Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- The Ten Commandments -- 03 First Commandment: You Shall Have no Other Gods Before Me
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi -- Finnish? -- French -- German -- Gujarati -- Hebrew -- Hindi -- Hungarian? -- Indonesian -- Kiswahili -- Malayalam? -- Norwegian -- Polish -- Russian -- Serbian -- Spanish -- Tamil -- Turkish -- Ukrainian -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ТЕМИ 6: ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ - Божията защитна стена, която пази човека от падане
Изложение на Десетте Божи заповеди в Изход 20 в светлината на Евангелието

03 - Първата заповед: Да Нямаш други боговеИЗХОД 20:3
„Да нямаш други богове, освен Мене!“


03.1 - Поклонението пред идоли днес

Ако живеем в индустриална страна, едва ли бихме попаднали на хора, които се покланят на идоли, било то от дърво, камък или дори от злато. Въпреки това, ако посетим Азия или Африка ще се сблъскаме с много идоли и с много хора, които им се покланят със страхопочитание.

В списанието „India Airlines“ имаше снимка на Дурга, богинята на войната, с нейните шест ръце, които убиват всеки нападател. Човешки черепи бяха разпилени около Дурга. Агресивна и зла, както и във войната, тя би изгорила всеки който я приближи чрез огъня, който излиза от устата ѝ. И тя се усмихваше докато убиваше своите врагове.

Ще намерите изваяни статуи в Индия, които представляват богът Ганахати. От време на време хиндуистите полагат ароматни цветя пред тях. На специални празници, от цветя украсяват пластмасови слонове, които са почти две или три високи. Тълпи от хора съпровождат тези идоли по улиците докато не ги хвърлят в реката или морето, с надеждата риболовът да е добър и местността да бъде помилвана от разрушителните годишни наводнения.

По време на специален празник хиляди крави се отнасят в храмовете и биват напръскани със свещена вода, за да останат здрави. След това рогата им се боядисват в ярки цветове в знак на посвещение.

Ако посетим долината Ладакх отвъд хималайските планини или пътуваме до будистка страна, ще видим огромни златни усмихнати статуи на Буда и хора прострени пред тях в абсолютно благоговение. Една трета от човечеството все още се покланя на идоли и по този начин пристъпва първата заповед. Тези идолопклонници вярват в силата на тези статуи, както и в превъплащаването. Голям брой хора в Африка и Индонезия са все още духовно робство на подобни обичаи. Други се покланят на своите прародители. Но ако те се докоснат до властта на Исус, ще бъдат освободени от всеки страх от духове, от идолопоклонство и от чародейство. Тогова те вече няма да имат нужда от магически заклинания или от муски , и ще отхвърлят мъртвешките идоли, защото ще бъдат предпазени от всяко влияние на зли духове.

Нашият небесен баща ни освобождава от какъвто и да е страх, дори от непреодолимото владичество на джина, и напълно ни освобождава от силата на магьосничеството. Кръвта на Исус Христос , синът на Бог, е абсолютната протекция от всички зли сили. Каквото и да е написано или признесено като проклятия в имато на силите на тъмнината срещу тези, които следват Господ Исус, ще бъде разчупено в името на нашия Господ. Той остава мощната крепост за всички, които се обръщат към него.


03.2 - Съвременните идоли

За съжаление, нов вид идолопоклонство е обзело индустриалните държави, където статуите са заместени от коли, телевизия и знаменитости. Човекът вече разчита повече на новите технологии отколкото на живия Бог. Той се качва в колата и бързо шофира по асфалтовите пътища. Колата е станала идол за съвременния човек. Той влиза в нея и се оставя на силата ѝ. Докато израиляните в миналота са танцували около златното теле, днешната цивилизация се върти около последния модел кола. Собственикът спестява и жертва за своята кола; почиства я, излъсква я, слуша тананикането на двигателя повече отколкото слуша хората около себе си. Той посвещава значително време и пари за колата си- повече отколкото за бедните. Станал ли е човекът роб на съвременните технологии? Множество хора пълнят стадионите за да наблюдават автомобилни състезания или спортни събития. Но малцина стоят на църковните скамейки и издигат иметона Бог видими в живота си.

