Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 049 (First Meeting Between Paul and the Apostles)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ Ι - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - Υπό την Υποστήριξη του Πέτρου, Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1 - 12)
B - Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ (Πράξεις 8 - 12)

7. Η Πρώτη Συνάντηση Ανάμεσα στον Παύλο και τους Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ (Πράξεις 9:26-30)


ΠΡΆΞΕΙΣ 9:26-30
26 Ο Σαύλος πήγε στην Ιερουσαλήμ και προσπαθούσε να συνδεθεί με τους μαθητές. Όλοι όμως τον φοβούνταν και δεν πίστευαν ότι είναι μαθητής. 27 Τότε ο Βαρνάβας τον πήρε και τον πήγε στους αποστόλους και τους διηγήθηκε πώς είδε στο δρόμο τον Κύριο, πώς ο Κύριος του μίλησε, και πώς κήρυττε στη Δαμασκό με τόλμη τον Ιησού. 28 Έτσι ο Σαύλος συναναστρεφόταν μαζί τους στα Ιεροσόλυμα και κήρυττε με θάρρος τον Κύριο Ιησού. 29 Ιδίως μιλούσε και συζητούσε με τους ελληνόφωνους Εβραίους. Αυτοί όμως ήθελαν να τον σκοτώσουν. 30 Όταν το έμαθαν οι αδερφοί, τον οδήγησαν στην Καισάρεια κι από ’κει τον έστειλαν στην Ταρσό.

Ο Λουκάς δεν έγραψε σε μας για την ιστορία της ζωής των αποστόλων χρονολογικά και με λεπτομέρειες αλλά πήρε από τις εμπειρίες του κάθε ατόμου ότι συμφωνούσε με το θέμα του βιβλίου του, επειδή το σήμα κατατεθέν του βιβλίου του δεν ήταν οι πράξεις των αποστόλων σύμφωνα με τη σειρά που έγιναν αλλά μάλλον ήταν η πορεία του ευαγγελίου από την Ιερουσαλήμ ως τη Ρώμη.

Ο γιατρός δεν μας είπε τίποτα για το τι έκανε ο Παύλος κατά τη διάρκεια της περιόδου που ακολούθησε την φυγή του από τη Δαμασκό, επειδή σε μια επιστολή του στους Γαλάτες (1:17-24), ο ίδιος ο απόστολος έγραψε ότι έμεινε τρία χρόνια μετά το γεγονός στην Αραβία. Το πιο πιθανό είναι να έμαθε Αραβικά εκεί, να έκανε χειρωνακτική δουλειά, και να κήρυξε το ευαγγέλιο. Αλλά δεν ξέρουμε πού πέρασε όλη αυτή την περίοδο. Ίδρυσε εκκλησίες εκεί; Κρύφτηκε από τους κατασκόπους του ανώτατου συμβουλίου των Ιουδαίων; Ή κήρυξε στα μέλη της Παλαιάς Διαθήκης σε εκείνες τις Αραβικές χώρες;

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μετά από τρία χρόνια, πήγε στην Ιερουσαλήμ και προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους αποστόλους. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν ήταν πρόθυμος να τον δει, επειδή δεν είχαν ξεχάσει τον Διάκονο που είχε σκοτώσει. Μερικοί μπορεί να σκέφτηκαν ότι η μεταστροφή του κοντά στην Δαμασκό ήταν μόνο ένα κόλπο ώστε να μπορεί να διεισδύσει μέσα στην καρδιά της εκκλησίας για να συλλάβει τους αποστόλους και το κίνημα του Ιησού. Έτσι μην εκπλαγείς, αγαπητέ αδερφέ, εσύ που μεταστράφηκες στον Χριστό αν δεν βιώσεις κάτι διαφορετικό από εκείνο που βίωσε ο Σαύλος. Οι Χριστιανοί μπορεί να μην σε δεχτούν ή να σε εμπιστευτούν. Μπορεί να σε φοβούνται. Την ίδια στιγμή, θα διωχθείς από την οικογένεια σου και τους παλιούς σου φίλους. Πρέπει να δεχτείς αυτά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ως μια περίοδο δοκιμασίας της πίστης σου από τον Κύριο ώστε να μπορείς να μάθεις να τον εμπιστεύεσαι πλήρως, επειδή καταραμένος είναι ο άνθρωπος που έχει την πεποίθηση του σε άνθρωπο και κάνει την σάρκα δύναμη του.

