограничен до един образ или статуя.


04.4 - Изображенията на Христос срещу писанията ли са?

Християните не тълкуват втората заповед така както евреите и мюсюлманите. Христос стана човек при своето раждане. Всяко око можеше да го види. Той самият каза: „Който е видял мен, видял е Отца”(Йоан 14:9). Целта на сътворението беше изпълнена в Христос. Библията казва: „И Бог сътвори човека по Своя образ; по Божия образ го сътвори; мъжки и женски пол ги сътвори.”(Битие 1:27). Адам и Ева трябваше да са подобие на Бог. Човешкия образ е създаден за да отразява славата на Бог дори и днес.

Имаме привилиегията да се радваме на божието творение днес и можем да рисуваме Негивите цветя, животни и хора, но никога на трябва да ги обожествяваме или да им се покланяме. Всички създания си остават създания. Те не достигат нивото на самия Създател и не трябва да бъдат боготворени. Образът на Бог в човка беше изкривен след грехопадението, когато злото навлезе в нашия свят. Но Исус,вторият Адам, възстанови божия образ в човека. Не е изненада, че Павел нарича Исус: „образът на невидимия Бог”(Колосяни 1:15).

Исус беше роден, умря и възкръсна за всички хора. На всеки са дава право да го рисува според своята собствена концепция; с африкански, ориенталски, европейски или от Близкия Изток черти. Той е божият образ във формата на човек във всички култури. Неговата радост, мир и търпение не са били само на теория, но истински и практични. В Христос, Бог се приближава близо до нас. Той не се явява като жесток бог на войната, нито пък с грозно лице, но като смирения божий агнец, който беше готов да понесе божия гнав вместо нас и да умре за нашите грехове за да можем ние да живеем с него завинаги. Той ни е научил какво означава жртвата. Кръстът с станал символ на божествената любов. Възкресението на Христос от гроба стана в Неговия образ, което ни показва неговото духовно, но и реално тяло.(Лука 24:39).


04.5 - Образът на Христос в неговите последователи

Исус изпълни сърцата на своите последователи със своя нежен дух, така че любовта, святостта и радостта на Бог да са явно в тях. Той ни е помазал да бъдем по божия образ в един свят изпълнен с умраза и смърт. Той ни е дал привилегията да бъдем живи „Христови послания”, говорейки чрез нашата обхода с нашите семейства, съседи и приятели. Исус е поставил своята собствена картина в нас, така че ние да отразяваме Неговите качества. Всеки, който срещне активни последователи на Христос в Африка, Азия, Европа, Америка или на всяко друго място може да забележи и разпознае светлината на Христовия мир, която грее на техните лица. Когато духът на разпънатия и възкръснал Господ Исус обитава в нечие сърце, богат или беден, грамотен или не, стар или млад, този човек отразява великолепието на небесния свят. Не е достатъчно да разделяме света на беден и богат, капиталисти и социалисти; по скора трябва да се разделя на тези, които са новородени и тези, които са мъртви в греха си. Когато Христос намери свое обиталище в нечие сърце, божият живот се проявява и е видян т всички.

Святия Дух не ни води, за да се хвалим със себе си, но ни помага да прославим божия син. Не трябва да првличаме вниманието върху себе си, като че ли сме центърът на света. Цялата слава трябва да се отдаде на Агнецът, който беше пожертван за нас. Мария, майката на Исус, както и всички светии, биха протестирали срещу хората, които почитат техни статуи и картини. Те биха ги разрушили, където и да ги намерят: на олтари, в къщите или на обществени места. Никой не е отразявал божията слава освен Исус. Няма никой, който е добър освен Бог. Ние сме оправдани и осветени единствено от неговата благодат. В противовес с Библията е да се молим на Мария или на светиите или да молим за тяхното ходатайство. Това е очевидно нарушаване на втората божия заповед, защото по този начин не се доверяваме на само Отец, а и на неговите временни творения. Няма образ, статуя, паметник или реликва, която да може да извършва чудеса или да дава изцеление и сила. Бог ни спасява единствено чрез Исус Христос, неговия син. Всички идоли, дори в църквите, са погнуса в божиите очи.

В Новия Завет ние имаме личен контакт с Бог, нашия Баща, като негови възлюбени деца. Тази провилегия е гарантирана само чрез смъртта на Исус и Неговото свещено неспирно ходатайство отдясно на Бог, неговия Баща. Синът е направил директния контакт между нас и Бог възможен. Който не се възползва от това, не вярва в бащинството на Бог. Получили сме благодат, праведност, прошка и живот само чрез Отец и Неговия Син, чрез Неговия Дух. Поради това трябва да благодарим на триединния Бог с цяло сърце.


