Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 017 (He who Judges Others Condemns Himself)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - Правдата на Бога Осъжда всички грешници И оправдани и осветени Всички вярващи в Христос (Римляни 1:18 - 8:39)
A - Целият свят лежи под влиянието на лукавия, и Бог ще съди всички в правда (Римляни 1:18 - 3:20)
2. Защото Божият гняв се открива срещу евреите (Римляни 2:1 - 3:20)

a) Който съдии други се осъжда (Римляни 2:1-11)


РИМЛЯНИ 2:6-11
6 Който ще въздаде на всеки според делата му; 7 вечен живот на тези, които с постоянство в добри дела търсят слава, почест и безсмъртие; 8 а пък гняв и негодувание на онези, които са твърдоглави и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата; 9 скръб и неволя на всяка човешка душа, която прави зло, първо на юдеина, после и на гърка, 10 а слава и почест, и мир на всеки, който прави добро, първо на юдеина, после и на гърка. 11 Понеже Бог не гледа на лице.

Скъпи братко/сестро, познаваш ли принципите на Божия съд? Всички хора бързат за критичния час, но дискретния и мъдър човек е този, който се приготвя за този час. Апостолът на благодатта ясни ни разкрива това, на последния съд нашите добри и зли дела ще бъдат изпитани като основа за нашата присъда. В Матей 25 Христос изяснява, че показването на любов към тези, които са презрени, отхвърлени, бедни, пренебрегнати и обикновени, е нещото, което е добро в Божиите очи. Христос не спомена поста, молитвата,ходенето на църква и милостинята, но по скоро практическата милост към нуждаещите се.

Чрез твоите тайни дела на любов, се проличава дали сърцето ти е закоравено или меко, горделиво или милостиво. Образован човек ли си, който показва презрение и надменност към обикновените и невежите? Любовта на Христос отвежда ли те при тези, които са неспособни, забравени, овдовели или осиротели? Ще бъдеш възнаграден само за дела на любов, а не за поклонението ти и стриктно спазване на външните форми на религиозност.

Павел показва единствения начин за изливане на Божията любов в сърцата ни. Онзи, който насочва ума си към Божията слава и не бяга след богатства и тленна слава, се приближава до Бог и бива променен от милостта му. Който търси божията слава е съкрушен от своята собствена горделивост и не взема никаква слава за себе си. Такъв покаян човек отваря сърцето си за Божията прошка и се държи здраво за милостта му, като мощен щит. Всеки, който усети своята тленност, копнее за вечен живот и го приема с вяра и участва в плана на вечния дух. Ето защо, бъдете внимателни, не сте спасени поради собствените си дела, но копнежа ви за Бог привлича силата му в слабостта ви и неговата любов превзема душата ви, за да имате мотивите не неговата любов. Ще търсите ли Бог и ще живеете ли вечно?

Онзи, който върши зло, не го върши, защото е роден да бъде съд за ярост, предопределен и приготвен за разрушение, а защото сам не иска да се покори на истината. Злите дела не се извършват изведнъж. Те се резултат на дълго, погрешно развитие. Съвестта ни се противопоставя на всички неправилни дела. Упреква ни и ни предупреждава да не оскърбяваме Святия дух на Бога. Въпреки това, онзи, който се заинати, отхвърля Божия глас и се предава на духа на непокорството, извършва престъплението безочливо и дръзко, потискайки съвестта си. Злите ни дела са резултат от отстъпването ни пред изкушенията около нас, както и на лоши книги, филми и компании, и дори на мислите на сърцата ни, които ни теглят към зло.

Който се противопоставя на привличането на Святия дух, пада под осъждение, затваряйки сърцето си за Божия дар, и е пренебрегнал Всемогъщия Бог, подбуждайки гнева му. наказанията на Бог определено ще паднат върху всички непокорни, носейки беди и страдание. Живееш ли в силата на Христос, на нивото на любовта, или потъваш под гнева на праведния Съдия? Не може да избягаш от отговора на този въпрос. Така че, приготви се за деня на разделянето на доброто от злото.

В своето твърдение, че осъждението пада първо върху евреите, Павел има предвид, че старият завет е оставил доживотна отговорност над тях и Бог първи ще ги извика на съд. Който от евреите, чрез делото на Святия дух, дойде близо до Бога, ще свети с неговата слава. Но който си остане коравосърдечен, ще бъде отнесен в ада, защото не е позволил на Святия дух за промени духа на непокорство в него.

Гърците, монголците и афроамериканците, заедно с всички раси и езици, ще имат правото да се приближат до Бога, защото той е създателят на всички хора и той не харесва расизма. Всички са равни пред него. Дори богатите родове ще изгубят светлината си пред неговата красива слава. Всички сме нищо пред Създателя на всичко. Майките, които служат в домовете си и обикновените братя вероятно ще светят в духа на Христос повече от епископите, великите лидери и суперзвездите. Бог ще ни измерва спрямо мярата на неговата любов. Който позволи на Бог да го промени според своята любов, ще бъде приет. Но който закорави сърцето си и обича себе си повече от другите, ще изпадне от Бога и ще се изпълни с презрение. Господ е справедлив и верен. Той не гледа на лице и няма предпочитания.

Признаваме, че няма никой праведен сам по себе си или милостив като Бог. Но който се протегне към фонтана на любовта става праведен, защото силата на небесния Баща променя всички, които го търсят. Но не мислете, че такава промяна и подготовка за делото на Божията милост става бързо. Победата над гордото ни его изисква време и само малцина искат да станат слуги на онези, които падат. Ето защо Исус дойде преди нас и яде с прелюбодейците и бирниците, за да се отречем от коравите си сърца, да приемем меко сърце и да обичаме грешниците, както Бог ги обича.

Знаеш каква е наградата за онези, които продължават да вършат дела на любов в дълготърпение? Бог ще облече всичко онези, които са отворени за духа на благодат в неговата слава. Ето защо Божествения край за човека не е по-малко от първоначалния план. Той сътвори човека по свой образ и искаше да излее славата си и характеристиките си в този съд. Всемогъщия почита онези, които имат милост над отхвърлените. Неговият мир обитава в сърцата на онези, които са прокудени и презрени, поради неговата праведност.

Краят на съда е разделението на меките по сърце, които са преобразени в слава в радостта на Господа, от онези, които са закоравили сърцата си към повика на Святия дух, който бързо ще слязат в ада за вечни мъки. Не се лъжете, Бог не е за подиграване; защото каквото сее човек, това ще пожъне.

МОЛИТВА: О Господи, любовта ми е малко и егоизмът ми е голям. Аз съм нечист пред теб. Прости ми греховете. Отвори очите ми за делата на твоята любов. Води ме в живот на жертва и добри дела, защото в мен няма нищо добро. Спаси ме от мен самия/самата и изпълни сърцето ми с твоята любов, за да търся онези, които са презрени и да стоя с простолюдието, да ги обичам и да ги благославям, както ти потърси онези, които се отклониха, за да ги спасиш.

ВЪПРОС:

  1. Какви са божествените принципи за последния съд?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 11, 2015, at 01:19 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)