Исус ни предупреждава особено много за любовта към парите. Той казва: „Никой не може да служи и на Бога, и на парите;защото или ще обикне единия и ще намрази другия, или ще отхвърли Бог и ще се привърже към парите.“ „Любовта към парите е коренът на всяко зло.“. Социализмът и капитализмът имат еднаква цел, тъй като капиталистите са богати, а социалистите искат да станат богати чрез манипулация и насилие над хората. Хората танцуват около златното теле дори и днес. Не се изкушавайте, Бог не може да бъде посрамен. Никой не може да служи и на Бог, и на парите. Исус беше беден, но доволен. Той предупреждава своите последователи относно богатството „Онези, които искат да са богат падат в изкушение и примка. “(1Томотей 6:9; Матей 6:24; 19:24).

Въпреки това господстващия идол, който управлява всички култури и религии е нашето его. Всеки човек е склонен да мисли, че е най-добрият, най-красивият и най-важен от всички. Ако те осъзнато не мислят затова, то те подсъзнателно го искат. Всеки мисли, че той/тя е центърът на вселената. Веднъж попитали едно тригодишно момиченце „Каква искаш да станеш?“ „Статуя“ отвърнало то. „Защо?“ „Ами, за да могат всички да ми се възхищават.“. Гордостта и егоизмът са в нашата природа. Това е точно обратнота на смирения дух на Христос. Исус каза: „Как можете да повярвате вие, които приемате слава един от друг, а не търсите славата, която е от единия Бог. “ „Вземете Моето иго върху си, и научете се от Мене; защото съм кротък и смирен на сърце; и ще намерите покой на душите си. Защото Моето иго е благо, и Моето бреме е леко. “ „Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери. Понеже какво ще се ползува човек, ако спечели целия свят, а живота си изгуби? или какво ще даде човек в замяна на живота си? “ „ А ти търсиш ли за себе си големи неща? Не търси; “ (Йоан 5:44; Матей 11:29-30;16:25-26; Еремия 45:5).


03.3 - Преодоляване на идолопоклонството

Защо първата заповед забранява точно поклонението пред други богове освен пред Бог. Всъщност има само един Бог. Всички знаменитости на този свят са временни. Само Бог живее вечно. Той ни е създал, така че на него да е слава и чест. Той е центърът на цялата вселена. Нашата себичност трябва да се пречупва всеки ден докато започнем да служим на Бога с радост. Трябва да бъдем на божие разположение. Нито нашата банкова сметка, здраве или талант трябва да е в основата на живота ни.

Авраам искрено обичаше Исаак, неговия законен наследник и дългоочакван син. Той беше толкова зает със своя син, че като че ли той стана по важен за него от самия Бог. Тогава Господ изпита своя слуга. Той нареди на Авраам да пожертва своя обичан син на всеизгаряне. Авраам беше готов да направи това, което изглеждаше невъзможно , да пожертва сина си и да отдаде слава на Бог. В последната минута Бог каза на Авраам да не жертва сина на своето обещание, и да пожертва овен на негово място. В това състояние на вътрешен смут , Авраам беше готов да се одели от своя син и да прослави Бог. Той доказа, че обича Господа повече от своя собствен син.

Трябва да изпитваме себе си от време на време за да проверим дали има големи или малки идоли, които стоят между нас и Господ. Това може да са книги, бижута, портрети, спомени, хобита, навици, пари, имоти и други. Дори понякога хора биха могли да бъдат тези идоли.

Изкушението от идолопоклонството се изразява в това, че хората са склонни да обожествяват своите управници. Много хора са боготворили Наполеон, Ататурк, Хитлер, Насер, Комеини и други. Въпреки това техните книги и спомените за тях а били изгорени и разрушени скоро след тяхната смърт. Пророк Еремия предупреждава хората за страстта по хората или за разчитането на човеци. „Проклет да бъде оня човек, който уповава на човека и прави плътта своя мишца(сила)”(Еремия 17:5).

