Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 001 (Introduction)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Javanese -- Latin? -- Peul -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей

ВЪВЕДЕНИЕ


Писането на Христовото Евангелие Според Матей

Много хора са свидетели на живота, речи, смърт, и възкресението на Христос. Ние се учим от показанията на тези хора, че Христос не пишат книги, въпреки че той е в състояние да пише на иврит. Той е Словото на Бог стана плът. Той е живял какво каза той и неговото поведение и начин на форми на живот и на открито Евангелието за всеки, който обича истината. Неговото слово е повече от учение. Това е конструктивна сила на Бог. Думата ъевангелиеъ означава ъдобра новинаъ, тъй като предлага богатство на доброта и благодат на Бога в Христа Исуса.

Четирите евангелия

Думата ъевангелиеъ е предназначен като превод на гръцкото ъЕвангелионъ, което означава ъдобри вестиъ или ъдобра новинаъ. Евангелието е обявяването на добрата вест за спасение. Тази дума понякога за запис на живота на нашия Господ Исус Христос (Марк 1:1) и възприемане на всичките си учения (Деяния 20:24).

Но сега думата ъевангелиеъ описва предимно съобщение, че християнството проповядва. ъДобрата новинаъ е неговото значение. Евангелието е дар от Бога. Това е обявяването на опрощението на греховете и синовничество с Бога, възстановени чрез Христос.

Духът на Господа в нашите ръце четири книги записване живота на Христос, разкри му пенмен, евангелистите, Матей, Марк, Лука и Йоан. Две на тези пенмен бяха близки ученици на Христос. Другите две бяха спътници на неговите апостоли. Те точно новините от апостолите. Когато погледнем към Евангелията, ние откриваме, че първите три Евангелия имат много общи черти. Понякога се появява в същата или свързани формулировка всеки, независимо от факта, че всеки от тях се споменава отличителен новини за живота на Христос, че другите не спомена. Така всеки Евангелието има отличителен характер.

Кой е Матю?

Матю е един от дванадесетте апостоли на Исус Христос (МАТЕЙ 10:1-4). Той е галилеянин (Акт 2:7). Неговото оригинално име е ъЛевия Алфеевъ (Марк 2:14, Лука 5:29). ъМатюъ означава ъдар от Господа.ъ Голямо угощение, че Матей е в къщата си за Исус, на която той покани много бирници и грешници, е по повод на приятна своя отговор на призива на Господа. Но той не го коментирам, защото на неговото смирение.

Окупация на Матю, в началото, е събирането на данъците за римската власт. Такива хора са мразен и презиран от юдеите, които ги смята за недостойни за еврейската националност. Бирниците често са подредени с грешниците и изгнаници (Матей 9:10-11, 18:17), и фарисеите често се оплакват разговаря Господ с бирниците и влизат в къщите си (Лука 5:30, 15:1 - 2, 19:7). Но Божията благодат е предназначен за всички, без изключение, и е в състояние да спаси най-лошите грешници. Той призова Матей от римската данъчна служба да бъде апостол на Господ Исус Христос. След като той е нещастие на евреите от събиране на данъци от тях, Божията благодат Матей си ъдар от Богаъ чрез своето евангелие. Ето защо той не се срамуваше, наричаща себе си ъМатей бирникътъ (Матей 10:3).

Характеристика на Евангелието Според Матей

В Евангелието според Матей носи в полезрението: Христовия призив за тези, които работят и са тежко натоварено (Глава 11); някои притчи за растежа на царството на Бога (Глава 13); притчата на нечестивите слуги и свободните работници в лозето (глава 20), както и притчата за десетте мъдри и глупави девици, и описание на окончателно решение (глава 25).

Арамейски Оригинален Евангелието

Първите три евангелия представят заедно избрания изглед на живота и думите на Христос. Очевидно е, че тези три апостоли преди написването на Евангелието в гръцко-събират и отчитат какво се е случило по време на живота на Христос и това, което той каза на арамейски, че това е основата, върху която пишат всички евангелисти техните евангелия (Лука 1:1-4 Йоан 20:30).

Кой е написал Евангелието на Матей?

Матей, писар на първи и най-дългата Евангелието, беше началник на бирниците. Той бе презрян от народа за сръчни длъжностно лице, обслужващи окупационните държава. Неговото оригинално име е ъЛевиъ (Марк 2:14, Лука 5:27). Но Христос му даде ново име ъМатюъ, т.е. ъдар от Богаъ.