04.6 - Божията ревност

Пропастта, която е между хората, които обичат Бог и онези, които му обръщат гръб се вижда в разликата между заплахата от наказание и обещанието за благословение във втората заповед. Тук отново Господ определя себе си като „Аз”, което показва че той е жива личност със воля и възможност да говори. Той подчертава, че Той е верният Господ, който не се променя и контролира всичко. Той се е вързал към нас с вечен завет и очаква същото от нас, в пълно покорство и вярност от нас.

Бог изисква нашата любов. Той отказва да дели нашето покорство с идоли, основател на религия, цар, злато или сребро. Той единствен е Бог и няма друг спасител!


04.7 - Тези, които мразят Бог, ще погинат

Горко на онези, които пренебрегват божията любов или се отнасят към нея с присмех. Те са като пръчка, която е изрязана от лозата; ще изсъхнат и погинат, и тяхната съдба е вечният огън. Ако откажем да пребъдваме в Бог, който е нашият източник, ние извършваме духовна измяна, защото отваряме себе си за чужди духове, идоли или нечисти сили, или правим себе си полубогове. Бог не споделя своята слава с никой, освен със своя син и своя дух. Няма дръг създател. Той е единствения съдия досега и за вечността.

Ако човек не се обърне към истинския Бог, но гледа към други богове или към себе си, като че той самия е центърът на всичко, той ще се възгордее и закорави сърцето си към любовта на своя създател. Такъв човек става жесток и зъл. Той се възползва от другите, вместо да им служи. Този, който не обича Бог не може да обича и своя ближен. Той не може да разбере света и духовните проблеми, защото му липсва ясен стандарт. Следователно, неговата съвест се притъпява и моралът му се опорочава. Той става изкривен и по-лош от животно в своята безотказана борба за оцеляване.

Бог оставя онези, които настояват да се отделят от нега да погинат след като ги е предупрдил и често е показвал своята любов към тях. Той ги освобождава за похотите на сърцата им и така те се самоунищожават. Цар Саул и Юда Искариотски са главни примери за това. Божествения принцип на осъждението се прилага както на един човек, така и на цяла нация. Дори брачните партньори понякога се повлияват един от друг да вършат зло и това дава отражение в живота на техните деца. По този начин безверието се наследява от поколение на поколение. Семейство, в което има стиснатост и алчност или завист ще изяви това в атмосферата или поведението си. Без значение дали семейството е повлияно от повърхностен хуманизъм или социалистически атеизъм, разултатът е един и същ. Духът на семейството се отразява в детските очи. Някои семейства са били въвлечени в гадаене, магии или магьосничество с надеждата, че магат да получат изцеление, или да разберат скрити тайни. Всички тези практики са осъдени от Исус и въпреки това, ако някой се покае той няма да го прогони от себе си, а напротив- Той радостно приема такива хора и ги освобождава от проклятието на Сатана. Исус каза: „Ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни”(Йоан 8: 36). Авторитетът и властта на Христос са отвъд нашето разбиране. Единствено той може да разчупи каквото и да е демонично робство.

Бог ни учи, че семейното коравосърдечие ще бъде наказано до трето и четвърто поколение освен ако семейството се покае истински и се обърне към Бог. Често децата и дори и възрастните са резултат на небогоугодни предци. Въпреки това не трябва да съдим такива хора, но да се опитаме да разберем тяхното минало и да ги обичаме. Има евреи и мюсюлмани, които са възпитавани в доктрините на своите прародители, които категорично отричат Божия син. Те живеят в робството на греха и отхвърлят Спасителя на света. Който иска да бъде освободен от подобни антихристиянски сили трябва да се отрече от предишната си връзка с тях и да пререже културните небогоугодни обичаи поради Исус. Дори и да не сме под закрилата на нашето семейство или под закрилата на страната си, ние ясно виждаме, че Бог е нашият Баща/Отец. Той поема отговорността за нашето бъдеще и винаги ни уверява „Аз съм Господ, твоя Бог, твоят вечно любящ Баща. Познавам те, повикал съм те по има, ти си Мой, дръж се за мен, остави злите и нечисти пътища напълно. Довери се на моята вярност и на моята власт, и ще бъдеш свободен и в безопасност завинаги.”


04.8 - Изобилието на благословението за тези, които обичат Бог

Ако някой обича Бог и го почита, то той ще размишлява над неговото слово и ще живее чрез неговата сила. Който осъзнае дълбочината на неговата благодат към нас ще бъде вечно благодарен за неговото освобождение и търпение. Ние красноречиво изразяваме нашата любов към него, когато сме благодарни с цялото си сърце. Един благодарен вярващ ще намери своите съкровища, сила, благословения и насока всекидневно в Божието слово. Какво бихте си помислили за невяста, която получава писмо от своя жених, а дори и не го отваря и забравя за него? Бихме казали, че тя не го обича. А една вярна невяста би чакала нетърпеливо за писмата от своя любим. Когато тя получи писмо незабавно ще го отвори и ще го препрочита отново и отново и ще размишлява над конкретни фрази, които скоро ще бъдат запечатани в нейното съзнание завинаги. Когато обичаме Бог, ние изучаваме неговото Слово като, че то е съвкупност от любовни писма от небето, написани лично до нас. Винаги ще ги четем и запомняме определени пасажи. Сърцата ни ще бъдат изпълнени с Божието слово, което ни дава сила да извършим Неговата воля.

