Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 012 (Peter’s Sermon at Pentecost)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 1 - Създаването на Църквата на Исус Христос в Ерусалим, Юдея, Самария, и Сирия - Под патронажа на апостол Петър, като се ръководи от Светия Дух (Деяния 1 - 12)
A - Растежа и развитието на ранната Църквата в Ерусалим (Деяния 1 - 7)

6. Петър Проповедта на Петдесятница (Деяния 2:14-36)


ДЕЯНИЯ 2:22-23
22 "Мъже на Израел, да чуят тези думи: Исус от Назарет, мъж засвидетелствуван от Бога за вас от чудеса, чудеса и знамения, които Бог извърши чрез Него посред вас, както вие самите знаете - 23 Него, се доставят от определена цел и предузнание на Бога, са взели от беззаконни ръце, са разпнали и умъртви".

Светият Дух не Сам се подчертае, но прославя Христос. Бог не е егоист, защото Той е любов. Всяко лице на Светата Троица, Отец, Син и Дух, обича друга, и ни води към другото. Синът прославя Отца и Светия Дух прославя Сина. Като син изпраща Светия Дух да приложи спасение, така че Отец даде на сина си цялата власт на небето и на земята. Който желае познанието за Бога трябва да гледа втренчено любовта между Отца, Сина и Светия Дух, защото Бог е любов и Неговата съюз продължава в любовта.

Петър не говори дълго за истината за изливането на блажените Дух, скоро той се обърна показанията си, лицето на Исус Христос. Картината на своя Господ, който пожертва Себе Си и стана от гроба рано сутринта в неделя, напълни подсъзнателни съзнанието на учениците. Те се молеха, отразени върху тези неща, погледна в пророчеството, и се стигна до явна разбиране. Петър изобразява Исус от Назарет слушателите си, така че те могат да разберат причината за изливането на Светия Дух.

Говорител усети, в дъното на душата си, как Святият Дух е против греха на евреите, които са отхвърлили Исус и го е убил. Питър не може да утеши своите слушатели с красиви думи и обещаните благословии. Първо, той трябваше да декларират пред тях, че те са престъпници. И все пак той не разкрие тази истина да ги насилствено или остро. Той ги прави ясно на греха им постепенно, в езика на любовта, той ги накара да признае напълно престъплението си. То се наблюдава, че в началото на речта си той не използва титлата "Христос", или "Син на Бога", но нарича Исус "Божия човек". Той желаеше, че евреите продължават да го слуша и да не кипи веднага.

Петър пое дълбоко дъх, за следващата част от речта си внимателно слушане и истинско разбиране. Той каза: "Вие всички знаете, Исус от Назарет. Този човек е бил подкрепен от Бога с повече знамения и чудеса, отколкото всеки друг пророк преди или след него. Той възкресявал мъртви, изгонвам бесовете, прости греховете, изпълнени пет хиляди гладни хора, с които може да се използват само пет хляба и успокоени яростна буря. Тези прекрасни чудеса не са деяния на човека, но от Бога. Човекът Исус е живял в пълна хармония с волята на Всевишния, че Всемогъщият работи чрез Него. Като такива, силата на небето започна да се разпространява на земята. Христос не работят самостоятелно или отделно от Бога, Своя Отец. Той беше толкова едно с Него, че Светият може да извърши Неговата воля напълно чрез Него. Това беше точно както Исус е казал: "Моята храна е да върша волята на Онзи, Който Ме е пратил, и да върша Неговата работа."

Странно е, че евреите отказаха един, който има силата и властта на Бога. Петър не кажа, че главните свещеници или членовете на синедрион са отговорни за отказ на Исус, но че неговите слушатели виновен. Те са се страхували от техните лидери, и затова държат далеч от Исус от Назарет и не го защитава. Някои от тях са взели участие в вика: "Разпни Го, разпни Го!" Петър намушкан сърцата им със смелостта на Светия Дух, като им казал: "Вие сами убит този човек, който е поръчано от Бога, а не от обикновен пребиване с камъни, но от него доставка на народите, римляни. Ти Го разпнаха чрез тях. Това означава двойно срам. "Петър не говори на своите слушатели за грабеж, лъжа, или примеси, но се усеща, че отношението им към Исус ги направи непокорни, сляп и невежи врагове на Бога. Тази проповед на Петър не означава осъждане на Светия Дух. Го е направил, обаче, осъждат всяко беззаконие и да разкрие всяко зло отношение към Бога, както се вижда в неподчинение на човека и вражда.

Бог, обаче, не е загубил битката, независимо от разпъването на Христос, но завърши спасението, което Той предлага Неговото предузнание. Независимо от шокиращо престъпление свободно обявен Неговата любов. Никой не може да попречи на Божия план. Светият е твърдо решен да изкупи света, знаейки, че това може да бъде направено от жертва на Неговия Син в ръцете на непокорните грешници. Кръстът е триумф на Божието предузнание и знамето на невъобразимо Неговата велика любов към света. Тази предопределеност на Бога, обаче, не означава индулгенция на Всевишния към евреите, с всички интензивността на Святия Дух беше казал чрез Петър: "Вие сте убийци, убийци, и врагове на Бога".

Колко голяма е разликата между началото и края на речта на Петър! Първо, апостолите бяха стояли с голяма радост в Светия Дух, възхваляващи и благодари на Бога изобилно. След това, Святият Дух е довело Петър силно осъждаме сърцата на слушателите. Любовта на Бога е не мека или повърхностно, но свято и вярно.

МОЛИТВА: о, свети Отче, благодаря Ти, че даде Своя единороден Син, за да срамно да умре за нас. Ние го уби с нашата злоба и упоритост. Прости греховете ни и да ни освети напълно от Духа на великолепната Твоята любов.

ВЪПРОС:

  1. Защо Питър трябва да се каже на евреите, че те са убийците на Исус?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 28, 2013, at 10:45 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)