Най-старото свидетелство за Евангелието на Матей може да се намери в писанията на Папий, старейшина на църквата. Ние четем в книгите си, че Матей изготвя думите на Господ, на първо място в арамейски. Това се потвърждава от много думи, написани на арамейски тяхното произношение в Евангелието, като например ъРакаъ (безполезен) и ъмамонаъ (богатство, пари, богатство). Това е най-вероятно, че апостолите поверено Матей, най-сръчни между тях в езика, съставянето и превод на думите на Христос на гръцки, под тяхна грижа.

Вътрешните доказателства даде мощна подкрепа на факта, че писателят е Матей, бирникът, като се има предвид, че това Евангелие споменава по-различни валути, отколкото всеки друг Евангелието. Евангелието, в действителност, се отнася за три парични единици, които не са споменати всяко друго място в Новия Завет. Евангелието от Матея единствено споменава ъдве драхматаъ (Матей 17:24), ъСтатеръ (Матей 17:27) и ъталантъ (Матей 18:24), който казва, че авторът на това Евангелие е запознат с различните видове валути и че той е бил заинтересовани в установяването и определянето на техните стойности на последователите. Необходимо е също да се спомене, че в неговото евангелие, Матю се отнася до себе си, наред с другите ученици на Христос, тъй като ъМатей, бирникътъ като индикация за неговото смирение, докато Марк и Лука се отнасят към него с ъМатюъ, без да споменава унизително атрибут на ъбирникъ. Това смирение на Матей се появява също не се споменават конкретни детайли, които могат да говорят за него с възторжени термини. Той не споменава, че той направи празник за Исус. Той говори за Исус седна в ъкъщатаъ (Матей 9:10), без да се казва, чиято къща беше, като има предвид, че Лука споменава (Лука 5:29), че Матей е дал Христос ъголямо угощениеъ. В своето Евангелие, Матей не говорим за историята на Закхей и притчата за фарисея и бирника (Лука 19:1-10; 18:9-14) може би защото и двете означава похвала към вярата на бирник.

Шест Изказвания на Исус

Поговорки на Исус в Евангелието на Матей, могат да бъдат разделени в шест обширни части, систематично последователни и да няма повтарящи се идеи. Матей прие учението на своя Учител стъпка по стъпка. Първо, той донесе в видите конституцията на небесното царство (глава 10), а след това тайните на неговия растеж (Глава 13), следвана от нейната вътрешна организация (глава 18), неволи срещу враговете на Неговото царство (Глава 23 ), и накрая появата му на идването на Неговото царство (Глава 24, 25). Споменаването на тези думи на Исус е най-ценното съкровище в Евангелието на Матей, който заслужава задълбочено проучване и медитация.

Цел на Евангелието на Матей

Със специално предназначение, че Матей е с оглед, в неговото евангелие е да представи подробности за традицията на Христос чрез доказване на еврейския народ, че Исус от Назарет е прогнозира Месия, син на Давид и син на Авраам. Матей цитира по-често от Стария завет, отколкото всеки друг евангелист да докаже, че Исус е обещаният Месия, в които може да се намери изпълнение и реализация на месианските предсказанията на старозаветните пророци и ясновидци. Съответно неговото евангелие се смята за най-добрата книга за изграждане и укрепване на вярващите чрез производството на по-дълбоко в учението на Христос. Това е, в същото време, за проповядване на синовете на Авраам и привеждането им към своя Спасител, Който взе върху себе си, на тяхно място, решението на Бог.

Тези две цели ъпроповядване и преподаванеъ са толкова чудесно чете Евангелието на Матей, че това е първата книга от Новия Завет, славещи Исус Христос Бог.

Дата на Писане Евангелието Според Матей

Това уникално Евангелие е написана около 58 АД-около 25 години след разпятието. Учените са съгласни, че тя е написана преди разрушаването на Ерусалим през 70 г. сл. Хр, тъй като не се отчита падането на Ерусалим и храма, но, напротив, описва тези събития, все още в бъдеще (моля, вижте да 23:37-38 ; 24:1-2). Освен това, Матю отчита много предупреждения в Евангелието си срещу садукеите, които са загубили своята сила и власт след разрушаването на Ерусалим.

Ние се намираме в това Евангелие верни твърдения за думите и делата на Иисус Христос, който ни призовава да го последват, точно както той нарича Матей.

ВЪПРОСИ:

  1. Кой е Матей, и как той се представи?
  2. Какви са характеристиките на Евангелието според Матей?
  3. Каква е целта на Евангелието според Матей?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 14, 2012, at 09:28 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)