Ако родителите искрено се молят за своите домове, те донасят благословението на Исус върху членовете на тяхното семейство. Децата няма да израстнат небогоугодни или безразлични. Вместо това, те ще имат една стабилна основа. Разбира се радителите не могат да насилят своите деца да вярват в Христос или пък да ги пречистят от злото като ги бият. Но примерът на един любящ родител е постепенно, но дълбоко отпечатан в детското подсъзнание. Децата често помнят поведението на своите родители повече отколкото техните думи. Майчиния поглед понякога говори по-силно от нейните думи и нейната любов достига отвъд гроба.

Бог обещава на тези, които го обичат да бъдат благословени до хиляда поколения. Това обещание носи голяма утеха на родители, който трябва да отглеждат деца във време на изкушения и неблагочестие. Силата на божията любов прениква през тъмнината както слънчевата светлина прониква в тъмна стая. Духовното наследство на дома ще бъде преумножено когато родителите са вярващи, които се молят. Опитвали ли сте да изчислите колко години има в тези хиляда поколения? Ако кажем, че за едно поколение минават 25 години докато то само роди следващото, то тогава имаме 25 000 години на божиите изобилни благословения в резултат на само един истински вярващ. Или ако помислим за внуците в едно голяма семейство, то ние имаме голямо потомство, голямо колкото духовен батальон и всички те ще бъдат благословени чрез вярата си и техните покорни родители. Бог уверява своите възлюбени, че всеки верен вярващ ще бъде източник на любов за стотици хора.

Един последовател на Исус Христос никога на твърди, че той самият е източник на благодат, а по-скоро той е само един проводник на божията благодат. От своето изобилие, Господ дава благодат в благодат безусловно на тези, които го обичат и му се доверяват.

Ако сме изпитали ефекта на благословението на нашите физически и духовни родители в живота си, тогова ние можем да оценим различните култури в света. Там, където Божието слово е оказало влияние в град или село преди стотици години, вие можете да го видите и усетите. Там където хората са били освободени от Исус та са изпълнени с благодарност и с радост служат един на друг. Когато Господ повлияе на определен народ чрез своя Свят Дух, тогава семействата, училищата, икономиката и политиката са повлияни повече, отколкото можем да си представим.

Точно обратното се случва в страни, които обожествяват кръвожадни богове като Индия или се покланят на прародителите си както в Китай или Африка, където идолопоклонството и магическита заклинания се правят за да има сигурност. Тези общности са доминирани от страх, робство и тревога. Твърде често женското достойнство е повлечено в калта, когато мъжете господстват над тях. Междуплеменните войни пречат на развитието и бедните стават дори по-бедни. Ако влезете в мюсюлманско, хиндуистко или християнско населено място бързо ще усетите духовната атмосфера там. Дори животните усещат, когато са бити безмилостно или се отнасят с тях внимателно.


04.9 - Обобщение: Съдбоносно разграничение

Благословенията на вярващите родители се виждат в децата по отделно или в семействата, в резултата на любовта към Бог на бабата и дядото. Такива баби и дядовци са се молили и са работили здраво, и са живели благоприличен живот до старините си. Наистина има една линия, която разделя тези, които обичат Бог, от тези, които не го обичат. Ако вие наистина се доверявате на Бог, нашият Баща, вие си почивате в него, както едно дете и развивате плода на неговата любов. Ако някой се съпротивлява на божия призив, то той ще се отдалечи от благочестието. Не е учудващо, че любовта на много хора днес се изнурява. Ако човек не върне при Бог той става източник на порочност. Опасни теории ще излязат на повърхността в резултат на бунтя срещу Бог. Карл Маркс е бил богоугоден младеж, но когато е бил въвлечен в гадаене и е влязъл в света на окултизма, той е подвел милиони хора, които са избрали мъртвият материализъм като начин на живот. Въпреки това неговите последователи няма да могат да установят рая на работниците тук на земята , дори и да размахват юмрук пред лицето на Бог. Който се отрече от Бог, истинският източник на любов и живот, и боготвори хора вместо самия Бог, ще съживи огорчението и ще раздразни Божието сърце, в резултат на това ще пожъне Божия гняв на съдния ден.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on March 23, 2015, at 11:50 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)