Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 055 (The Aggravation of the Offense of the Israelite People)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 2 - Божията правда Е НЕПОКЛАТИМА дори и след ЗАКОРАВЯВАНЕТО на синовете на Яков, Божийте избрани (Римляни 9:01 - 11:36)
4. Божията правда се придобива само чрез вяра, а не чрез спазването на закона (Римляните 9:30-10:21)

б) Нарастващата обида на израелтяните- Бог беше по-милостив към тях, отколкото към другите хора (Римляни 10:04-08)


РИМЛЯНИ 10:4-8
4 Понеже Христос изпълнява целта на закона, за да се оправдае всеки, който вярва. 5 Защото Моисей пише, че човек, който върши правдата, която е чрез пазенето назакона, ще живее чрез нея. 6 А правдата, която е чрез вяра, говори така: "Да не кажеш в сърцето си: Кой ще се възкачи на небето, т. е. да свали Христос?, 7 или: Кой ще слезе в бездната, т. е. да въздигне Христос от мъртвите?" 8 Но какво казва тя? Казва, че "словото е близо до тебе, в устата ти и в сърцето ти", т. е. словото на вярата, което проповядваме.

Павел свидетелства, че крайната цел на закона е Христос Исус, защото той е пътят, и истината, и животът. Никой не дохожда при Отца, освен чрез Него (Йоан 14: 6).

Христос съвършено изпълнени всички изисквания на закона, с всичките му подробности, и се превърна в пример за подражание. Ето защо, когато се сравняваме с него, ние се оказваме грешни. Това се отнася и за юдеи, и за християни, защото всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога, тъй като всички нямат любов и истина (Левит 18: 5; Римляни 3:23).

В същото време, Исус помири целия свят със святия Бог чрез изкупителната си смърт (2 Коринтяни 5: 18-21). Христос изпълни стария закон напълно и затова той е нашия нов закон, в когото виждаме закона на благодатта. Поради неговата изкупителна смърт ни е дадено ново прав и получаваме оправдание чрез благодатта, за да получим вечен живот. По този начин, Христос е нашата праведност (Исая 45:24; Еремия 23: 6; 33:16) и всеки, който се обърне към него няма да бъде осъден.

Господ казва в закона на Мойсей: който пази моите заповеди - ще живее. Но никой не опази всички Божии заповеди, освен самият Исус. Следователно, никой не живее вечно, поради собствената си сила. Ето защо евреите се опитват, чрез техните молитви, служби, постене и очаквания, да накарат обещания Месия да слезе при тях и да ги избави от Божия гняв. От друга страна, те не искат да чуят или да се обърнат към истинския Месия, който доброволно слезе от небето. Праведната вяра не се нуждае от нов Христос, който да слезе от небето, нито пък се нуждае от нов Христос, който да възкръсне от мъртвите, защото Христос вече дойде до нас (Лука 2:11) и възкръсна от мъртвите (Матей 28 : 5, 6), и словото на живота е достигнало до мнозина. Евангелието, което се проповядва, е изпълнено с авторитета на Христос. Който го чуе и повярва получава благословението на евангелието в сърцето си и който го изповядва е насърчен. Ние сме по-богати отколкото знаем и следователно трябва да даваме на останалите дял от тази духовна храна, защото те мислят, че са велики и силни, докато в действителност те са смъртни и мъртви в престъпленията и нарушенията си.

МОЛИТВА: O небесен Отче, покланяме ти се, защото си изпратил своя Единороден Син, за да изпълни закона, за да отнеме греховете на света и да ни изкупи. Поради изкупителната му смърт законът не може да ни обвини. Исус е приключила ерата на закона и ни е въвел в епохата на благодатта. Амин.

ВЪПРОСИ:

  1. Какъв е смисълът на мотото на Павел: Христос е краят на закона?
  2. Защо евреите очакват с нетърпение идването на Месия?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 26, 2015, at 04:55 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)