Ο Ιησούς δεν άφησε τον υπηρέτη του καθόλου αλλά έβαλε στην καρδιά του Βαρνάβα, του Κύπριου πιστού, να έρθει σε επαφή με τον πρώην διώκτη, για να ακούσει την μαρτυρία του, να εμπιστευτεί τον εχθρό του, να πιστέψει στην αλήθεια της εμφάνισης του Χριστού σ’ αυτόν κοντά στη Δαμασκό και να πειστεί για την μεταστροφή του. Τότε τόλμησε επιτέλους και μεσολάβησε ανάμεσα στους αποστόλους και τον Σαύλο, ως κουμπάρος του, και του άνοιξε την πόρτα η οποία οδηγούσε στους αδερφούς. Ο Βαρνάβας έγινε η γέφυρα ανάμεσα στον «νεοφώτιστο» και την εκκλησία. Ως εκ τούτου, ο Χριστός θα κάνει τους αδερφούς να σου σταθούν ο καθένας ατομικά, να σε εμπιστεύονται για πολλά χρόνια και να σε ανέχονται πιστά και ειλικρινά. Αλλά πρόσεξε ότι δεν είναι οι λυτρωτές σου. Μόνο ο Χριστός είναι ο Σωτήρας σου, ο Κύριος σου και ο Τελειωτής σου τον οποίο μόνο πρέπει να εμπιστεύεσαι.

Ο Σαύλος έδωσε μαρτυρία μπροστά στον Πέτρο και τον Ιάκωβο ότι ο Κύριος εμφανίστηκε σ’ αυτόν, ότι είδε την δόξα του με τα ίδια του τα μάτια, και άκουσε τη φωνή του που διαπέρασε τις εσώτατες πτυχές του, το πώς κήρυξε το όνομα του Ιησού μετά από αυτό ως αυτός που κλήθηκε και απεστάλη από τον Κύριο με κάθε τόλμη στη Δαμασκό και στις Αραβικές χώρες, πώς οι Ιουδαίοι τον καταδίωξαν και απείλησαν να τον σκοτώσουν. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες και τις μακροσκελείς συζητήσεις, παγιώθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γνήσιους αποστόλους και τον νέο απόστολο των Εθνικών. Του έδωσαν άφεση για την παλιά αμαρτία του φόνου και τον συγχωρέσανε για τα δάκρυα και τις δυσκολίες που προκάλεσε στα μέλη της εκκλησίας, επειδή και ο Κύριος τα είχε συγχωρέσει. Η εμπιστοσύνη η οποία εδραιώθηκε εκείνες τις μέρες ανάμεσα στους άνδρες του Χριστού, παρέμεινε σταθερή ακόμη και τις φορές που οι βασικές ερωτήσεις για τη δικαίωση και τον νόμο όπως και την σωτηρία μέσω της χάρης έσεισαν τα θεμέλια της εκκλησίας. Αυτή η μικρή περίοδος των δεκαπέντε ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων ο Σαύλος συναντήθηκε με τους αποστόλους ήταν μεγάλης σπουδαιότητας για την εξέλιξη του Χριστιανισμού ώστε να μην μπορεί να χωριστεί σε Εβραϊκό Χριστιανισμό και Χριστιανισμό των Εθνικών. Ζούσαν όλοι μαζί όντας ένα εν Χριστώ, με ένα πνεύμα και μια δύναμη.

Την ίδια στιγμή ο Παύλος, ο οποίος ήταν γνώστης του νόμου, συνομιλούσε με τους ευφυείς Ελληνόφωνους Εβραίους που είχαν παγιδεύσει τον Στέφανο, διέψευσε όλες τις αντιρρήσεις τους και τους απέδειξε μέσα από τον Νόμο ότι ο Ιησούς ήταν ο υποσχεμένος Χριστός και ο Γιος του Θεού στην ουσία. Έτσι, έγιναν έξαλλοι και σκόπευαν να τον σκοτώσουν επειδή τον θεωρούσαν αποστάτη που άξιζε να εξολοθρευτεί χωρίς έλεος.

Τώρα οι απόστολοι και τα μέλη της εκκλησίας ζήτησαν από τον Παύλο επίμονα να μην ταξιδεύει μην τυχόν η εκκλησία εκδιωχθεί σκληρά άλλη μια φορά. Τον συνόδεψαν στην πόλη λιμάνι της Καισάρειας απ’ όπου ταξίδεψε στην πατρίδα του την Ταρσό, μια επαρχία της νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας, και έζησε εκεί για πολύ καιρό. Είναι πιθανό να ξεκίνησε από εκεί να κηρύττει το ευαγγέλιο στο περιβάλλον του στην Συρία, αν και δεν υπάρχει καταγραφή αυτής της διακονίας. (Γαλάτας 1:21)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού, σε ευχαριστούμε επειδή είσαι το θεμέλιο, η προστασία και η ελπίδα όλων εκείνων που είναι φρέσκοι πιστοί. Δίδαξε τους να θωρούν εσένα μόνο ως τον ποιητή και Τελειωτή της πίστης τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Πώς ο Ιησούς παρηγόρησε τον Σαύλο την εποχή που δεν ήταν αποδεκτός στην εκκλησία και καταδιώκονταν από τους παλιούς του φίλους;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 22, 2023, at 12:20 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)