Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 011 (Peter’s Sermon at Pentecost)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 1 - Създаването на Църквата на Исус Христос в Ерусалим, Юдея, Самария, и Сирия - Под патронажа на апостол Петър, като се ръководи от Светия Дух (Деяния 1 - 12)
A - Растежа и развитието на ранната Църквата в Ерусалим (Деяния 1 - 7)

6. Петър Проповедта на Петдесятница (Деяния 2:14-36)


ДЕЯНИЯ 2:14-21
14 А Петър, като се изправи с единадесетте, повиши глас и им каза: "Мъже на Юдея и всички, които живеят в Ерусалим, нека това да се знае за вас, и обръщат внимание на думите ми. 15 За тези не са пияни, както вие мислите, тъй като това е едва третият час на деня. 16 Но това е казаното от пророк Йоил: 17 "И това ще се сбъдне, в последните дни, казва Бог, че аз ще излея от Духа Си на всяка твар; синовете ви и дъщерите ви ще пророчество, млад хората ще виждат видения, старците ви ще сънуват сънища. 18 И Моите слуги и слугини Моите ще излея Духа Си в онези дни, и те пророчество. 19 И ще покажа чудеса на небето горе и знаци в земята под: кръв и огън, и пара от дим. 20 Слънцето ще се превърне в тъмнина и луната в кръв, преди идването на великия и страхотен ден на Господа. 21 И ще стане така, че всеки, който призовава името на Господа, ще бъде спасен."

Говорейки езици е важно, но пророкуването е по-важно. Говорейки езици е дар от Светия Дух, в който човек се превръща изцяло към Бога, като благодари, възхваляващи и молитва към Него, обикновено без разбиране и в собствените думи. пророкуването, обаче, тръни сърцето на слушателите, и го кара да се изправи в Божието присъствие.

След възхитените евреи, като чуха апостолите, което хвалеше Бога с езиците на радост и хваление, проповед на Светия Дух от устата на Петър ужилени сърцата им. Апостолът ясно свидетелства за тях, че Духът на Бог се е явил и разкри причината за идването Му.

Петър не стои сам пред тълпата, блести с следствие, за да очарова слушателите. Вместо това всички дванадесетте апостоли се събраха и стане група от молитвени войни, всички стоящи около говорителя. Петър вероятно смятат, че е трудно да се говори на тълпата, без да са подготвени предварително. Духът на истината обаче успокои мислите си и насърчават сърцето му, сякаш не е живял само преди няколко дни с учениците зад заключени врати, на страх от юдеите. Сега, че Божията сила ги въвели, езиците им станаха отлично. Думи от Светия Дух удари сърцата си, и Бог говори чрез Неговите апостоли. Петър не попадат в транс пред слушателите си, но застана пред тях и заговори спокойно и с уважение.

Първо, Петър отговори на подигравки евреи, като накратко им казва, че е невероятно, че някой би в такава религиозна град, да се пие в девет часа сутринта. Съседите не биха поели с това. Освен това, подобно поведение би подложи пияницата тежко наказание.

На второ място, ловец на мъжете се обърна към тези, които са отворени за неговото проповядване. Той ги помоли да слушате и да си отворят ушите, така че от Божия Дух, може да влезе в тях. Петър не проповядва на тълпата, използвайки разплакани, чувствителна или психологически ефекти, нито пък той командва тежко решение да наложи волята на човека да отстъпи. Вместо това, той посочи, пророчествата на Стария завет, заедно с изпълнението им в срок. Той предложи обяснение на това, което се е случило пред очите им, използвайки думи от Библията. Той заяви, че изливането на Святия Дух върху учениците, които са свидетели със собствените си очи, е просто изпълнение на обещанията, които Бог бе дал в Своето слово.

