Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 049 (First Meeting Between Paul and the Apostles)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
B - Širenja Evanđelja spasenja do Samarije i Sirije i početak oberaćenja nejevreja (Dela 8 - 12)

7. Prvi sastanak između Pavla i apostola u Jerusalimu (Dela 9:26-30)


DELA 9:26-30
26 Kad je stigao u Jerusalim, pokušao je da se pridruži učenicima, ali su ga se svi bojali jer nisu verovali da je učenik. 27 Ali, Varnava ga prihvati i odvede apostolima pa im ispriča kako je Savle na putu video Gospoda i da mu je Gospod govorio, i kako je u Damasku smelo propovedao u Isusovo ime. 28 Tako on ostade s njima. Slobodno se kretao po Jerusalimu i smelo propovedao u Gospodnje ime. 29 Razgovarao je i raspravljao sa grčkim Jevrejima, ali oni su nastojali da ga ubiju. 30 Kad su braća za to saznala, odvedoše ga u Kesariju, a odande ga poslaše u Tars.

Luka nije pisao detalju i hronološku životnu priču apostola, nego je zabeležio iskustva pojedinaca koji su doprineli sveukupnoj temi o kojoj je on pisao. Naslov ispisan iznad njegovog zapisa nije predstavljao hronološki redosled dela apostolskih, već umesto toga, to je bio opis napredovanja evanđelja od Jerusalima do Rima.

Doktor Luka, nije napisao ništa o tome šta je Pavle radio nakon njegovog bega iz Damaska. U njegovoj poslanici Galatima (1: 17-24) apostol je pisao da je nakon toga ostao tri godine u Arabiji. Najverovatnije je tamo naučio arapski jezik, radio je svojim rukama i propovedao evanđelje. Mi jednostavno ne znamo ni gde ni šta se događalo tokom te tri godine. Da li je on tamo osnivao crkve? Da li se skrivao od špijuna Jevrejskog vrhovnog veća? Ili je možda propovedao članovima Starog zaveta u tim arapskim zemljama?

Ono što znamo jeste da je nakon otprilike tri godine otišao u Jerusalim i tamo pokušao da ostvari kontakt sa apostolima. Na žalost niko nije bio voljan da ga vidi, zbog toga što su se još uvek sećali onih osuđenih Hrišćana u čija ubistva je i on bio uključen. Neki su možda mislili da je ovo takozvano obraćenje blizu Damaska bio samo trik, kako bi se uvukao u središte crkve, uhapsio apostole i zaustavio njihov Isusov pokret. Stoga, nemojte biti iznenađeni, draga braćo koji ste se obratili Hristu, ako ne doživite ništa drugačije od onoga što je Savle doživeo. Hrišćani vas možda neće prihvatiti ili vam neće verovati. Možda će vas se čak i plašiti. Istovremeno ćete biti progonjeni od strane svoje porodice i bivših prijatelja. Moraćete da prihvatite ove nevolje, kao proveru vere od vašeg Gospoda, tokom ovog prelaznog perioda. Ipak, dok to budete činili, naučićete kako da se u potpunosti uzdate u njega, jer kao što nam Pismo kaže, proklet da je čovek koji se u čoveka uzda i čija snaga je u njegovom telu.

Isus nije napustio svog slugu, nego je u srce Varnave, Kiparskog vernika, usadio želju da mu pomogne. On je stupio u kontakt sa nekadašnjim progoniteljem crkve, saslušao je njegovo svedočanstvo, i stekao je poverenje u ovog nekadašnjeg neprijatelja. On je verovao da mu se vaskrsli Hrist objavio u blizini Damaska, i postao je uveren u njegovo obraćenje. Nakon toga, preuzeo je odvažan korak ka tome da posreduje između apostola i Savla. Stojeći uz njega, on mu je otvorio vrata zajedništva sa ostalom braćom u veri. Varnava je postao most između ovog obraćenika i crkve. Hrist će, isto tako, učiniti da pojedina braća stanu uz tebe, da steknu poverenje u tebe tokom niza godina, i da te verno podržavaju. Ipak, budi svestan toga da oni nisu tvoji otkupitelji. Jedino Hrist je Spasitelj, Gospod, i onaj koji će te učiniti savršenim. Jedino u njega treba da se pouzdaš.

Savle je posvedočio pred Petrom i Jakovom da mu se Gospod objavio i da je svojim očima video njegovu slavu. On je čuo Isusov glas, koji je prodro do najdubljeg mesta njegovog bića. Nakon toga, dok je išao putem za Damask, on je propovedao Isusovo ime, kao onoga koji ga je pozvao i poslao, sa svom smelošću. Zbog toga su ga Jevreji progonili i pretili su da će ga ubiti. Kroz ovo smelo svedočanstvo i dalje razgovore, uspostavljen je jedan odnos zasnovan na poverenju između prvobitnih apostola i ovog novog apostola nejevrejima.

Oni su mu oprostili grehe ubistva iz prošlosti, kao i suze i nevolje koje je nanosio članovima crkve. Oni su oprostili njemu isto kao što je Gospod oprostio njima. Odnos koji je tih dana bio uspostavljen među ovim Hristovim ljudima ostao je čvrst, čak i tokom vremena kada su pitanja načela vezana za pravednost, zakon i spasenje po milosti protresla temelje crkve. Ovaj kratak period od petnaest dana, tokom kojih se Savle sastajao sa apostolima je imao veliki značaj za dalji razvoj hrišćanstva. U suprotnom, veoma brzo je moglo doći do razdora između jevrejskog i nejevrejskog hrišćanstva. Apostoli su živeli zajedno kao jedno u Hristu, jedno u duhu, i u jednoj sili.

Istovremeno je Pavle, koji je bio odličan poznavalac zakona, počeo da razgovara sa inteligentnim gčkim Jevrejima koji su uhvatili Stefana u zamku. On je opovrgnuo njihove primedbe i iz Zakona im je pokazao da Isus jeste bio obećani Hristos i Sin Božiji. Kao rezultat toga, oni su se razbesneli s namerom da ga ubiju. Oni su ga smatrali otpadnikom i čovekom koji nije zasluživao ništa drugo osim da nemilosrdno bude uništen.

Apostoli i članovi crkve su insistirali na tome da Pavle treba da ide, kako crkva ne bi ponovo zapala pod oštro progonstvo. Oni su ga otpratili do morske luke u Kesariji, odakle je otplovio ka svom rodnom gradu Tarsu, provinciji jugoistočne Male Azije. On je ostao tamo da živi jedan znatan deo vremena. Moguće je da je počeo da propoveda evanđelje u svojoj okolini u Siriji, iako ne postoji nikakav zapis ovakve službe (Galatima 1: 21).

MOLITVA: Oh, Gospode Isuse, zahvalni smo ti na tome što si ti temelj, zaštita i nada svih mladih vernika. Nauči mlade u veri da gledaju jedino na tebe kao začetnika i usavršitelja njihove vere.

PITANJE 49: Na koji način je Isus utešio Savla tokom perioda kada nije bio prihvaćen u crkvi, dok su ga progonili njegovi nekadašnji prijatelji?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:17 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)