Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Romans - 031 (The Resurrected Christ Fulfills his Righteousness)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- ENGLISH -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ROMALILAR - RAB Doğruluğumuzdur!
Elçi Pavlusun Romalılara Mektubu
BÖLÜM 1 - Tanrı’nın Doğruluğu tüm Günahkarları Mahkum eder ve tüm İnananları Mesih’te Kutsar (Romalılar 1:18 - 8:39)
C - Aklanma, Tanrı’yla İnsan Arasında Bir İlişki Anlamına Gelir (Romalılar 5:1-21)

2. Ölümden Dirilmiş Olan Mesih Doğruluğunu Bizde Tamamlar (Romalılar 5:6-11)


ROMALILAR 5:6-8
6 Evet, biz daha çaresizken Mesih belirlenen zamanda tanrısızlar için öldü. 7 Bir kimse doğru insan için güç ölür, ama iyi insan için belki biri ölmeyi göze alabilir. 8 Tanrı ise bizi sevdiğini şununla kanıtlıyor: Biz daha günahkârken, Mesih bizim için öldü.

Tanrı’nın gazabının ve doğru adaletinin açıklanmasından sonra, Pavlus bizleri samimi bir tövbeye ve egolarımızı kırmaya yönlendiriyor. Böylece, imanla aklanmayı ve büyük umudu elde etmeyi kabul etmek için hazırlanabilir ve Tanrı’nın sadık sevgisinde devam edebiliriz. Bu kurtuluşa girmiş olmamıza rağmen, kibirli olmamak için, geçmişimizi de hatırlamaya ihtiyacımız vardır.

Tüm ruhsal armağanlar; esenlik, lütuf, sevgi, aklanma, iman, umut ve sabır, ne kendi kendimize ne de insani güçlerle meydana getirdiğimiz şeyler değildir. Tüm bunlar, hayatını sevgili kardeşleri uğruna değil ama Tanrı’nın bizlerin arasında aradığı günahkârlar için verdiği, İsa’nın ölümünün bir sonucudur. İnsan şeytanın bir bombası gibidir. Sadece kendisini mahvetmez ama diğerlerini de mahveder. Bu nedenle, Mesih bizleri sevdi ve bizler için öldü.

Bu alçak gönüllülükten yola çıkarak, Tanrı’nın muhteşem sevgisini görüyoruz. Nadiren de olsa, kendi huzurunu, zamanını, servetini ve rahatını veya yaşamını hasta kardeşinin mutluluk ve refahını geliştirmek için kurban etmeye gönüllü kişiler bulabiliriz. Belki bazıları canlarını memleketleri için ya da çocukları için verebilir. Ya da bir anne hayatını çocuklarına adayabilir. Ama Tanrı’dan başka hiç kimse hayatını suçlular ve reddedilmiş düşmanları için vermek istemez.

Bu ilke, imanımızın doruk noktasını oluşturur. Bizler Tanrı’nın söz dinlemez düşmanlarıyken, Kutsal Olan bizleri sevdi. Oğlu’nda, günahkârlarla birleşti ve kendini öldürenlerin günahları için kefaret etti. Birinin, kendi hayatını arkadaşı için feda etmesinden daha büyük bir sevgi yoktur. Mesih’in bu sözünden; herkesi sevdiği için, düşmanlarını, “arkadaşlarını” hatta ölümü bile çağırdığını anlıyoruz.

Tanrı’nın bize olan sevgisi o kadar büyük ki, bizler günah işlemeden hatta bizler doğmadan önce, çarmıhta bizlerin günahlarını bağışladı. Bu nedenle, kendimizi aklamak için; tanrısal lütfu kabul etmek, aklandığımıza ve İsa’nın kurtarışının bizde bedenleşmesine inanmaktan başka, hiç bir çaba göstermemize gerek yoktur.