Лидерът на апостолите са имали смелостта да цитирам един добре познат изявление на писанието на евреите: "Това е казаното чрез пророк Йоил" Това пророчество са били изпълнени и осезаемо реализира. Светият Дух е жилище в света. Ние не трябва да иска да му се отново, но само да Го приемат като дете получава подарък. Ние трябва само да благодаря на Господ за Него. Този Дух скача от думите на писанието в очите ни, по същия начин Евангелието на Христос ни превръща и подновява нашите умове. Постът, аскетизъм и тежка самодисциплина не могат да направят нашите тела фонтан за доброто настроение. Но тази божествена личност на Триединството е налице, и очаква от нас да Го приемем и да отворим сърцата си към Него. Радост и щастие ние трябва да си припомним думите на Исус на учениците Си: "Приемете Светия Дух."

Пророк Йоил предсказано от стария, че мъже и жени, млади и стари, ще получи Божия Дух. Евреите не са само избраните, за да получат обещаното на Христос. Това пророчество представлява голямо чудо за евреите, за духовно, премахва всички разлики между мъж и жена, майка и дете, свободни и роби, евреи и езичници. Днес всички хора може да влезе в Божието благоволение. Неговата радост цари в целия свят и се реализира в сърцесъкрушените, тези, които вярват в Него, който е бил разпънат и отново възкръсва.

Бог говори чрез пророк Йоил, както и чрез апостол Петър, че изливането на този Светия Дух ще бъде обособен знак на края време. Бог търпеливо понася нечестиви човеци в продължение на хиляди години. Но на кръста, на Божия Син е простил на всички наши грехове. Следователно, Духът може да дойде на власт и безпрепятствено. Който приема свещените пророчества Дух, познава Бога, да Го хвали и прославя Христос. Този, който не получи Божия Дух попада в решение, и настоящото решение, не идват само в последния ден. Той започна да пада, когато Светият Дух се изля. Този, който не получи вечен живот е осъден, а този, който се отваря, за да Духът на Бог изпитва вечен живот. Той признава Бога и расте в познанието на Неговата воля. Нещо повече, той в които Светият Дух обитава става син на Светия Бог.

Добрата новина от тази благодат е придружено със страшни сцени на кончината на вселената, където се казва, да се помрачат атмосферата на нашата планета чрез газове и прах. Реки от кръв ще бъде пролята в световни войни, на земята, разкъсани от земетресения, с дяволи, които избухват напред като разрушителна дим да изкуши всички онези, които не са запечатани с Духа на Христос.

После идва денят на Господа, през последния час, когато Христос се появява в светлинен облак като светкавица в мрака. Тогава става ясно, че земята ще се тресе за страх от идването. Силите на ада ще се подготвят за последната битка срещу Бога преди окончателното падането им. Необходимо е да се признае, че знанията и учението за Деня на Страшния съд, включително съпътстващите признаци са определени основите на Новия Завет.

Но този, който има Божия Дух жилище в него е преминал през небесата, и живота на Бога в земното си тяло. Той може да се молим отговорен молитва, за Святия Дух е Духът на молитва, който поставя името на Христос на езика си, че той може да се обадите в Неговото име. Той със сигурност ще ни отговори. Този, който се моли в силата на Светия Дух, поръсени с кръвта на Христос, веднага се спаси. Това е нашия комфорт, сигурност и гаранция в Святия Дух. Христос ще докаже абсолютната здравина на Неговото спасение на Страшния съд, защитата на Неговите последователи в пламъците на Божия гняв.

МОЛИТВА: Ние прославят, Господи, и ви благодаря, Вашият Светият Дух е в отчаяна нашия свят. Той живее в сърцата, които са били пречистени чрез кръвта Си. Ние се покланяме и Го прославяме за вечен живот, свободно ни е дал отделно от делата. Попълнете много от нашите приятели с Твоята сила и отворете ушите си, че те могат да чуя гласа ти и радостно върша Твоята воля.

ВЪПРОС:

  1. Какви бяха основните точки на първата част от проповедта на Петър?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 28, 2013, at 10:44 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)