Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 050 (The Wonderful Works of Christ at the Hand of Peter)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
B - Širenja Evanđelja spasenja do Samarije i Sirije i početak oberaćenja nejevreja (Dela 8 - 12)

8. Predivna Hristova dela učinjena Petrovom rukom (Dela 9:31-43)


DELA 9:31-35
31 Tako je Crkva u celoj Judeji, Galileji i Samariji bila na miru. Izgrađivala se, živeći u strahu Gospodnjem, i umnožavala uz pomoć Svetog Duha. 32 Kad je Petar sve obilazio, dođe i k svetima koji su živeli u Lidi. 33 Onde nađe nekog čoveka po imenu Eneja, koji je osam godina ležao oduzet u postelji. 34 "Eneja", reče mu petar, "Isus Hristos te isceljuje. Ustani i namesti svoju postelju." I on odmah ustade. 35 Kad su ga videli svi koji su živeli u Lidi i Saronu, obratiše se Gospodu.

31. stih je imao veliki značaj za Luku, koji je napisao da se hrišćanska crkva širila uprkos progonstvima u oblasti poznatoj pod nazivom Palestina, kojom je i Isus hodao. Čak su i u planinskim oblastima Galileje crkve bile osnivane čiji su osnivači ostali nepoznati.

Kada se Savle okrenuo Isusu kao svom Spasitelju, progonstvo protiv Hrišćana je prilično oslabilo. Poznavaoci zakona, u praksi više teoretski, zadovoljili su se time što je Stefanova smrt bila zastrašujuće upozorenje javnosti. Pavle je proveo tri godine daleko od Jerusalima i progonstvo je na izvenso vree prestalo. Mržnja je zadržala kao žar koji tinja sakriven pod zemljom. Ona nije nekontrolisano buknula niti je dovela do otvorenog progonstva vernika.

Crkve između Damaska, Galileje i morske obale mogle su ponovo da dišu. Oni su se izgrađivali u Svetom Duhu kroz ljubav, proučavanje Pisma, strpljenje, žrtvovanje, i večeru Gospodnju. Strah Gospodnji je ostao u njima, što je i početak mudrosti. Hrišćanska radost i ljubav u Svetom Trojstvu povezani su strahopoštovanjem pred Svecem. Ako mi, u slavljenju i zahvalnosti, nazivamo Boga našim Ocem, onda ne smemo zaboraviti prvu molbu u Gospodnjoj molitvi: "Neka je sveto ime tvoje."

Tamo gde crkve žive pred Bogom u ljubavi i ispunjene su Svetim Duhom, evanđelje se automatski propoveda. Ovakvoj vrsti probuđenja nisu potrebni posebni sastanci radi promovisanja, zbog toga što je svaki vernik svetlost usred tame. Svako ko je čvrst u Gospodu je nalik blještavoj, sjajnoj zvezdi usred duboke mračne noći, koja vodi ka putu spasenja. Srca koja imaju strah od božanskog suda bivaju dotaknuta onda kada Sveti Duh spoji svedočanstvo nečijeg izmenjenog života sa silom koju ima reč. Pokajanje je ovenčano pravednošću vere. Evanđelje spasenja vodi ka Gospodu koji je bio razapet. Novi vernik tada postaje zapečaćen Svetim Duhom koji dolazi da prebiva u njemu; On postaje motivator našeg propovedanja. On govori pojedincima kroz nanovo rođene vernike. Crkve postaju aktivne kroz njegovu silu koja deluje. Kako stoje stvari sa vašim crkvama, draga braćo? Da li volite jedni druge? Da li ste čvrsti u Hristu? Da li je On centar vašeg života? Da li je vaše javno svedočanstvo očigledno svim ljudima preko sile božanskog Tešitelja koji prebiva u vama?

Sada kada su crkve imale utešan sjaj slobode i mira bez progonstva, Petar je bio slobodan da napusti Jerusalim, centar hrišćanstva. On je posetio sve crkve od severa ka istoku i od istoka ka zapadu. On je takođe sišao i do morske obale, stigavši u mesto blizu Jope (koje se sada zove Jafa).

U Lidi se nalazila jedna zajednica svetih koje je Gospod izabrao i pozvao iz sveta čineći ih svojima. On ih je očistio Hristovom krvlju i ispunio ih je blagim Duhom. Oni su po milosti postali sveci kroz njihovu veru u Hrista. Oni su bili spaseni, prekaljeni, posvećeni i sačuvani u njegovoj ljubavi.

Uprkos ovim privilegijama, među njima su postojale nevolje, bolesti i iskušenja. Jedan od vernika je bio oduzet osam godina. Petar je čuo za njega i počeo je da traži njegovu kuću. On ga je kao verni služitelj posetio i govorio mu je o Hristu. Sila Svetog Duha je bila prisutna na ovom sastanku dok su se zajedno molili i ispovedali svoje grehe. Petar je potvrdio oduzetom čoveku da su mu gresi oprošteni, govoreći: "Brate, Isus Hrist te isceljuje." Ovom izjavom Petar je sažeo čitavo evanđelje i javno priznao da Isus, Nazarećanin, jeste pravi Hristos. Njemu je data sva vlast na nebu i na zemlji. Iz njega sile spasenja i isceljenja teku od jednog vernika ka drugom, kao što je Hrist i rekao: "Ko god veruje u mene, kao što kaže Pismo, iz njega će poteći reke žive vode" (Jovan 7:38).

Eneja, oduzeti čovek, saslušao je i poverovao. Verujući i slušajući apostola, on je ustao i pokupio svoju, suzama natopljenu, postelju. Dok je sedeo zajedno sa ostalima tako povezanim u molitvi, svi zajedno su veličali njihovog Gospoda. Svi vernici na obali koji su poznavali ovog vernog, strpljivog brata zajedno su se radovali i veselili. Oni nisu objavljivali da je Petar učinio čudo, već da je Hrist intervenisao isceljenjem u crkvi. Živi Gospod je proslavljao svoje ime mnogim znacima i čudima.

MOLITVA: Oh, Gospode Isuse, zahvalni smo ti za rast tvoje crkve. Mi te veličamo zbog tvoje sile, koja deluje u tvojim slugama. Molimo te za snagu koju samo ti možeš da nam daš, jer naša vera je slaba. Oprosti nam grehe naše, i očisti nas od svakog zla. Isceli naša mlaka srca i pomozi nam da nastavimo dalje tvojim putem.

PITANJE 50: Na koji način je Hrist iscelio Eneja u Lidi?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:17 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)