ROMALILAR 5:9-11
9 Böylece şimdi O'nun kanıyla aklandığımıza göre, O'nun aracılığıyla Tanrı'nın gazabından kurtulacağımız çok daha kesindir. 10 Çünkü biz Tanrı'nın düşmanlarıyken Oğlu'nun ölümü sayesinde O'nunla barıştıksa, barışmış olarak Oğlu'nun yaşamıyla kurtulacağımız çok daha kesindir. 11Yalnız bu kadar da değil, bizi şimdi Tanrı'yla barıştırmış olan Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla, Tanrı'nın kendisiyle de övünüyoruz.

Mesih’te bir olan imanımız nedeniyle, Tanrı’nın huzurunda aklanmış olduğumuz için, şimdi, coşun ve neşeyle hoplayıp zıplayın! Şeytanın bizi şikâyet etme hakkı yoktur. Mesih’in kanı bizleri hem beden hem de ruh olarak, akladı. Bu yeni durum, İsa’nın aracılığı nedeniyle, sonsuza kadar sürecek ve Yargı Günü de Tanrı’nın gazabından bizleri koruyacaktır.

Pavlus kurtuluşun kesin gerçeğinin aşağıdaki anlamlarını bizlerde pekiştirmek istemektedir:

Birinci Olarak: Bizler, Tanrı’ya karşı düşmanlık beslediğimiz ve başkaldırdığımız zamanda Tanrı’yla barışmıştık. Bu barışma biz onaylamadan ve bir bedel ödemeden olmuştu. Aslında, bizler, lütfun saf armağanı olan bu barışmayı hak etmiyorduk ve bu barışmayı yapabilecek durumda değildik. Bu barış, sadece, bizler için ölen ve ölümden dirilmiş olan, Tanrı’nın Oğlu sayesinde mümkün olabildi.

İkinci Olarak: Eğer İsa’nın ölümü böylesine değişik sonuçlara neden olduysa, acaba, Diri olan Mesih kurtarışını gerçekleştirdiğinde, hayatlarımızda daha ne büyük değişimler olacak! Gönüllü ve kararlı bir şekilde Tanrı’yla barıştığımızdan, onun isteklerini tüm yüreğimizle yapmayı istiyoruz ki böylece onun gücü bizlerde çalışabilsin. Bu nedenle, Mesih’in kendisinin hayatından başka bir şey olmayan sonsuz hayat, kendisi Tanrı’nın sevgisinin özü olan Kutsal Ruh, Tanrı’nın Kuzusu aracılığıyla bizlere geldi. Bu tanrısal ayetler, yüreklerimizi; esenlik, memnuniyet, sükûnet ve övgü ile doldururlar. Rab’bin Ruh’u, her kim sevgide kalırsa, Tanrı’da kaldığı ve Tanrı da onda kaldığı için, muhteşem geleceğimizin bir güvencesidir.

Üçüncü Olarak: Böylece, Pavlus: “Tanrı’nın kendisiyle de övünürüz” diyerek, böylesine bir görkemi yükseltmeye cesaret bulmuştur. Bunun anlamı ise; sadece Tanrı’nın kendisiyle değil, Tanrı’nın kendisi olan ve bedenlerimizi Tanrılığı’nın tapınağı yapan, Kutsal Ruh’la da barıştığımızdan, Kutsal Olan’ın kendisi içimizdedir ve biz de ondayız. Sizde bulunan Tanrı’nın varlığıyla övünüyor musunuz? Kırılmış bir insan olun, kendinizi bir hiç yerine koyun, Rab’binize tapının ve Mesih’in ölümünün sizde yükselen, olağan üstü derecesini görün.

DUA: Çarmıhta Ölen İsa’da açıklanmış olan sevginin gücü karşısında diz çöküyoruz ve bedenlerimizi, alçalmış zihinlerin içerisine dâhil eden, tanrısal sevginin hareket ettirici gücüne teslim ediyoruz. Kendimizi düşünmek istemiyoruz ama tersine; tanrısal sevginin denizine gömülmek istiyoruz. Amin.

SORU:

  1. Tanrı’nın sevgisi nasıl ortaya çıktı?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 25, 2012, at 11:43 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)