Хората често издигат кино-звездите и спортните шампиони като свои богове. Те са омайвани от музикалните концерти и се превръщат в истерични маси по стадионите. Трябва да внимаваме в това. Не казваме, че да служим и да уважаваме хората е грях. Но е духовна измяна да се обича и доверява на човешко същество повече отколкото на Бог.

Не се е ли свързал Бог с нас чрез един вечен завет? Не е чудно, че Христос нарича хората „зло и развратено поколение”, защото те не обичат Бог с цялото си сърце, дълбоко да го почитат и да се доверяват единствено на него.

Идолопоклонството днес има различни форми в резултат на празнотата, която е там поради отдръпването на човек от Бог. Господ е ревнив Бог и иска единствено той да има нашите сърца. Той не е задоволен само с част или с повечето от нашата любов и покорство към него. Той иска да ни има напълно и вечно. Ето защо древните и съвременните идоли трябва да изчезнат от жовота ни и трябва да обновим нашето посвещение към нашия небесен баща отново. Попитайте себе си този въпрос, кои са тези скрити идоли в живота ти и какво трябва да направиш за да ги унищожиш напълно?


03.4 - Християнската вяра в противоречие ли е с първата заповед?

Евреите и мюсюлманите са съгласни с християнската интерпретация на Десетте Божии заповеди до този момент. Въпреки това те обвиняват християните в това, че нарушават първата заповед. „Вие християните всъщност сте неверници, защото нарушавате първата и най-велика заповед” казват те. „Вие богохулствате, твърдейки, че има три бога и един от тях е умрял на кръста.” Юдеите и мюсюлманите обвиняват християните в богохулство, защото те вярват в единството на светата троица.

Как откликна Исус на такива обвинения? Той се сблъскваше с подобни атаки от коравосърдечни хора всеки ден. Исус разясни своето единство с Бог отец много ясно: „Аз и Отец сме едно”(Йоан 10:30). Той никога не каза: „Аз и Отец сме двама”, той каза „едно”! След това той също казва: „Аз съм в Отца и Отца е в мен.” Преди да бъде арестуван, Исус се моли за своите последователи „за да бъдат те едно, както и ние сме едно”(Йоан 17:22). Тези думи свидетелстват за единството на светат троица. Формата за множествено число се разбира като единствено. Исус беше свидетелство за своето съвършено единство с Отца. Тази истина не може да бъде изчислена математически. „Никой не може да каже „Исус е Господ”, освен чрез Святия Дух .”(1Коринтяни 12:3). Това е вечна духовна истина. Ако не сме отворени към духът на Бог, то ние не ще можем да разбираме духовните истини. Исус каза: „Ако някой ме обича той ще пази моите заповеди; и Отец ми ще го възлюби и Ние ще дойдем при него, и ще направим обиталище у него”(Йоан14:23). Исус обеща на своите последователи, че Святият Дух ще обитава в тях. В същото време той ги увери в своето съвършено единство с небесния баща, и че и двамата ще обитават в сърцата на техните последователи.

Християните не вярват в три различни бога, но в един Бог, който е разкрил себе си като Отец, Син и Святият Дух. Изповядвайки единството на троицата, ние не нарушаваме първата заповед, а вместо това я изпълняваме. Божият дух е излян в нашите сърца в резултат на помирението ни с Бог в смъртта на Исус Христос. Святят дух ни насърчава да казваме на Бог нав баща/отец изповядваме неговото свято име. По същия начин вярваме в Исус и го обичаме с целите си сърца, защото „любовта не Бог е изляна в сърцата ни чрез обещания Святи Дух.”(Римляни5:5). Трябва да разпознаваме, че единството на троицата е скрито за тези, които не са новородени чрез Святия Дух и не искат да знаят тази славна истина.

