Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 048 (Saul’s Preaching in Damascus and his Persecution)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
B - Širenja Evanđelja spasenja do Samarije i Sirije i početak oberaćenja nejevreja (Dela 8 - 12)

6. Savlovo propovedanje u Damasku i Jevreji koji ga progone (Dela 9:19b-25)


DELA 19b-25
(19b) U Damasku je proveo nekoliko dana s učenicima 20 i odmah je po sinagogama propovedao da je Isus Sin Božiji. 21 I svi koji su ga čuli, bili su zapanjeni. “Zar ovo nije onaj što je u Jerusalimu istreblivao one koj prizivaju ovo ime?” pitali su. “I zar nije i ovamo došao da ih u okovima odvede prvosveštenicima?” 22 A Savle je postajao sve silniji i zbunjivao je Judeje koji su živeli u Damasku, dokazujući da Isus jeste Hristos. 23 Kad je prošlo mnogo dana, Judeji se dogovoriše da ga ubiju, 24 ali Savle dozna za njihov naum. Oni su i danju i noću pazili na gradske kapije da ga ubiu,25 ali ga jedne noći povedoše njegovi učenici i u korpi spustiše preko zidina.

Tamo gde preovladava Sveti Duh, ljubav vlada u crkvi, a evanđelje se propoveda među svim ljudima koji još uvek ne poznaju Isusa. Savle je ostao izvesno vreme u crkvi u Damasku, duboko prodirući u Sveto pismo i dajući hvalu Bogu. Njemu je potpuno postao očigledan uvid u Novi zavet preko proroštva Starog zaveta.

Savle nije mogao da sakrije to bogatstvo njegovog iskustva i susreta sa Hristom. On je Jevrejskoj sinagogi bio poznat kao ambasador vrhovnog veća u Jerusalimu. On je došao usred sinagoge i otvoreno propovedao Isusa. On se nije zadovoljavao samo time da prikaže kako je nazarećanin bio Božiji čovek, veliki prorok, ili obećani Mesija, kao što su to činili apostoli na početku njihovog propovedanja. On je video Isusovu slavu, i svedočio je o tome da je On istinski Bog od istinskog Boga, rođen, ne stvoren, i koji je jedno sa Ocem. Ovo svedočanstvo je dovelo do duhovne revolucije, i stavilo je izazov pred beživotno verovanje Jevreja u monoteizam. Jevreji su svaku od izjava koje su govorile da Bog ima Sina smatrali hulom i skrnavljenjem njihove religije. Savle je, međutim, od samog početka svog propovedanja svedočio o istini Svetog Trojstva. On je čuo Isusov glas, video je njegovu slavu, i razumeo je da je Čovek Isus zapravo Sin samog Boga. On ni u kom slučaju nije sumnjao u ovu istinu, nego je baš nju objavljivao povrh svih tradicija, tumačenja i doktrina. Pavle je objavio da Božije očinstvo nije neka čudna zamisao, jer Bog je baš takav i nikako drugačiji. Ne postoji nijedan drugi bog osim Oca, Sina i Svetog Duha. Mrtvo verovatnje u apstraktni monoteizam je jedna čudna izmišljotina lišena svakog života ili sile. Naš Bog je ljubav, koja se ostvaruje kroz zajedništvo Oca, Sina i Svetog Duha. Ko god odbaci Sina ne poznaje ni Oca, a onaj ko ne veruje u nebeskog Oca nije primio Svetog Duha.

Savle, obrazovani stručnjak zakona koji je sada bio ispunjen Svetim duhom, dokazao je sitničavim, nepokornim Jevrejima da je Isus iz Nazareta pravi Hrist. Isto tako, svi Jevreji su grešnici, zato što su ubili Sina Božijeg koji im je bio poslat. Savle sa njima nije diskutovao o nekim nebitnim stvarima, već je odmah prelazio na suštinu problema. On nije propovedao Hrista punog ljubavi koji daruje svoju naklonost svim njegovim slušaocima i bezuslovno ih blagosilja. On je pozivao na pokornost Hristu Kralju. Njegov Gospod se susreo sa njim u svetoj, blještavoj svetlosti, i pokazao mu je da nema nikakve koristi od svoje revnosne pravednosti. Jedino milost može da bude temelj njegovog života.

