Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 010 (Genealogy of Jesus)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 1 - ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЕРИОД В МИНИСТЕРСТВОТО НА ХРИСТОС (Матей 1:1 - 4:25)
A - РАЖДАНЕТО И ДЕТСТВОТО НА ИСУС (Матей 1:1 - 2:23)

1. Генеалогия на Исус (Матей 1:1-17)


МАТЕЙ 1:6-9
6 Джеси стана баща на цар Давид. Давид стана баща на Соломон от нея, които са били жената на Урия. 7 Соломон стана баща на Ровоам. Ровоам стана баща на Авия. Авия стана баща на Аса. 8 Аса стана баща на Йосафат. Йосафат стана баща на Иорама. Иорам стана баща на Озия. 9 Озия стана баща на Иотам. Иотам стана баща на Ахаз. Ахаз стана баща на Езекия.

В младостта си, Соломон е бил образован от ръката на свещеника. Той е израснал в благочестие молейки Бог за послушни сърце, изпълнено с мъдрост. Когато той е бил коронясан за крал, той построен красив храм в Ерусалим, планиран център на еврейската цивилизация през вековете. Той намали много ценни трупи кедър в Ливан за тази сграда. Соломон, наложено на хората плащане за разходите на тези великолепни сгради. Народът страда от огромни данъци за такова скъпо живот. Той имал 700 жени и около 300 наложници. За да завършите зло, всеки един от неговите съпруги със своя идол от собствената си страна, и те се дръпнаха Соломон, за да се поклонят на идолите, за да удовлетвори своите съпруги (1 Царе 11).

По време на Давид и Соломон, силен израелската държава се е появила, но е продължила само 100 години преди разделението започва. Това се случи по време на "Ровоама" тираничния син на Соломон. Страната на бащите е била разделена в 932 г. пр. Хр, и десетте племена се обединяват в ново царство на Израел, имуществото на които е Самария. Племето на Юда, обаче, остава верен на Давид кралско семейство, както и еврейското царство в района на Ерусалим се е образувал от това племе. Що се отнася до имената на царете в родословието на Исус, те се отнасят към тези, които са управлявали тази малка царство в Йерусалим и неговите предградия.

По време на това разделение, Бог изпрати пророците Си на северното царство. Някои от тези пророци са Илия, Амос и Осия. Те работят за спиране на идолопоклонничеството, които са влезли в страната в името на Бога и да се превърне Израел от почитането на изображения, свещени дървета, и от убийството на децата. Те призоваха всички богове суетите и провъзгласена един всемогъщ Бог подчертава, че има само един Бог. Те страдали от всепроникващ атеизъм и заплаши нечестивите с Божия съд и отмъщение. В същото време, те обявяват идването на смирените и справедлив Бог, който ще дойде да обедини двете разделени братя и да се установи мир в Ерусалим.

Въпреки това, племена в северното царство не се подчиняват на пророците. Те продължиха своя идол поклонение и безсрамни партии и следователно атеизма и корупцията надделя. Бог позволи на асирийците да атакува Израел с невероятна сила. Асирийците обсадиха и унищожени Самария. Те заловен на богатите и началници и ги отведе в изгнание 1500 км от домовете им, в Месопотамия. Те се стопиха между народите и историята на Израел е приключила през 722 г. пр. Хр. Асирийците езичниците и ги помещава в Галилея, Самария, и Северна Палестина в мястото на заловените, така че тези хора, смесени заедно с останалата част от народа на Израел и формира смесена религия. Това накара южната част на евреите да презират и отхвърлят северната евреите като нечист, защото те наред с женен с езичниците. Изложението "Иорам роди Озия", обаче, не означава, че Иорам е баща на Озия, това означава, че Озия е потомък на Иорама. Имаше трима царе между Иорам и Озия, чиито имена не бяха споменати в родословието (1 Летописи 3:11, 12). Те бяха Охозия, Иоас и Амасия. Заличаването на тези трима царе е божествена изтребление, в съответствие с обещанието, посочена в (Изход 20:3-5; Второзаконие 29:18-20). Хора също не признае своята власт над тях, но поскъпна спрямо тях и ги уби. Те не ги погребват в гробници на царете (2 Летописи 22:8, 9; 24:25; 25:27, 28) и ги изключват от царския списък на предците. Матей направи същото в своето Евангелие писане, тъй като тя ще бъде представена на евреите. Не се споменава имената им не произвежда никакъв ефект върху валидността на родословието. Евреите не са били в състояние да се противопостави на това, тъй като пропускане на някои имена от генеалогични записи е запознат с евреите (сравни Ездра 7:1-5 с 1 Летописи 6:3-15).

Исус обичаше, презрян и живее по свой избор в Назарет, в царството на север, което му е причинило отхвърляне от страна на евреите от Ерусалим. По времето на Исус, цар Ирод, ремонтирани на храма, който е вторият храм в еврейската история. Христос и неговите апостоли не отхвърли тази къща, която е построена от камък. Те призоваха хората, които се събраха в храма, за да се ангажират към истинския Бог и да се посветят като живи камъни, за да се изгради духовен дом (себе си) в това, което Бог ще обитава от Светия Дух.

МОЛИТВА: О Господ Исус Христос, Твоето царство не е от този свят. Вие сте истински смирен цар. Всички други лидери са съгрешили, воюва проливат кръв, и, съкровища, но сте живели свят и умира в името на истината, за да ме откупи от срам. Моля, да ме приемат и да ми засади в духовния храм, който може наистина да бъде вечно, посветена на Божия дом.

ВЪПРОС:

  1. Кога разделянето се проведе в царството на Стария Завет, и от коя група Исус слезе?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 14, 2012, at 09:47 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)