Куранът всъщност не атакува триединството , в което християните вярват. Той атакува сектантското триединство, което всички християни отричат. Куранът отрича триединството на отца, майката и синът.(Сура ал-Маида5:116). Куранът се противопоставя на вярването, че Бог е Исус, синът на Мария. (Сура ал-Маида5:17,72) или само третият от трите(Сура ал-Маида 5:73). Точното и прецизно разбиране на святото триединство в Библията е, че Бог е всеобхватно единство, вечна цялост, триединството на Отец, който говори чрез своето слово и работи чрез своя Дух. Ние отричаме биологичното триединство на баща, майка и син, както и това, че Бог е Христос, синът на Мария. Ние изповядваме Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух като един и единствен Бог.


03.5 - Какво казва Старият Завет за триединството?

Старият Завет съдържа някои удивителни препратки относно целостта на Бог в святото триединство. Дори и Куранът не може да отрече това. В Псалм2:7,12 четем божието откровение за Исус 1000 години преди той да се роди. „Ти си Мой Син;днес аз те родих”. Той също предупреждава хората „Целувайте Сина, за да не се разгневи и да погинате по пътя.”

Исая7:14 казва 700 години преди раждането на Христос: „Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, И ще го нарече Емануил.”

В Исая 9:6 е написано великото обещание: „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.” Тези божествени думи в Стария Завет свидетелстват за божествеността на Исус Христос и съвършеното му единство с Отец.

Според 2Царе 7:12-14, на цар Давид му беше обещано, че един от неговите синове, който „ще излезе от него”, ще бъде и Божият Син. От тогава другото има за Месия или Син на Давид е Божият Син.

В Псалм 110:1 можем да прочетем: „ Господ рече на моя Господ: Седи отдясно Ми Докле положа враговете ти за твое подножие.” Има ли два Господа? Никога! Въпреки това тези стихове онагледяват съвършеното единство между Бог Отец, Бог Син и Святия Дух.

От самото начало Бог говори в множествео число „И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие;”(Битие1:26).

Това показва, че свидетелството за цялостта на святото триединство не е християнска измислица. Това е истина, която Бог е открил 1000 години преди раждането на Исус Христос. Кой може да застане против откровение дадено от самия Господ?


03.6 - Препратки от Корана за божествеността на Христос

Не само Петокнижието, псалмите и пророците свидетелстват за единството на Бог Отец, Бог Син и Святия Дух, но Коранът също съдържа стихове, които потвърждават християнското свидетелство. Ако всеки мюсюлманин прочете Корана с отворен ум, той би бил убеден от стиховете, които говорят за раждането на Исус от девицата Мария. Казва се, че Исус е бил роден без човешка намеса. Аллах е вдъхнал своя дух в девицата Мария и затова Исус е бил роден(Сура ал-Анбия 21:91 и Сура ал-Тахрим 66:12).

Сурите АлИмран 3:45, АлНиса4:171 и Мариам 19:43 твърдят, че Исус е словото на Аллах въплътено и дух от Него. Тези стихове са ислямското ехо на Евангелието според Йоан „И словото стана плът и обитаваше сред нас, и ние видяхме славата му”(Йоан 1:14).

В Сурите АлБаяра 2:87,352 и АлМаида 5:110,е написано, че Христос е бил подсилен от Святия Дух, за да може да направи птица от кал и да вдъхне живот в нея. Той е изцелил слепият и прокаженият, и е възкресил мъртвия с позволението на Аллах. Тази хармония в действие, която е между Аллах, Христос и Святия Дух е ясно разкрита в Корана. Защо мюсюлманите се бунтуват срещу Бог и неговия Месия?

В Сура Мариам 19:21 можем да прочетем следното: „Правим го знак за хората и милост от нас.” Винаги е учудващо, че Аллах в Корана говори в множествено чилсло и нарияа Христос Милост от Милостивия. Той е същата част от божествената същина.