Jevreji u Damasku su bili uplašeni i zbunjeni. Oni su u ovom ambasadoru vrhovnog veća očekivali snažnog saveznika sa kojim će moći zajedno da rade na tome da se iskoreni Isusov pokret koji je sve više rastao u njihovom društvu. Sada im je ovaj stručnjak zakona pokazivao kako je Isus Pobednik i živi Bog. Nijedan od onih strogih, legalističkih Jevreja nije mogao da ga nadvlada. Nakon dosta vremena, broj Jevreja koji su verovali u Hrista se uvećavao. Oni su zatim postajali Pavlovi učenici, ispoljavajući entuzijazam za njegove aktivnosti. Zbog toga su upravitelji sinagoge odlučili da ubiju Pavla. On je morao da se skriva dok su Jevrejski špijuni, prerušeni u verne prijatelje, ulazili u domove vernika. Oni koji su imali uticaja na gradske poglavare učestvovali su, zajedno sa stražarima, u čuvanju gradskih kapija, kako Savle ne bi mogao da pobegne.

Ovaj mladi vernik je sada, po prvi put, doživeo da propovedanje evanđelja dovodi do reakcije: prihvatanja ili odbijanja, zahvalnosti ili proklinjanja, ljubavi ili mržnje. Savle je odlučio da se ne zadržava više u Damasku. On nije rekao sebi: “Sad, moramo da ostanem ovde po svaku cenu, i moram umreti mučeničkom smrću za Hrista.” Umesto toga, on se složio sa vernom braćom da treba noću da ga spuste sa zida u korpi na drugu stranu. Nekoliko nedelja ranije, on je došao u Damas kao ponosni jahač. A sada je postao izbeglica, koji je hitno morao da napusti grad ove oaze. Baš kao što je njegovo srce bilo hladno, okorelo, i prepuno revnosti za zakonom, sada se njegova ljubav prema Hristu rasplamsavala u dubini njegovog bića. Sila Svetog Duha nagnala je nekadašnjeg apostola Judaizma da postane apostol čitavom svetu.

MOLITVA: O Sine Božiji, mi te slavimo. Mi predajemo svoja srca i svoje misli tebi, i zahvalni smo ti što si nam otkrio tvog nebeskog Oca, izbrisao si naše greške, i pomazao si nas svojim Svetim Duhom. Pomozi nam da ostanemo u tvom imenu, i podstakni nas da propovedamo tvoje evanđelje, kako bi mnogi upoznali tvoje ime i milostivog Oca.

PITANJE 48: Kakvo značenje ima sledeća izjava? “Čovek Isus je istinski Sin Božiji.”

ISPIT - 3

Dragi čitaoče,
Sada, kada ste pročitali naše komentare o Delima apostolskim u ovoj knjižici, možete odgovoriti na sledeća pitanja. Ako na 90% od dole navedenih pitanja date tačan odgovor, mi ćemo vam poslati sledeći deo ovog serijala, napisanog za vašu izgradnju. Molimo vas, nemojte zaboraviti da čitko napišete vaše puno ime i adresu na listiću za odgovore.

 1. Zašto je samo Stefan bio optužen? Zbog čega se optužba nije odnosila i na dvanaestoricu apostola?
 2. U čemu se sastojala tajna Avraamovog života?
 3. Na koji način je Josif bio tip Isusa Hrista?
 4. Kako znamo da Mojsije nije bio promenjen usled dobrog obrazovanja koje je imao?
 5. Kakav značaj vidimo u tome što se Bog objavio jednom osamdesetogodišnjem pastiru u pustinji?
 6. Koje su bile tri glavne misli Stefanovog obraćanja vrhovnom veću vezane za Mojsija i zakon?
 7. Zbog čega je Stefan više voleo Šator sastanka, a ne zlatni, veličanstveni hram?
 8. Navedite važne izjave koje je Stefan izneo u svojoj optužbi protiv vrhovnog veća.
 9. Zabeležite poslednje tri Stefanove izjave, i izložite njihova značenja onako kako ih vi shvatate.
 10. Koji je bio najznačajniji događaj tokom progonstva Hrišćana u Jerusalimu?
 11. Kakva je razlika između vere u Hrista i verovanja u reči njegovih služitelja?
 12. Koji je bio Simonov greh? Na koji način mu je Petar rekao da može da ga savlada?
 13. Kakvu radosnu vest je Filip objasnio etiopskom rizničaru?
 14. Šta je za Savla predstavljao Hristovo pojavljivanje u slavi?
 15. Šta nam Savlovo ispunjenje Svetim Duhom naznačava?
 16. Kakvo značenje ima sledeća izjava? “Čovek Isus je istinski Sin Božiji”.

Ohrabrujemo vas u tome da uradite ispit vezan za Dela apostolska, jer ćete na taj način primiti trajno bogatstvo. Očekujemo vaš odgovor i molimo se za vas. Naša adresa je:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:16 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)