Доста препратки от Стария Завет и Корана потвърждават цялостта на единството. Ние сме приканени да се присъединим към ангелите да възвеличаваме Бог: „И викаха един към друг, казвайки: - Свят, свят, свят Господ на Силите! Славата Му пълни цялата земя”(Исая 6:3). Повторението на думата „свят” три пъти означава, че Отец е свят, Синът е свят и Святият Дух е свят и те са едно в съвършена святост.


03.7 - Християнското вярване в божествеността на Христос

Не е преувеличено, когато апостолите на Христос явно засвидетелстваха за неговата божествена природа. Въпреки опасността от смърт, Павел открито изповяда: „Христос е образ на невидимия Бог”(Колосяни 1:15). Йоан пише: „Словото стана плът и обитава между нас и ние видяхме Неговата слава,слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина”(Йоан 1:14). Апостол Петър свидетелства: „Ти си Христос, Синът на живия Бог”(Матей 16:16).

Църковния събор в Никея обобщава християнската вяра по следния начин: „Христос е Бог от Бог, светлина от светлина,самият Бог от самият Бог, роден, не направен, с еднаква същина като Отца.”

Мюсюлманите и евреите слагат лимит на всемогъществото на Бог със своите непреклонни доктрини. Кой може да божието откровение на самия Него, такъв какъвто е? Кой има право да забрани на Всемогъщия да има син и да го пожертва за да спаси света? Бог е свободен! Христос съществуваше преди сътворението на света. Той стана човек за да помири света с Бог и да възстанови небесния мир. Христос стана яовек за да спаси света. Той остана безгрешен за да може да отнеме греховете на света. Йоан Кръстител се отнася до този ожествен призив. „Вижте! Божият анец, който отнема греха на света!”(Йоан 1:29).

В резултат на това, ние сме осиновени и наричаме Бог наш Небсен баща, тъй като нашите грехове са простени. Христос е осигурил велико спасение за всеки човек, не само за християните. Неговото спасение е за хиндуистите, будистите, евреите, мюсюлманите и атеистите. Той подарява вечен живот на всеки, който му се доверява напълно и го приеме за свой Господ и Спасител. Синът ни води към Отец(нашия небесен баща) и Отец ни приближава до Сина. Господ разкри себе си при кръщението на Исус Христос на река Йордан: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение”(Матей 3: 17). Кой би могъл да спре глас от небето?


03.8 - Каква е целта на първата заповед?

Целта на първата заповед е да обичаме Бог. Мойсей написа този привилегия в най-важната заповед: „и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила.”(Второзаконие 6:5). Или обичаме Бог и живеем в хармония с неговия Дух или го мразим и живеем срещу неговата воля. Ако обичаме Бог, ние мислим за него, слушаме го, правим това, което го кара да е доволен от нас, живеем за него и копнеем за него както една невяста копнее за своя младоженец и препрочита неговите писма отново и отново. Но онези, които държат на своята гордост и виждат себе си като полубогове, обръщайки гръб на истинския Бог, очевидно ще забравят неговото слово и в своето коравосърдечие ще паднат под божия гняв.

Но тези, които обичат Христос са отворени към Божия Дух. Те получават прошка за греховете си и ходят в силата на Святия Дух. Те се преобразяват в образа на своя Небесен баща, тъй като всекидневно се молят за освещение на тях и на домовете им. Ако наистина обичаме Бог, ние се обръщаме към него и получавме благодат в благодат. Преживявяме всекидневно очистване и освещаване, живеем в свобода като божии деца и участваме в духовно служение. Тези, които истински обичат Бог изхжърлят идолите от живота си и твърдо стоят в Новия Завет, чиято тайна е разкрита чрез нашата вяра и живот: „ И ние познаваме и сме повярвали любовта, която Бог има към нас. Бог е любов; и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог пребъдва в него.”(1 Йоан 4: 16)

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on March 23, 2015, at 11:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)